Οι προστάτες των Ναζί: Η Ελλάδα αρνείται να καταπολεμήσει τις πρακτικές εξύμνησης του ναζισμού και του ρατσισμού ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό, Νίκο Δένδια. Στις 27.01.2022, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο υπουργός δήλωσε ότι:

Αποτελεί υποχρέωση μας να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό που συνέβη στην Ευρώπη μόλις πριν οκτώ δεκαετίες. Να αναρωτηθούμε, όπως έκανε ένας από τους πρώτους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έγραψε την απάνθρωπη εμπειρία του, ο Primo Levi, “αν αυτός είναι ο άνθρωπος”. Δυστυχώς σήμερα, η μνήμη του Ολοκαυτώματος χάνεται. Ένας Ευρωπαίος στους είκοσι δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Παράλληλα αναδύονται νέες απειλές. Η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, ο αντισημιτισμός, η άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Προφανώς ο κύριος Δένδιας λίγες εβδομάδες πριν -και σε αντίκρουση με τη παραπάνω του δήλωση- έκρινε σκόπιμο και σωστό να δώσει εντολή στους Έλληνες αντιπροσώπους στα Ηνωμένα Έθνη να μην προσυπογράψουν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης κατά του ναζισμού, του νεοναζισμού και του ρατσισμού, σε αντίθεση με το Ισραήλ και 129 άλλες χώρες.

Το δελτίο τύπου των Ηνωμένων Εθνών για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης της 16ης Δεκεμβρίου 2021, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, σχετικά με το αντιναζιστικό ψήφισμα της παγκόσμιας κοινότητας, έχει ως εξής:

Με καταγεγραμμένες ψήφους 130 υπέρ, 2 κατά (Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες) και 49 αποχές, η Συνέλευση ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος Ι “Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της συναφούς μισαλλοδοξίας”.

Με τους όρους του, η Συνέλευση εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την εξύμνηση του ναζιστικού κινήματος, του νεοναζισμού και των πρώην μελών της οργάνωσης Waffen SS, μεταξύ άλλων με την ανέγερση ηρώων και μνημείων, τη διοργάνωση δημόσιων διαδηλώσεων στο όνομα της εξύμνησης του ναζιστικού παρελθόντος, του ναζιστικού κινήματος και του νεοναζισμού, καθώς και με την ανακήρυξη ή την προσπάθεια ανακήρυξης των μελών αυτών και όσων πολέμησαν κατά του αντιχιτλερικού συνασπισμού, συνεργάστηκαν με το ναζιστικό κίνημα και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε “συμμετέχοντες σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα”.

Περαιτέρω, η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη να εξαλείψουν όλες τις μορφές φυλετικών διακρίσεων με όλα τα κατάλληλα μέσα, μεταξύ άλλων μέσω της νομοθεσίας, προτρέποντάς τα να αντιμετωπίσουν τις νέες και αναδυόμενες απειλές που θέτει η αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων που υποκινούνται από ρατσισμό, ξενοφοβία και άλλες μορφές μισαλλοδοξίας ή στο όνομα της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα αναπτύσσουν το απαραίτητο περιεχόμενο για να παρέχουν ακριβείς αναφορές στην ιστορία, καθώς και να προωθούν την ανεκτικότητα και άλλες διεθνείς αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομοίως, καταδικάζει ανεπιφύλακτα κάθε άρνηση ή προσπάθεια άρνησης του Ολοκαυτώματος, καθώς και κάθε εκδήλωση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, υποκίνησης, παρενόχλησης ή βίας κατά προσώπων ή κοινοτήτων με βάση την εθνοτική καταγωγή ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Οι πληροφορίες σχετικά με το ποιες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να καταδικάσουν τους ναζί και τον ρατσισμό δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν. Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνεται καμία αναφορά για το ποιες χώρες δήλωσαν αποχή ή υπερψήφισαν το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Στα Ελληνικά καθώς και στα Γερμανικά ΜΜΕ, δεν μπορέσαμε να βρούμε την είδηση και από ότι φαίνεται, το γεγονός αυτό “δεν έλαβε ποτέ χώρα”. Μια αναφορά σχετικά με αυτό μπορεί να βρεθεί μόνο στο RT DE και στην ιστοσελίδα του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Craig Murray. Η ρωσική αποστολή του ΟΗΕ δημοσίευσε στο Twitter ένα στιγμιότυπο με τις χώρες και τη θέση τους κατά την ψηφοφορία.

Η Ελλάδα ακολουθώντας πιστά τη Γερμανία, μαζί και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και άλλα κράτη της δυτικής “κοινότητας αξιών”, όπως η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, απείχαν. Το Ισραήλ, αντίθετα, ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος και της καταδίκης της εξύμνησης των Ναζί.

Η Ελλάδα, που υπέφερε όσα λίγες χώρες κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής από τους Ναζί και τη παραφροσύνη τους, φέρεται και επίσημα να μην αποτάσσεται -ως οφείλει-, τον ναζισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις και την έλλειψη σεβασμού στις διαφορετικές πεποιθήσεις.

Δυστυχώς, καθώς φαίνεται ο Υπουργός, ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι πολίτες που τους στηρίζουν, δηλώνουν σιωπηρά την αποδοχή τους με την παραπάνω ενέργεια, πράγμα θλιβερό και επικίνδυνο, αφού η ιστορία καταδεικνύει ότι η συγκάλυψη της επώδυνης μνήμης, των εγκλημάτων, των εγκληματιών και των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν, παρέχουν το έφορο έδαφος -αν όχι οδηγούν- στην αναβίωση του ολοκαυτώματος.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28.01.2022

Follow us: