Βάση δεδομένων EMA: 1268 περιπτώσεις ανεπιθύμητων παρενεργειών σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών

Τα εμβόλια κατά της covid-19 έχουν επί του παρόντος μόνο επείγουσα ή υπό όρους έγκριση παγκοσμίως από την ηλικία των 18 ετών και, στην περίπτωση της Pfizer, από τα 16 και άνω. Κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή τουλάχιστον υπό στάδιο προετοιμασίας για την ηλικία των 6 μηνών και άνω. Εάν η φαρμακοβιομηχανία καταφέρει να επεκτείνει την εκστρατεία εμβολιασμού της στα μικρότερα παιδιά, αυτό θα προσθέσει περίπου 2,35 δισεκατομμύρια εμβολιαζόμενους – μια τεράστια προοπτική για τεράστια κέρδη.

Η Pfizer υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για να επεκτείνει την υπό όρους έγκριση του εμβολίου γονιδιακής τεχνολογίας mRNA σε παιδιά ηλικίας 12 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε διεξαχθεί κλινική δοκιμή σε 2000 άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών, 1000 από αυτά είχαν εμβολιαστεί(στις ΗΠΑ μόνο). Έτσι, παρόλο που δεν είχαν χορηγηθεί άδειες κυκλοφορίας για παιδιά επισήμως, υπάρχουν ήδη 1268 περιπτώσεις ανεπιθύμητων παρενεργειών και τουλάχιστον 3 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 17 ετών στη βάση δεδομένων του ΕΜΑ.

Να τονίσουμε εδώ οτι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δοκιμάζει το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Pfizer, η Γερμανία.

Κάτι που επίσης θεωρούμε επικίνδυνο και θυμίζει άλλες εποχές είναι οτι η κυρία Alena Buyx, που απο το 2020 είναι διορισμένη πρόεδρος της λεγόμενης Γερμανικής Επιτροπής Ηθικής, δήλωσε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό WELT, οτι “επειδή ακόμα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για τα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να τα ΄δώσουμε΄ σε παιδιά για παράδειγμα με σύνδρομο down ή και σε παιδιά με καρδιακά προβλήματα ωστε μετά να κρίνουμε απο τα αποτελέσματα και τις μελέτες”.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρία εμβόλια Covid εγκεκριμένα από τον EMA για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, συγκεκριμένα αυτά τις AstraZeneca, Moderna και Janssen. Το παρασκεύασμα της BioNTech/Pfizer μπορεί να χρησιμοποιηθεί ήδη από την ηλικία των 16 ετών και άνω.

Παρενέργειες

Για την ηλικιακή ομάδα 0 έως 17 ετών και απο 0 έως 11 έχουν αναφερθεί στον ΕΜΑ έως την 1.5.2021:

AstraZeneca

0-17: 945
0-11: 771
1 θάνατος
Σύνολο περιπτώσεων: 200.581

Pfizer/BionTech

0-17: 303
0-11: 125
2 θάνατοι σε ηλικία 7 ετών
Σύνολο περιπτώσεων: 161.895


Moderna

0-17: 20
0-11: 11
Σύνολο περιπτώσεων: 20.127

Οι θάνατοι αφορούν ένα παιδί 3-7 ετών μετά από επιληπτική κρίση, ένα κορίτσι 7 ετών (EU-EC-10008321943) πέθανε μετά από 8 ημέρες με συμπτώματα αιματώματος, καρδιακής ανεπάρκειας και χρόνιας βρογχίτιδας.

Ένας άλλος θάνατος καταγράφηκε σε ένα 7χρονο αγόρι με την ένδειξη EU-EC-10007559081, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για την αιτία.

Κάτι που προκαλεί έκπληξη είναι οι δύο κατηγορίες κάτω των 2 ετών. Σε ορισμένες από αυτές, ως αιτία αναφέρεται το μητρικό γάλα, ενώ σε άλλες δεν υπάρχει καμία επισήμανση.

Σε παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους, ωστόσο, ο εμβολιασμός πρέπει να θεωρείται προφανώς δεδομένος. Στη βάση δεδομένων βρίσκουμε συμπτώματα παράλυσης του προσώπου, μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός), ανεξέλεγκτες συσπάσεις, πυρετός, δύσπνοια, άσθμα, αλλεργικές αντιδράσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα – βασικά οι περισσότερες παρενέργειες που εντοπίζονται όπως και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Η βλάβη στα παιδιά είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη

Για τους εμβολιασμούς ισχύει η αρχή, ότι το ενδεχόμενο όφελος πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη ενδεχόμενη βλάβη. Είναι άγνωστο πόσοι εμβολιασμοί έχουν ήδη χορηγηθεί σε βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 17 ετών. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε καν εγκρίσεις υπό όρους γι’ αυτά, μπορεί να υπάρχουν μόνο λίγες περιπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά, ποια είναι η επικινδυνότητα για αυτή την ηλικιακή ομάδα; Οι λοιμώξεις και οι ασθένειες είναι εξαιρετικά σπάνιες σε υγιή παιδιά. Μια μελέτη στη Σουηδία έδειξε ότι πολύ λίγα παιδιά – 0,77 στα 100.000 – χρειάζονται εντατική φροντίδα όταν είναι άρρωστα και αναρρώνουν γρήγορα. Υπήρξε τέτοια μαζική καταδίωξη εναντίον του συγγραφέα της μελέτης, ώστε αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο του σχετικά με τη covid και τα παιδιά.

Στους παρακάτω πίνακες φαίνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απεβίωσαν(από ή με covid-19) ανα ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των παιδιών που περιλαμβάνεται στον πίνακα είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερος από τον αριθμό των εμβολιασθέντων μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, οι ασθένειες και οι θάνατοι είναι λιγότεροι από ό,τι στη βάση δεδομένων του ΕΜΑ.

Μια θετική αναλογία οφέλους/βλάβης δεν μπορεί να κατασκευαστεί με καμία μέθοδο. Το όφελος για τη φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο, είναι προφανές, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων αυξάνεται κατά πολύ.

Περίπου 2,35 δισεκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (0-17 ετών) ζουν στον κόσμο το 2021. Με περίπου 881 εκατομμύρια παιδιά, η ομάδα των 11 έως 17 ετών αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό. Τα άτομα ηλικίας έως 17 ετών αποτελούν περίπου το 30,2% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως. Λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας και, ως εκ τούτου, υπόκεινται επίσης σε ειδική προστασία βάσει των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχουν.

Με στοιχεία απο το blog του Peter F. Mayer

Follow us: