Οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τον πλούτο τους κατά τη διάρκεια της “πανδημίας”

Ένα θέμα που έχει περισσότερο απο όλα να κάνει με την Ελευθερία μας και την Υγεία μας. Ενώ οι περιουσίες των δέκα πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων έχουν διπλασιαστεί, περισσότεροι από 160 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αναφέρει έκθεση που παρουσίασε ο οργανισμός αναπτυξιακής βοήθειας Oxfam λίγο πριν από την έναρξη της ψηφιακής διάσκεψης του εικονικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

“Για τους δισεκατομμυριούχους, η πανδημία μοιάζει με χρυσοθηρία”, αναφέρει ο υπεύθυνος της Oxfam για την κοινωνική ανισότητα Manuel Schmitt. “Οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια στην οικονομία, αλλά ένα μεγάλο μέρος έχει μείνει σε ανθρώπους που επωφελούνται περισσότερο από την άνοδο των τιμών των μετοχών”.

Ένας νέος δισεκατομμυριούχος δημιουργείται κάθε 26 ώρες από την έναρξη της πανδημίας. Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν διπλασιάσει τις περιουσίες τους, ενώ επιπλέον πάνω από 160 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια.

Η μικρή παγκόσμια ελίτ των 2.755 δισεκατομμυριούχων είδε την περιουσία της να αυξάνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της COVID-19 από ό,τι κατά τη διάρκεια ολόκληρων των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών – δεκατεσσάρων ετών που από έτσι και αλλιώς υπήρξαν μια περίοδος ευφορίας για τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Αυτό συμβαίνει σε κάθε ήπειρο. Επιτυγχάνεται από την εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών στα ύψη, την έκρηξη δημιουργίας επιχειρήσεων που δρουν ανεξέλεγκτα, την έξαρση της μονοπωλιακής δύναμης και την ιδιωτικοποίηση, παράλληλα με τη διάβρωση των φορολογικών συντελεστών και των κανονισμών για τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων -όλα αυτά υποβοηθούμενα από την χρήση ρατσιστικών μεθόδων.

Η ακραία ανισότητα είναι μια μορφή αυτού, που το παρόν έγγραφο περιγράφει ως “οικονομική βία“-όπου οι διαρθρωτικές και συστημικές στρατηγικές και πολιτικές επιλογές που ευνοούν τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση βλάβη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η “πανδημία” των φτωχών

Οι ανισότητες συνεχίζουν να επιτείνουν τους κινδύνους κατά την περίοδο της “πανδημίας”: στη Βραζιλία, οι μαύροι έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από ό,τι οι λευκοί- ένα άτομο με αφρικανική καταγωγή που αντιμετωπίζει βαθιές εκπαιδευτικές ανισότητες, χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης και αναλφαβητισμό έχει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από ένα άτομο με αφρικανική καταγωγή που έχει υψηλότερη εκπαίδευση. Οι τάσεις αυτές αντικατοπτρίζονται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Στις ΗΠΑ, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, οι Λατίνοι και οι μαύροι έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με τους λευκούς. Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει κατακόρυφα για τους μαύρους και τους Λατίνους στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν, αντίστοιχα, υποστεί μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,9 και τρία χρόνια, σε σύγκριση με 1,2 χρόνια για τους λευκούς.
Στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι φτωχοί άνθρωποι και οι κάτοικοι φτωχότερων περιοχών είχαν σχεδόν 2,6 έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια από ό,τι οι πλουσιότεροι άνθρωποι.Εν τω μεταξύ, σε χώρες σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες έχουν υποστεί δυσανάλογα το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία που απορρέουν από την πανδημία: σχεδόν τρεις φορές περισσότερες γυναίκες αναφέρουν αυξημένες προκλήσεις σε σχέση με την ψυχική ασθένεια σε σύγκριση με τους άνδρες.
Επιπλέον, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού και τα ποσοστά θνησιγένειας έχουν αυξηθεί λόγω των διαταραχών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Μια αύξηση κατά 10% των ιδιωτικών δαπανών υγείας έχει συνδεθεί με μια αύξηση κατά 4,9% της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη COVID-19. Οι χώρες που έχουν ακολουθήσει πολιτικές λιτότητας έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19. Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένα κράτη της οποίας διαθέτουν καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η ιδιωτικοποίηση έχει αποδυναμώσει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν στην πανδημία. Με απλά λόγια, η λιτότητα σκοτώνει. Η προοπτική του 85% των 107 δανείων COVID-19 που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ να ωθήσει 73 χώρες προς τη λιτότητα, κινδυνεύει μόνο να επιδεινώσει τις ανισότητες.

Η άποψή μας

Η μελέτη του Oxfam αποτελεί μία εκπληκτική συλλογή στοιχείων που αφορούν την αύξηση του πλούτου στους λίγους ολιγάρχες του πλανήτη αλλά και κάθε χώρας ξεχωριστά, οι οποίοι στο τέλος είναι οι μοναδικοί που επωφελήθηκαν εις βάρος των πολιτών.
Διαφωνούμε απόλυτα με τη βαρύτητα που δίνει και την άποψη της δημοσίευσης οτι τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν και σε φτωχότερες χώρες. Τα δεδομένα στα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να δικαιολογήσει τους εμβολιασμούς είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα. Έχουμε τεράστιες αντιρρήσεις στο θέμα αυτό και τα στοιχεία δείχνουν οτι οι χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμών είχαν καλύτερες επιδόσεις στο θέμα της ψυχικής και σωματικής υγείας.
Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και τα εμβόλια δεν είναι σίγουρα η λύση. Ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν ανοίξει στην κοινωνία ύστερα απο 2 χρόνια καταστροφικών επιλογών, μια κοινωνία που συνεχίζει να ανέχεται παράλογες πολιτικές από άσχετους πολιτικούς και ένα κρατικό μηχανισμό “τέρας” που τις εφαρμόζει.

Το κράτος, με την εγωιστική του πλέον συμπεριφορά, αντί να επαναφέρει στη θέση τους τους χιλιάδες Υγειονομικούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο και επειγόντως χρειάζονται, συμπεριφέρεται ανώριμα αδιαφορώντας πλήρως για το γενικό καλό. Οι πολιτικοί αυτή τη στιγμή, συνεχίζουν να προκαλούν το χάος, παραπληροφορώντας, τρομοκρατώντας και εκβιάζοντας τους πολίτες.

Κλείνουν νοσοκομεία, παιδιατρικές κλινικές και τα μετατρέπουν όλα σε εμβολιαστικά κέντρα λες και δεν υπάρχουν αρκετά σε κάθε γωνιά της χώρας.

Με QR codes στα κινητά για να μπορείτε να κυκλοφορείτε “ελευθεροι” και “αναμνηστικές” κάθε τρίμηνο θα βγούμε απο την κρίση…έτσι γιατί ένας κος Μπουρλά μας είπε ψέματα για το προϊόν του και οι πολιτικοί και ειδικοί αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούν τα λάθη τους και συνεχίζουν, ως σύγχρονοι Νέρωνες, να λαμβάνουν παράφρονες αποφάσεις.

Κάποτε η μπαταρία σας όμως θα τελειώσει.
Θα πεθάνετε φτωχοί και υποταγμένοι.
Και αυτοί που σας βάζουν το φίμωτρο και σας επιβάλλουν να κάνετε πειράματα με την υγεία σας και την υγεία των παιδιών σας, θα είναι εκατομμυριούχοι.
Αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα. Και αυτό συμβαίνει.

Ας βγει ΕΝΑΣ να μας διαψεύσει ή να μας πει ότι έχουμε άδικο.

Εμείς πλέον, με βάση όλα τα δεδομένα, τις εισηγήσεις έμπειρων ανθρώπων και σχεδόν 2 χρόνια απόλυτης παράνοιας, κάνουμε την ακόλουθη έκκληση προς τον κάθε εργαζόμενο σε δημόσιους οργανισμούς, φορείς, σχολές, υγειονομικές υπηρεσίες:
Σταματήστε επιτέλους τα παράλογα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν μόνο χειροτερέψει την κατάσταση.
Σταματήστε τις μάσκες. Σταματήστε τους εμβολιασμούς σε ανθρώπους που δεν το έχουν ανάγκη. Σταματήστε να κάνετε τον κόσμο να ζει συνεχώς μέσα στο άγχος. Σταματήστε να εκβιάζετε τους συμπολίτες σας να κάνουν κάτι το οποίο δεν επιθυμούν επειδή πολύ απλά το θεωρούν παράλογο.
Σταματήστε να φέρεστε στους συμπολίτες σας σαν να είναι ηλίθιοι και που δεν βλέπουν, μετά από 2 χρόνια απόλυτης τρέλας, τί συμβαίνει.

Σταματήστε τα όλα εδώ και τώρα!

Συνέλθετε επιτέλους.
2 χρόνια αποτυχημένα πειράματα κάνουμε.

Και καθώς στο μόνο που έχετε γίνει πλέον “ειδικοί” είναι η συλλογή δεδομένων από SMS, PLF, χαρταδούρα, δηλώσεις, gov.gr, test κλπ (άραγε τί κάνατε με τόσα στοιχεία;), σας προτείνουμε να κάνετε μια δοκιμή: Επιλέξτε ένα χωριό της αρεσκείας σας και αφήστε τους κατοίκους 2-3 βδομάδες χωρίς μέτρα, τηλεόραση, μάσκες και λοιπές ανωμαλίες που έχετε κατά καιρούς εφεύρει. Απλά αφήστε τους ανθρώπους να ανασάνουν.
Και μετά μπείτε και κάντε τις μετρήσεις σας και δείτε πόσοι αρρώστησαν, πόσοι πέθαναν, πόσα “κρούσματα” υπήρξαν.
Τα αποτελέσματα ίσως να σας εκπλήξουν.

Τη δημοσίευση του Oxfam στα Αγγλικά μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18.01.2022

Follow us: