Η Ρουμανία σταματά τις εισαγωγές εμβολίων και κλείνει τα κέντρα εμβολιασμού

Η Ρουμανία συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα έχοντας σταματήσει τις εισαγωγές εμβολίων κατα της Covid-19, κλείνει τα κέντρα εμβολιασμού και μεταφέρει τα αποθέματα εμβολίων στη Δανία, το Βιετνάμ, την Ιρλανδία και τη Νότια Κορέα.

Η μειωμένη ζήτηση για εμβολιασμούς κατά της covid στη Ρουμανία ώθησε τις αρχές να κλείσουν 117 κέντρα εμβολιασμού και να μειώσουν το πρόγραμμα σε άλλα 371.

“Την προηγούμενη εβδομάδα επαναξιολογήσαμε την αποτελεσματικότητα των σταθερών κέντρων εμβολιασμού. Περίπου το 80% των σταθερών κέντρων εμβολιασμού εμβολιάζει λιγότερο από το 25% της εμβολιαστικής ικανότητας που έχει διατεθεί σε κάθε ροή”, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού Valeriu Gheorghita σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ρουμανία σταμάτησε την εισαγωγή των περισσότερων εμβολίων Covid-19 μετά την επιβράδυνση της προσπάθειας εμβολιασμού που οδήγησε την κυβέρνηση να πουλήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις στη Δανία και να ζητήσει παράταση της ισχύος δεκάδων χιλιάδων ληγμένων εμβολίων.

Η χώρα θα μπορούσε να αρχίσει να καταστρέφει ορισμένα από τα εμβόλια COVID-19 που έλαβε νωρίτερα φέτος, καθώς πρόκειται να λήξουν, ενώ το ενδιαφέρον του πληθυσμού για τον εμβολιασμό έχει μειωθεί σημαντικά.(Ιούνιος 2021)

Ως αποτέλεσμα, η Ρουμανία διαθέτει πλέον πλεόνασμα εμβολίων και θα αρχίσει να καταστρέφει ορισμένες από τις αχρησιμοποίητες δόσεις που έλαβε νωρίτερα φέτος, καθώς θα λήξουν σύντομα. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, οι αρχές ζήτησαν από τους προμηθευτές να στείλουν λιγότερα εμβόλια COVID-19 από τα προβλεπόμενα για τον ίδιο λόγο.

Η Δανία αγόρασε 1,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer από τη ρουμανική κυβέρνηση, επισπεύδοντας ενδεχομένως τους εμβολιασμούς κατά δύο έως τρεις εβδομάδες.
Σε δελτίο Τύπου, ο υπουργός Υγείας της Δανίας Magnus Heunicke δήλωσε ότι ο αργός ρυθμός εμβολιασμού στη Ρουμανία είχε αφήσει στη χώρα δόσεις που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δεν θέλει να εφαρμοστούν διαφορετικές ρυθμίσεις για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους (28 Αυγούστου 2021)

Ο πρωθυπουργός Florin Citu δήλωσε το ότι δεν είναι υπέρ της θέσπισης διαφορετικών κανόνων για τους ανθρώπους σε δημόσιους χώρους ανάλογα με το αν έχουν κάνει ή όχι το εμβόλιο Covid.

“Δεν είμαι οπαδός του να πηγαίνουν χωριστά στο εμπορικό κέντρο οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι”, δήλωσε.

“Τα εμπορικά κέντρα ήταν ανοιχτά πέρυσι όταν δεν είχαμε εμβόλιο. Θα ήταν ξεκαρδιστικό και παράλογο να τα κλείσουμε τώρα, όταν έχουμε αυτή τη λύση: το εμβόλιο”, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο εμβολιασμού στη πόλη Μποτοσάνι, στη βόρειο Ρουμανία.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού – και χαμηλά ποσοστά COVID

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που προωθούνται έντονα από τους πολιτικούς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το σύστημα δημόσιας υγείας, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι είδαν χαμηλό αριθμό μολύνσεων COVID-19 αυτό το καλοκαίρι, καθώς συνέχισαν να αρνούνται να κάνουν τα εμβόλια κατά της COVID.

Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων από COVID ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, σύμφωνα με στατιστική ανάλυση των ευρωπαϊκών χωρών στις 22 Αυγούστου.

Το σημερινό ποσοστό εμβολιασμού στη Ρουμανία είναι το μισό σε σύγκριση με εκείνο της Βουλγαρίας (0,13 εμβόλια ανά 100 κατοίκους κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες) και 7,5 φορές χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (0,45 εμβόλια ανά 100 κατοίκους)”, σύμφωνα με το Romania Insider. “Στον αντίποδα, η Δανία έχει χορηγήσει 0,94 δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες”. Τα ποσοστά εμβολιασμού της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από την κυκλοφορία του εμβολίου το 2020 δεν διαφέρουν σημαντικά.

Ενώ το δημοσίευμα αναφέρει ότι “ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου”, το άρθρο δεν παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο.

Τα δηλωθέντα κρούσματα COVID της Ρουμανίας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους σχεδόν στις 60.000 τον Νοέμβριο του 2020, πριν διατεθεί το εμβόλιο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ποσοστό εμβολιασμού 25% της Ρουμανίας δεν την οδήγησε σε έξαρση των λοιμώξεων. “Οι αξιωματούχοι λένε ότι η Ρουμανία έχει λάβει περισσότερες [από] 16 εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων δυτικής προέλευσης, αλλά λιγότερο από το 55% έχει χρησιμοποιηθεί, καθώς ο αριθμός των εμβολίων που χορηγούνται καθημερινά έχει μειωθεί σε περίπου 20.000 από 100.000 τον περασμένο μήνα”, ανέφεραν οι Irish Times.

Το δημοσίευμα παραδέχθηκε ότι “η επιβράδυνση του ρυθμού μόλυνσης έχει αποδυναμώσει την ώθηση για κάποιους στη Ρουμανία να εμβολιαστούν: μόνο 31 νέα κρούσματα Covid-19 και πέντε θάνατοι αναφέρθηκαν την Πέμπτη, προσθέτοντας σε ένα εθνικό σύνολο 1,08 εκατομμυρίων μολύνσεων και 33.786 θανάτων”.

Για παράδειγμα, την εβδομάδα της 5ης Ιουλίου σημειώθηκε χαμηλό επίπεδο 285 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου παρατηρήθηκε αύξηση σε σχεδόν 4.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα ποσοστά πριν από τον εμβολιασμό και τους πρώτους μήνες του 2021.

Τί μας δείχνουν τα δεδομένα

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα είναι η πρωταθλήτρια χώρα στους “εμβολιασμούς” στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με ένα ποσοστό 55.3% πλήρως “εμβολιασμένων”, η χώρα μας ξεπερνάει κατα μεγάλο ποσοστό την Αλβανία(22,1%), τη Βουλγαρία (17%),τη Ρουμανία (26,9%), τη Σερβία (41,2%), το Μαυροβούνιο(29,3%), τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη(11,1%) και τη Μολδαβία (17,2%).
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, και σε αντίθεση με το success story που μας παρουσιάζεται, είναι και πρωταθλήτρια στους θανάτους απο Covid-19. Μάλιστα, συγκριτικά με τον πληθυσμό στις προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατα πολύ σε γενική θνησιμότητα και παραμένει πρωταθλητής στους θανάτους.

Πηγή, τελευταία δεδομένα για όλες τις χώρες απο τις 25 Ιουλίου

Να θυμίσουμε οτι οι Ρουμάνοι, μετά την πρόσφατη “εμπειρία” με τον δικτάτορα Τσαουσέσκου(τον οποίο και εκτέλεσαν σε ζωντανή μετάδοση και με συνοπτικές διαδικασίες), είναι πλέον σε μεγάλο ποσοστό δύσπιστοι στο πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους τους και τείνουν να αγνοούν νόμους και κανόνες που είναι εντελώς παράλογοι. Η Ρουμανία δεν υποχρέωσε ποτέ τα παιδιά να φοράνε μάσκες στα σχολεία, ούτε κανέναν να κάνει υποχρεωτικά τεστ για να αποδείξει οτι είναι υγιής.

Ακούστε τη λογική και όχι ότι σας λένε οι παπαγάλοι των ΜΜΕ. Μήν τους αφήνετε να διαστρεβλώνουν τη πραγματικότητα.

Follow us: