Τα αποτελέσματα των PCR-test ακατάλληλα ως βάση για τα μέτρα κατά της “πανδημίας”

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το τεστ PCR εξακολουθεί να θεωρείται ο χρυσός κανόνας όσον αφορά την ανίχνευση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 – και αποτελεί τη βάση για μαζικά περιοριστικά μέτρα , όπως απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας και τον περιορισμό βασικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της επίπτωσης, η οποία καθορίζει, για παράδειγμα, πότε πρέπει να κλείσουν τα εστιατόρια ή πότε μπορούν να διεξαχθούν μαθήματα στα σχολεία.

Η κριτική μεγάλου αριθμού γιατρών και επιστημόνων έχει πέσει μέχρι στιγμής θύμα του μονόπλευρου επιστημονικού προσανατολισμού της πολιτικής. Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Infection από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duisburg-Essen και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Münster και το MVZ Labor Münster επιβεβαιώνει ότι ο “χρυσός κανόνας” είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας ευφημισμός για μια εξέταση με πολύ χαμηλή διαγνωστική εγκυρότητα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών RT-PCR από μόνα τους έχουν πολύ μικρή εγκυρότητα για να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, γράφουν οι συγγραφείς, οι οποίοι αξιολόγησαν 190.000 αποτελέσματα από 162.457 άτομα. “Σύμφωνα με τη μελέτη μας, ένα θετικό RT-PCR τεστ από μόνο του δεν αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι οι εξεταζόμενοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον κοροναϊό σε άλλους ανθρώπους”, γράφει ο Andreas Stang, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Πληροφορικής, Βιομετρίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν.

Σημαντικό ποσοστό των ατόμων με θετικό τεστ δεν είχε κανένα σύμπτωμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας ότι περισσότερα από τα μισά άτομα με θετικά αποτελέσματα της εξέτασης PCR δεν ήταν πιθανότατα μολυσματικά, η θετικότητα της εξέτασης RT-PCR δεν θα πρέπει να θεωρείται ακριβές μέτρο της επίπτωσης του SARS-CoV-2. Επομένως, ο τελικός υπολογισμένος αριθμός θετικών SARS-CoV-2 δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για μέτρα ελέγχου της πανδημίας, όπως καραντίνα, απομόνωση ή εγκλεισμός.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την έρευνα, “ένα σημαντικό ποσοστό (45 έως 68%) των ατόμων με θετικό τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανέφεραν συμπτώματα κατά τη στιγμή της θετικής εξέτασης PCR”. Με άλλα λόγια, οι “αριθμοί μόλυνσης” που βασίζονται στις δοκιμές RT-PCR δεν δείχνουν πόσοι άνθρωποι είναι άρρωστοι, ούτε πόσοι βρίσκονται στο κρεβάτι ή ακόμη και στο νοσοκομείο με συμπτώματα.

Με αυτό κατά νου, οι ερευνητές συμβουλεύουν να συλλεχθούν δεδομένα από άλλες περιοχές για την αξιολόγηση της κατάστασης της “πανδημίας”. “Πιο κατάλληλα, για παράδειγμα, θα ήταν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την πληρότητα των κλινών εντατικής θεραπείας καθώς και τη θνησιμότητα, δηλαδή τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19″, προτείνει ο συγγραφέας Andreas Stang. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με την πληρότητα των κλινών εντατικής θεραπείας φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά αξιόπιστα είναι, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες σε τρία γερμανικά κρατίδια.

Πολύ χαμηλό ιικό φορτίο με τιμές Ct πάνω από 25

Οι τέσσερις συγγραφείς αναφέρουν επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης της σημασίας της τιμής RT-PCR σε μελλοντικές εκτιμήσεις της κατάστασης με τη συμπερίληψη της τιμής Ct. “Ct” σημαίνει “cycle threshold”. Δείχνει πόσους κύκλους πρέπει να περάσει η δοκιμή PCR πριν ανιχνευθεί το ιικό υλικό. Εάν η ποσότητα του ιού σε ένα δείγμα είναι μεγάλη, αρκούν σχετικά λίγοι κύκλοι.

Όσο χαμηλότερη είναι η συγκέντρωση του ιού, τόσο περισσότεροι κύκλοι απαιτούνται – και τόσο υψηλότερη είναι η τιμή Ct. Στους πόσους κύκλους πρέπει να εκτελεστεί ένα τεστ PCR είναι αμφιλεγόμενο. Στους New York Times, ιολόγοι άσκησαν κριτική ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ότι τα αμερικανικά εργαστήρια εκτελούν 37 έως 40 κύκλους, οπότε και επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα το όριο. Συνήθως ανιχνεύουν μόνο γενετικά θραύσματα του SARS-CoV-2 που δεν έχουν πλέον μολυσματικές ιδιότητες. Μπορούμε να πούμε οτι “δοκιμάζουν” μέχρι να βρεθέι “κάτι”.

Εάν η τιμή Ct σε όσους έχουν θετικό τεστ είναι 25 ή υψηλότερη, επί του παρόντος θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μολυσματικοί, επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό. “Κατά μέσο όρο, τέτοια υψηλά επίπεδα Ct ανιχνεύθηκαν σε περίπου 60 τοις εκατό των ατόμων που εξετάστηκαν με συμπτώματα Covid 19. Απο την 10η ώς την 19η εβδομάδα, το ποσοστό ήταν ακόμη και 78% και ήταν πολύ πιθανό να μην ήταν πλέον μολυσματικό”, υπογραμμίζει ο επιδημιολόγος Stang, “επίσης, η διερεύνηση των συμπτωμάτων Covid 19 σε εξεταζόμενα άτομα θα βοηθούσε στην καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των τεστ RT-PCR”.

Πηγή: www.reitschuster.de

Follow us: