126 είδη ψαριών μολυσμένα με κοκτέιλ φαρμάκων της Big Pharma

Της Julie Comber, Ph.D.

Μια μελέτη στη Φλόριντα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 126 είδη ψαριών ήταν μολυσμένα με ένα κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών.

Οι ερευνητές που διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα φαρμακευτικών ουσιών στο αίμα και τους ιστούς των ψαριών πιστεύουν ότι η μόλυνση μπορεί να συμβάλλει στην παρακμή όχι μόνο των ψαριών, αλλά και περισσότερων από 125 άλλων ειδών με τα οποία τρέφονται τα ψάρια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες για την εμπορική αλιεία της Φλόριντα και για την υγεία των ανθρώπων που τρώνε ψάρια.

“Τα ευρήματα αυτά είναι πραγματικά ανησυχητικά”, δήλωσε η Jennifer Rehage, Ph.D., επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FIU).

Η Rehage, οικολόγος παράκτιων περιοχών και ψαριών και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Γης του FIU, πρόσθεσε:

Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι μια αόρατη απειλή, σε αντίθεση με τα άλγη ή τα θολά νερά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ότι αποτελούν μια τρομερή απειλή για την αλιεία μας και υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα των υποδομών μας για τα λύματα.

Η “Μελέτη των φαρμακευτικών ρύπων” του Bonefish

Τα Bonefish έχουν “το παρατσούκλι ‘γκρίζα φαντάσματα’ εξαιτίας των στιλπνών ασημένιων λεπιών τους” και της “αξιοσημείωτης διακριτικότητας και ταχύτητάς τους”, σύμφωνα με τον Guardian. Μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητα έως και 40 μίλια/ώρα και οι ψαράδες έρχονται από όλο τον κόσμο για να τα ψαρέψουν στη Φλόριντα.

Όμως ο πληθυσμός των κοκαλοψαριών στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα έχει μειωθεί κατά 56% τα τελευταία 40 χρόνια.

Μια πιθανή αιτία για τη μείωση των bonefish είναι η φαρμακευτική ρύπανση στον ωκεανό. Η “Μελέτη για τις φαρμακευτικές ρυπάνσεις των ψαριών Bonefish” ήταν ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα που ανατέθηκε από το Bonefish & Tarpon Trust, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα το Μαϊάμι. Η έρευνα διεξήχθη από το FIU.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 93 κοκαλοψαρα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Όλα τα bonefish που ελήφθησαν σε δείγματα περιείχαν φαρμακευτικές ουσίες – κατά μέσο όρο, επτά φαρμακευτικές ουσίες ανά ψάρι.

Ένα ψάρι περιείχε 17 φαρμακευτικές ουσίες.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν έως και 104 κοινώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, και 58 από αυτά βρέθηκαν στα bonefish.

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που βρέθηκαν ήταν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τη θεραπεία του προστάτη, αντιβιοτικά και παυσίπονα, αλλά οι ερευνητές εντόπισαν επίσης φάρμακα για την καρδιά, αντιισταμινικά, αντιμυκητιασικά, φάρμακα για το στομάχι και οπιοειδή.

Σε λίγο περισσότερο από τα μισά ψάρια (56%), τα επίπεδα των φαρμακευτικών ουσιών στον οργανισμό τους ήταν “πάνω από το επίπεδο που αναμένουμε αρνητικές επιπτώσεις”, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ψάρια μπορεί να εκτίθενται σε φαρμακευτικές ουσίες εισπνέοντας μολυσμένο νερό ή ίζημα μέσω των βράγχιων τους ή από την τροφή που τρώνε.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης 125 ζώα που τρώνε τα οστεόψαρα, όπως γαρίδες, καβούρια και μικρά ψάρια. Κατά μέσο όρο, αυτά τα θηράματα περιείχαν 11 φαρμακευτικούς ρυπαντές το καθένα – τους ίδιους τύπους φαρμακευτικών ουσιών που βρέθηκαν στα οστεοψάρια.

Αυτό παρέχει ενδείξεις ότι οι φαρμακευτικές ουσίες είναι βιοσυσσωρευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τοξίνες τείνουν να συγκεντρώνονται περισσότερο στα αρπακτικά. Δείχνει επίσης μόλυνση σε άλλα είδη που είναι σημαντικά για την πολύτιμη αλιεία της Φλόριντα.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η Rehage δήλωσε ότι η ίδια και οι συγγραφείς της σκοπεύουν να υποβάλουν τη μελέτη τους σε περιοδικό με κριτές. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Bonefish & Tarpon Trust που πραγματοποιήθηκε στο Tallahassee της Φλόριντα στις 2 Φεβρουαρίου.

Παραμελημένη διάσταση της ποιότητας των υδάτων;

Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια συνταγογραφήσεις εκτελούνται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ και ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει περίπου 12 συνταγογραφήσεις το χρόνο.

“Δεν υπάρχουν νομικά όρια για τον έλεγχο της ρύπανσης από τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά την παραγωγή, τη χρήση ή τη διάθεση”, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι φαρμακευτικοί ρύποι προέρχονται κυρίως από τα ανθρώπινα λύματα και δεν απομακρύνονται πλήρως από τη συμβατική επεξεργασία του νερού.

“Τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν μια συχνά παραγνωρισμένη διάσταση της ποιότητας των υδάτων”, δήλωσε ο Jim McDuffie, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bonefish & Tarpon Trust.

Αυτές οι μολυσματικές ουσίες συνιστούν σημαντική απειλή για την αλιεία σε επίπεδες περιοχές, “ένα σημαντικό μέρος της ερασιτεχνικής αλιείας αλμυρού νερού της Φλόριντα”, η οποία έχει ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζει άμεσα 88.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον McDuffie.

Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, τόσο στον ωκεανό όσο και στο γλυκό νερό. Η ρύπανση των ποταμών του κόσμου από φαρμακευτικά προϊόντα αποτελεί “απειλή για το περιβάλλον και την παγκόσμια υγεία”, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Global Monitoring of Pharmaceuticals Project.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 258 ποτάμια σε 104 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Αυτό αντιπροσωπεύει το φαρμακευτικό αποτύπωμα 471,4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η μελέτη έδειξε την παρουσία φαρμακευτικών ρυπαντών στα επιφανειακά ύδατα σε επίπεδα που αποτελούν απειλή για την περιβαλλοντική και την ανθρώπινη υγεία σε περισσότερες από το ένα τέταρτο των τοποθεσιών.

Ο αντίκτυπος της φαρμακευτικής μόλυνσης των ψαριών στους ανθρώπους

Τα φαρμακευτικά προϊόντα παραμένουν ενεργά σε χαμηλές δόσεις και η έκθεση μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής των ψαριών, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της δραστηριότητας, της κοινωνικότητας και της μεταναστευτικής συμπεριφοράς τους.

Ο Dr. Bob Wong, συγγραφέας μιας εργασίας του 2021 σχετικά με τις επιπτώσεις του Prozac στη συμπεριφορά των ψαριών, δήλωσε: “Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προκαλούν βιολογικές επιδράσεις σε χαμηλές συγκεντρώσεις, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιπτώσεις τους εξαπλώνονται σε είδη που δεν αποτελούν στόχο“.

Τα ψάρια προστατεύονται από νόμους για το catch-and-release λόγω της μείωσης του αριθμού τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι τρώνε μερικά από τα 125 άλλα είδη που οι ερευνητές αξιολόγησαν για φαρμακευτική μόλυνση.

Στο 56% των οστεοψαριών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία, τα επίπεδα των φαρμάκων που ανιχνεύθηκαν ήταν πάνω από το ένα τρίτο της δόσης που λαμβάνουν οι άνθρωποι.

Τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν τα υψηλά επίπεδα φαρμακευτικών ουσιών στους ιστούς των ψαριών στους ανθρώπους που τρώνε ψάρια; Παρόμοια με τη μόλυνση από υδράργυρο, πρόκειται για μια απειλή που οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν, να μυρίσουν ή να γευτούν.

Οι ερευνητές του FIU εντόπισαν επίσης αντιβιοτικά στα ψάρια. Η μόλυνση του νερού με αντιβιοτικά εγείρει ανησυχίες για βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Τι μπορεί να γίνει;

Η Rachel Silverstein, διευθύντρια του Miami Waterkeeper, δήλωσε στον Guardian ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους τα λύματα καταλήγουν στον ωκεανό: διαρροές λυμάτων, απόρριψη επεξεργασμένων λυμάτων και δυσλειτουργία των σηπτικών συστημάτων.

Η μελέτη του FIU παρέχει περισσότερες αποδείξεις για την επείγουσα ανάγκη της Φλόριντα να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τις υποδομές αποχέτευσης, δήλωσε η Silverstein.

Ο Rehage δήλωσε ότι η εφαρμογή ενός πρόσθετου βήματος στη διαχείριση των λυμάτων, γνωστού ως “οζονισμός”, θα μπορούσε να βοηθήσει. Η προσθήκη όζοντος στο νερό βοηθά στην απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών που συχνά διαφεύγουν από την παραδοσιακή επεξεργασία λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων και των φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Rehage, μόνο η Ελβετία, η Σουηδία, η Γερμανία και μερικές άλλες χώρες έχουν εκσυγχρονίσει τις μονάδες επεξεργασίας ώστε να ενσωματώσουν αυτό το βήμα.

Η Elena Fabbri, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, συμφώνησε ότι η βελτιωμένη διαχείριση των λυμάτων είναι σημαντική, αλλά υποστήριξε ότι η ίδια η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει επίσης να αναλάβει την ευθύνη.

“Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε αυτές τις ουσίες επειδή τις χρειαζόμαστε, αλλά θα μπορούσαμε να ευνοήσουμε ή να ωθήσουμε τις φαρμακοβιομηχανίες να βρουν πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε η ίδια στον Guardian.

Follow us: