Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με διαταραχές λόγου και ομιλίας

Άρθρο της welt.de

Το Γερμανικό ασφαλιστικό ταμείο KKH διαπίστωσε ότι περισσότερα παιδιά και έφηβοι παλεύουν σήμερα με διαταραχές του λόγου απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Μια ολόκληρη σειρά από λόγους τίθενται υπό διερεύνηση.

Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από διαταραχές λόγου στη Γερμανία αυξάνεται εδώ και χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της “πανδημίας”. Μεταξύ 2019 και 2021, ο αριθμός των επηρεαζόμενων παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών αυξήθηκε κατά περίπου εννέα τοις εκατό και κατά σχεδόν 21 τοις εκατό για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της KKH Kaufmännische Krankenkasse με έδρα το Ανόβερο.

Σε δεκαετή σύγκριση από το 2011, ο αριθμός των ατόμων που έχουν πληγεί αυξήθηκε συνολικά κατά 58% – καταγράφηκε αύξηση 59,4% για τα κορίτσια και 56,7% για τα αγόρια. Οι διαταραχές λόγου και ομιλίας στα παιδιά και τους εφήβους περιλαμβάνουν περιορισμένο λεξιλόγιο, δυσκολίες στην άρθρωση ήχων ή στο σχηματισμό προτάσεων ή γραμματικές αδυναμίες. Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η KKH είναι ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς υγείας με περίπου 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Πέρυσι, σύμφωνα με το KKH, κατά μέσο όρο το 8,1% των παιδιών και των εφήβων επηρεάστηκε – σε σύγκριση με το 5,2% δέκα χρόνια νωρίτερα. Στην ηλικιακή ομάδα 6 έως 10 ετών, το ποσοστό των παιδιών με διαταραχές λόγου ήταν 16,0%, στην ηλικιακή ομάδα 11 έως 14 ετών ήταν 5,5% και στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 18 ετών 2,4%.

Σύμφωνα με το ασφαλιστικό ταμείο, η “πανδημία” με όλους τους περιορισμούς της έχει εμποδίσει την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων πολλών παιδιών. Η κατ’ οίκον εκπαίδευση και η έλλειψη κοινωνικών επαφών είχαν εξασφαλίσει ότι πολλοί δεν είχαν άμεση αλληλεπίδραση με τους δασκάλους και, πάνω απ’ όλα, με τους συνομηλίκους τους. Επειδή οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία έκλειναν ξανά και ξανά, κάποιες διαταραχές του λόγου παρέμεναν αδιάγνωστες – στον κατάλογο προστέθηκαν και τα κλειστά λογοθεραπευτικά ιατρεία.

“Αλλά και οργανικά αίτια, όπως προβλήματα ακοής, καθώς και γενετική προδιάθεση ή υπερβολική χρήση smartphones, υπολογιστών και τηλεοράσεων, μπορεί επίσης να είναι η αιτία των ελλειμμάτων ομιλίας”, επεσήμανε η Vijitha Sanjivkumar από την ομάδα ιατρικής εξειδίκευσης του ασφαλιστικού ταμείου. “Και μερικές φορές δεν μπορεί να αποδοθεί καμία αναγνωρίσιμη αιτία στη διαταραχή της γλωσσικής ανάπτυξης”. Η ασφαλιστική εταιρεία αναμένει επίσης αύξηση των συνεδριών λογοθεραπείας για μικρά παιδιά. Λόγω των κανονισμών υγιεινής που σχετίζονται με την “πανδημία”, όπως οι προστατευτικές μάσκες ή οι περιορισμοί επαφής, “η πολύπλοκη γλωσσική κατάκτηση των σημερινών παιδιών ηλικίας δύο και τριών ετών μέσω της επικοινωνιακής εμπειρίας με τον σχηματισμό ήχων, την ανάγνωση των κινήσεων των χειλιών ή ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου ήταν περιορισμένη“, δήλωσε η Sanjivkumar.

Σύμφωνα με το KKH, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο λόγος και η ομιλία προκαλούν προβλήματα σε περισσότερα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των επηρεαζόμενων παιδιών ηλικίας 11 έως 14 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 107% μεταξύ 2011 και 2021 και κατά 151% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 15 έως 18 ετών. Οι διαταραχές της ανάπτυξης του λόγου διαγιγνώσκονται συνήθως από τον παιδίατρο.

Σχόλιο Ε.Υ.Ε: Τα μέτρα, οι μάσκες και η τρομοκράτηση των παιδιών που επιβλήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η ζημιά που έχει γίνει είναι ανυπολόγιστη και θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να επουλωθούν οι πληγές.
Σταματήστε επιτέλους να βασανίζετε και να κακοποιείτε τα παιδιά!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27.09.2022

Follow us: