Είναι υψηλότερο το ιικό φορτίο των ανεμβολίαστων;

Απο το profamilynews

Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού, έχει λάβει μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων πολιτών, κάτι που έχει συνέπειες και στην καθημερινότητα των οικογενειών που τα μέλη τους είναι ανεμβολίαστοι. Η Πολιτεία, στην προσπάθειά της να βρει λόγους για να δικαιολογήσει τα μέτρα αυτά κατά των ανεμβολίαστων πολιτών, μεταχειριζόταν στην αρχή το επιχείρημα ότι «οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν το ιό». Όταν αυτό αποδείχθηκε ανακριβές, το επιχείρημα άλλαξε στο ότι «οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν το ιό όπως οι ανεμβολίαστοι, γιατί έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο». Πλέον όμως ούτε και αυτό ισχύει.

Συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες (στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο 2021 και την Καλιφόρνια τον Οκτώβριο 2021) έδειξαν ότι το ιϊκό φορτίο των μολυσμένων με την παραλλαγή Δέλτα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν διαφέρει. Γιατί τότε επιστρατεύεται από πολλούς το επιχείρημα του «χαμηλότερου ιϊκού φορτίου των εμβολιασμένων»;

Ο λόγος είναι ότι το επιχείρημα αυτό ίσχυε στο παρελθόν, αλλά πλέον αναφέρεται σε μη ενημερωμένα στοιχεία, καθώς ίσχυε μόνο στην παραλλαγή Άλφα και όχι στη Δέλτα. Αυτό παρατήρησε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος, αναφερόμενος στην έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία, σχολίασε ότι: «Όσοι κόλλησαν την παραλλαγή Delta μετά από 2 δόσεις εμβολίου, είχαν στις υψηλότερες μετρήσεις παρόμοια επίπεδα ιικού φορτίου με τους μη εμβολιασμένους. Ενώ με την παραλλαγή Alpha, τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου σε εκείνους που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους». Ακόμα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναθεώρησε την αρχική του θέση ότι «οι εμβολιασμένοι δεν φέρουν τον ιό» σε «Οι εμβολιασμένοι που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους». Αμερικανοί γιατροί που υποστηρίζουν τα σκληρά μέτρα της Πολιτείας, σχολιάζοντας την παραπάνω αλλαγή στάσης του CDC και μη δυνάμενοι να υποστηρίξουν πλέον ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν, μεταχειρίστηκαν το επιχείρημα ότι «τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον ιό» και επομένως πολύ λιγότερο πιθανό να τον μεταδώσουν. Έτσι, η Πολιτεία έχει λόγο να συνεχίσει τα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όμως πλέον ούτε και αυτό ισχύει: πέραν του ότι το επιχείρημα κινείται σε υποθετική βάση, καθώς δεν έχουμε αναλυτικά στατιστικές για το πόσοι από τα κρούσματα είναι εμβολιασμένοι και πόσοι ανεμβολίαστοι, με την νέα παραλλαγή Όμικρον τον ιό, πλέον, φέρουν σε ίσο τουλάχιστον βαθμό (αν όχι μεγαλύτερο) και οι εμβολιασμένοι. Σε σχετική έρευνα στη Γερμανία βρέθηκε ότι πάνω από 80% των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον αφορούσε εμβολιασμένους (σε διάφορες ιστοσελίδες αναφέρεται ότι το ποσοστό είναι 95%, όμως στην πρωτότυπη μελέτη του Ινστιτούτου Robert Koch, όπου γίνεται παραπομπή, στη σελ. 14 αναγράφεται ότι στα κρούσματα Όμικρον που ελέγχθηκαν βρέθηκαν κάπου 4.000 εμβολιασμένοι και 1.000 εμβολιασμένοι -άνευ ουσιαστικής σημασίας, βέβαια, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων κρουσμάτων Όμικρον είναι πολύ υψηλό σε κάθε περίπτωση-). Μάλιστα, η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία, η Βρέμη, έχει και τα περισσότερα κρούσματα παραλλαγής Όμικρον. Αλλά και πριν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, οι εμβολιασμένοι είχαν αρχίσει να αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης του ιού: όπως φαίνεται από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet το Νοέμβριο του 2021, αυξήθηκε η επιδημιολογική συνάφεια με τον COVID-19 των εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ισραήλ. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το CDC αναφέρει ότι τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες κομητείες με το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού (99,9–84,3%) ως κομητείες «υψηλής» μετάδοσης (η μελέτη σχολιάστηκε και στη χώρα μας, με το συμπέρασμα ότι «Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν εξίσου και συχνά νοσούν πιο βαριά από τους ανεμβολίαστους» και ότι «Φαίνεται ότι είναι βαριά αμέλεια να αγνοούμε τον εμβολιασμένο πληθυσμό ως πιθανή και σχετική πηγή μετάδοσης όταν αποφασίζουμε για μέτρα ελέγχου της δημόσιας υγείας»).

Μετά την κατάρρευση και αυτού του επιχειρήματος, και αφού πλέον αποδείχθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, μπορεί να μεταδώσουν, μπορεί να έχουν παρόμοιο ιικό φορτίο με τους ανεμβολίαστους και να είναι εξίσου πιθανό να φέρουν τον ιό, τώρα βρέθηκε νέο επιχείρημα, για να στηρίξει τη θέση ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι οι υπεύθυνοι για τη διάδοση του ιού (και, επομένως, θα πρέπει η Πολιτεία να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα περιορισμού τους): ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ιός για να μεταδοθεί, αφού ένα άτομο νοσήσει, είναι σημαντικά μικρότερος στους εμβολιασμένους, καθώς ο χρόνος απέκκρισης του ιού από το σώμα τους είναι μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Αυτό προκύπτει βάσει έρευνας μέτρησης του ιικού φορτίου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και άλλα δεδομένα:
α) Για να γνωρίζουμε εάν κάποιος νόσησε, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να κάνουν συστηματικά και, όσο το δυνατόν, αξιόπιστα τεστ, αφού γίνεται πλέον δεκτό ότι νοσούν και οι εμβολιασμένοι. Όμως συστηματικά και αξιόπιστα τεστ κάνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οι ανεμβολίαστοι (καθώς π.χ. ελέγχονται υποχρεωτικά με δύο rapid tests εβδομαδιαίως, για να πηγαίνουν στη δουλειά τους), οι οποίοι, επομένως, έχουν μια ισχυρή ασπίδα ελέγχου, σε σχέση με τους εμβολιασμένους, που θα κάνουν τεστ μόνο εφόσον έχουν συμπτώματα.
β) Ακόμα και να γίνει δεκτό το επιχείρημα του μικρότερου χρόνου μετάδοσης του ιού από τους εμβολιασμένους πολίτες, εάν πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους, όπως παρατηρήθηκε, αυτοί θα μεταδώσουν τον ιό και σε περισσότερα άτομα, καθώς το 80% -ή και περισσότερο- των κρουσμάτων, που είναι εμβολιασμένοι (σύμφωνα με τη γερμανική έρευνα για την παραλλαγή Όμικρον) θα μεταδώσει τον ιό σε περισσότερα άτομα από το 20% των ανεμβολίαστων, έστω και εάν αυτοί έχουν μεγαλύτερο χρόνο μετάδοσης.
γ) Το γεγονός ότι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συγκαταλέγονται στις υψηλότερες περιοχές μετάδοσης του ιού, όπως προαναφέρθηκε, δεν επιβεβαιώνει τον εφησυχασμό για μικρότερη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους.

Συμπερασματικά, το επιχείρημα του «υψηλότερου ιικού φορτίου» των ανεμβολίαστων πολιτών πλέον δεν ισχύει, βάσει ερευνών, ενώ και το επιχείρημα του μεγαλύτερου χρόνου μετάδοσης δεν συνεπάγεται αναγκαία και μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης από τους ανεμβολίαστους πολίτες, εφόσον, αφενός, ο αριθμός των εμβολιασμένων, που είναι κρούσματα και φέρουν τον ιό, είναι σημαντικά μεγαλύτερος και, αφετέρου, οι έρευνες δείχνουν την υψηλότερη μετάδοση του ιού και σε περιοχές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Follow us: