Δήλωση της Γερμανικής Ένωσης Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (DGPI) και της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομειακής Υγιεινής (DGKH) για τα μέτρα στα σχολεία

Νοσηλεία και θνησιμότητα από COVID-19 σε παιδιά στη Γερμανία.

Η DGPI και η DGKH εξέδωσαν στις 21.04.2021 την εξής ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μέχρι τις 13 Απριλίου έχουν αναφερθεί 78.537 θάνατοι στο RKI – στην ηλικιακή ομάδα 0-9 ετών έχουν αναφερθεί 12 θάνατοι και στην ηλικιακή ομάδα 10-19 ετών, 5 θάνατοι, ενώ συνολικά 3 περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Τα στατιστικά του RKI περιλαμβάνουν τους θανάτους στους οποίους υπάρχουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα στοιχεία SARS-CoV-2 (άμεση ανίχνευση παθογόνου), ανεξάρτητα από την πραγματική αιτία θανάτου. Τόσο τα άτομα που πέθαναν άμεσα από την ασθένεια (“πέθαναν από”) όσο και τα άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 και για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ποια ήταν η αιτία θανάτου (“πέθαναν με”), καταγράφονται επί του παρόντος στα δεδομένα αναφοράς του RKI. Από την άποψη αυτή, μπορεί να εξηγηθεί η ασυμφωνία με το μητρώο της DGPI, στο οποίο τα κλινικά στοιχεία είναι διαθέσιμα λεπτομερώς. Η ελλιπής αναφορά ισχύει επίσης για τα παιδιά που αναφέρθηκαν ως νοσηλευόμενα- εδώ, τα στοιχεία αναφοράς του RKI είναι περίπου διπλάσια από τα στοιχεία του μητρώου της DGPI.

Κάθε μεμονωμένη περίπτωση ενός σοβαρά άρρωστου ή νεκρού παιδιού με λοίμωξη από SARS-CoV-2 είναι ένα περιστατικό με ιδιαίτερη σημασία και μια δυσβάσταχτη δυστυχία για το παιδί και την οικογένειά του. Η παρατήρηση που έχει πλέον γίνει από την αρχή της πανδημίας είναι ότι από τα περίπου 14 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους στη Γερμανία, χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη περίπου μόνο 1200 με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (<0,01%) και 4 πέθαναν από τη λοίμωξή τους (<0,00002%) . Σίγουρα αυτό θα έπρεπε να είναι αιτία να ανησυχούν οι γονείς για μια σοβαρή εξέλιξη της νόσου στα παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018/19, η γρίπη (Influenza) αναφέρθηκε ως αιτία θανάτου σε 116 συνολικά παιδιά. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών, ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα το 2019 ήταν 55, ενώ σύμφωνα με το DLRG, ο αριθμός των παιδιών που πνίγηκαν ήταν 25. Τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιπαραβάλλονται μεταξύ τους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να μιλήσουμε για κάποια θέματα με τη σωστή τους διάσταση.

Η ακόμη υπάρχουσα εξαιρετική σπανιότητα μιας σοβαρής ή ακόμη και θανατηφόρας εξέλιξης του SARS-CoV-2 σε παιδιά και εφήβους δεν είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών. Μόνο ο ισχυρισμός, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των λοιμώξεων σε παιδιά και εφήβους, της πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανατηφόρων καταστάσεων σε ηλικιωμένους, θα μπορούσε να αιτιολογήσει το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Follow us: