Οι θάνατοι από αλκοόλ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν 30% κατά το πρώτο έτος της Covid σύμφωνα με έρευνα

Τα στοιχεία δείχνουν 13 θανάτους λόγω αλκοόλ ανά 100.000 Αμερικανούς το 2020 – το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

Το ποσοστό των θανάτων που αποδίδονται άμεσα στο αλκοόλ αυξήθηκε σχεδόν 30% στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της “πανδημίας” Covid, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχε ήδη αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυτών αυξήθηκε το 2020 και το 2021.

Δύο εκθέσεις από το CDC αυτή την εβδομάδα παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες ομάδες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου και σε ποιες πολιτείες παρατηρείται ο υψηλότερος αριθμός.

“Το αλκοόλ συχνά παραβλέπεται” ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, δήλωσε η Marissa Esser, επικεφαλής του προγράμματος αλκοόλ του CDC. “Όμως είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν”.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή επικεντρώθηκε σε περισσότερα από δώδεκα είδη θανάτων που “προκαλούνται από το αλκοόλ” και τα οποία αποδίδονται εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση αλκοόλ. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η ηπατική ή παγκρεατική ανεπάρκεια που προκαλείται από το αλκοόλ, η δηλητηρίαση από αλκοόλ, η στέρηση και ορισμένες άλλες ασθένειες. Υπήρξαν περισσότεροι από 52.000 τέτοιοι θάνατοι πέρυσι, από 39.000 το 2019.

Ο ρυθμός αυτών των θανάτων αυξανόταν τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία, κατά 7% ή λιγότερο κάθε χρόνο.

Το 2020, αυξήθηκαν κατά 26%, σε περίπου 13 θανάτους ανά 100.000 Αμερικανούς. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Merianne Spencer.

Οι θάνατοι αυτοί είναι 2,5 φορές πιο συχνοί στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αλλά αυξήθηκαν και για τους δύο το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη. Το ποσοστό συνέχισε να είναι υψηλότερο για τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, αλλά αυξήθηκε δραματικά για ορισμένες άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 42% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35 έως 44 ετών.

Η δεύτερη έκθεση, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Jama Network Open, εξέτασε ένα ευρύτερο φάσμα θανάτων που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες, οι πτώσεις και οι καρκίνοι.

Περισσότεροι από 140.000 από αυτή την ευρύτερη κατηγορία θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ συμβαίνουν ετησίως, με βάση τα δεδομένα από το 2015 έως το 2019, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι ερευνητές του CDC λένε ότι περίπου 82.000 από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα και 58.000 σε αιτίες που συνδέονται με οξεία δηλητηρίαση.

Σχόλιο: Μπράβο στις κυβερνήσεις. Τους “σώσατε” όλους. Κλειδώσατε τον κόσμο και τον αρρωστήσατε με τη καθημερινή τρομοκρατία.

Πηγή: The guardian, LaTimes

Follow us: