Νέα μελέτη για το Lockdown: Περισσότερη ζημιά παρά καλό

Για την καταπολέμηση της επιδημίας , πολλές χώρες βασίζονται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η ηλιόλουστη Ελλάδα μάλιστα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα αυστηρότερα μέτρα του πλανήτη.

Πηγή: Government Response Tracker

Ένας Καναδός οικονομολόγος αξιολόγησε 80 μελέτες σχετικά με τα “οφέλη” αυτής της πολιτικής των Lockdown- και κατέληξε σε ένα συνταρακτικό συμπέρασμα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων, κλειστά σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια: για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία που φάνταζαν αδιανόητοι πριν από την έναρξη της επιδημίας.

Ο Καναδός οικονομολόγος Douglas Allen είναι ένας από τους επικριτές της στρατηγικής των lockdown. Εκτιμά ότι η ζημία που προκαλείται από τα αυστηρά αυτά μέτρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ότι το όφελος.

Αξιολογήθηκαν 80 μελέτες σχετικά με την Covid-19

Ο οικονομολόγος καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα-καταπέλτης σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser, όπου ο Allen διδάσκει.

“Κόστος/όφελος lockdown λόγω Covid: Κριτική αξιολόγηση της βιβλιογραφίας” είναι ο τίτλος της μετα-μελέτης του.

Πολλές προβλέψεις διαψεύστηκαν στη συνέχεια

Η διαπίστωσή του είναι ότι μεγάλο μέρος της έρευνας για το Covid-19 βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις που υπερεκτιμούσαν τα οφέλη του lockdown και υποτιμούσαν το κόστος. “Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες πρώιμες μελέτες κόστους-οφέλους κατέληξαν σε συμπεράσματα που διαψεύστηκαν από μεταγενέστερα δεδομένα”, σημειώνει ο οικονομολόγος.

“Η έρευνα που διεξήχθη τους τελευταίους έξι μήνες έδειξε ότι τα lockdown είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο οριακό αντίκτυπο στον αριθμό των θανάτων από την Covid-19″.

Τα μοντέλα παραβλέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά

Ο Allen εξηγεί γιατί οι γενικοί περιορισμοί της ελευθερίας είναι αναποτελεσματικοί στην καταπολέμηση των πανδημιών, επισημαίνοντας έναν κρίσιμο παράγοντα που παραβλέπεται στους υπολογισμούς των μοντέλων των ιατρών, των φυσικών επιστημόνων ή άλλων οικονομολόγων: την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι αυστηροί κανόνες εγκλεισμού δεν μπορούν να αποτρέψουν κάποιους ανθρώπους από το να μην συμμορφώνονται, υποστηρίζει ο οικονομολόγος. Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι θα προσάρμοζαν οικειοθελώς τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια μιας “πανδημίας”, ακόμη και αν δεν είχε επιβληθεί αποκλεισμός.

“Το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος σε καιρό ειρήνης”.

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα των περιορισμών εξηγεί γιατί, μετά από ένα χρόνο, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των θανάτων και της αυστηρότητας των περιορισμών στις διάφορες χώρες.

Όσον αφορά την πατρίδα του, ο Allen προειδοποιεί: Δεδομένου του τεράστιου κόστους, είναι πιθανό “το lockdown να μείνει στην καναδική ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη σε καιρό ειρήνης”.

Την μελέτη μπορείτε να την βρείτε και εδώ.

Follow us: