Γερμανία, η μπίζνα με τα “εμβόλια”: Παραγγέλθηκαν πολύ περισσότερα από όσα είχαν μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Report Mainz, η γερμανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει περισσότερα “εμβόλια” Corona από ό,τι ήταν μέχρι τώρα γνωστό. Μόνο το ένα τέταρτο του έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η Αριστερά απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην προμήθεια εμβολίων.

Από την έναρξη της “πανδημίας”, η γερμανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει συνολικά περισσότερες από 660 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Corona που θα παραδοθούν μέχρι το 2023. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια ερώτηση της Kathrin Vogler, μέλους της Bundestag για το Αριστερό Κόμμα, η οποία τέθηκε εκ των προτέρων στη διάθεση του πολιτικού περιοδικού Report Mainz του ARD.

Μεταξύ αυτών είναι περίπου 367 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της BioNTech/Pfizer, 120 εκατομμύρια δόσεις της Moderna, αλλά και αρκετά εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Novavax, Valneva και της κατασκευάστριας εταιρείας Sanofi. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η συνολική αξία των εμβολίων που παραγγέλθηκαν ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί

Από τις περίπου 660 εκατομμύρια δόσεις, περίπου το ένα τέταρτο έχει εμβολιαστεί στη Γερμανία από την αρχή της πανδημίας. Μόλις το 16% του εμβολίου έχει δοθεί σε άλλες χώρες, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό αφήνει περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Εάν οι κατασκευαστές αναπτύξουν εν τω μεταξύ νέα εμβόλια προσαρμοσμένα σε μεταλλάξεις ιών όπως η Omicron, αυτά δεν χρειάζεται να παραγγελθούν επιπλέον. Οι συμβάσεις προβλέπουν ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια μπορούν να παραδίδονται αντί των παλαιών εμβολίων.

Παραλήφθηκε σημαντικά λιγότερη ποσότητα του Moderna από την αναμενόμενη

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έχουν χορηγηθεί σημαντικά λιγότερες δόσεις Moderna από όσες είχαν υποσχεθεί.

“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε επαρκή εφοδιασμό”

Όταν ρωτήθηκε από το Report Mainz, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) άφησε ανοιχτό πόσες από τις υπόλοιπες περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πρόκειται να εμβολιαστούν στη Γερμανία. Το υπουργείο δικαιολογεί τις υψηλές ποσότητες παραγγελιών με τον στόχο να εξασφαλιστούν ανά πάσα στιγμή επαρκείς προμήθειες για τον γερμανικό πληθυσμό. Σύμφωνα με το BMG, κάποιος θέλει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους ανάπτυξης και παραγωγής βασιζόμενος σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με διαφορετικούς κατασκευαστές και τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις προμήθειας, η Γερμανία υποχρεούται να αγοράσει ολόκληρη την ποσότητα εμβολίου που παραγγέλθηκε. Ωστόσο, οι πλεονάζουσες δόσεις εμβολίου θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλες χώρες, για παράδειγμα μέσω της πρωτοβουλίας COVAX. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει την ομοιόμορφη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία έχει έναν πληθυσμό περίπου 83 εκατομμυρίων.
Στη βουλιμία αυτής της χώρας να εξασφαλίσει όλα τα “εμβόλια” που κυκλοφορούν, πρόσφατα αγόρασε 5 εκατομμύρια δόσεις απο τη Ρουμανία, που με εμβολιαστικό ποσοστό 40%, οι πολίτες της αρνούνται να εμπιστευτούν το κράτος.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27.01.2022

Follow us: