Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ως άκυρα τα μέτρα Covid της Βαυαρίας την άνοιξη του 2020

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο (Bundesverwaltungsgericht) είναι το ανώτατο δικαστήριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για διαφορές δημοσίου δικαίου μη συνταγματικού χαρακτήρα. Στις 22.11.2022 έκρινε ότι οι απαγορεύσεις εξόδου και τα αντίστοιχα μέτρα κατά της Covid-19 τον Απρίλιο του 2020 ήταν υπερβολικά και αναποτελεσματικά.

Μετά το Βαυαρικό Διοικητικό Δικαστήριο, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας (Leipzig) ανέτρεψε επίσης αναδρομικά τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες Corona της Βαυαρίας την άνοιξη του 2020. Ο περιορισμός εξόδου στη Βαυαρίας τον Απρίλιο του 2020 δεν ήταν συμβατός με την αρχή της αναλογικότητας, δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Renate Philipp. Οι ομοσπονδιακοί δικαστές απέρριψαν την ένσταση της Βαυαρίας ως “αβάσιμη”.

Ένα μέτρο είναι απαραίτητο μόνο εάν δεν υπάρχει εξίσου αποτελεσματικό και λιγότερο επαχθές μέσο για την επίτευξη του στόχου. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ένα ηπιότερο μέτρο θα ήταν οι περιορισμοί επαφής που θα επέτρεπαν στους πολίτες να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με μέλη του νοικοκυριού τους. “Θα ήταν λιγότερο επαχθείς για τους πολίτες”. Η ολοήμερη απαγόρευση εξόδου από την κατοικία για να περάσει κανείς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους συνιστά σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόνισε το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Έξοδος από το σπίτι μόνο για “σοβαρό λόγο”

Συγκεκριμένα, η νομική διαμάχη αφορούσε το βαυαρικό διάταγμα της 31ης Μαρτίου 2020, το οποίο ίσχυε από την 1η έως τις 19 Απριλίου 2020. Ενώ σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια ίσχυαν τότε περιορισμοί επαφών, ο πρωθυπουργός Markus Söder (CSU) και η κυβέρνηση του κρατιδίου του βασίστηκαν σε ένα πιο σκληρό μέσο – τον γενικό περιορισμό εξόδου.

Εκείνη την εποχή, η εγκατάλειψη της κατοικίας επιτρεπόταν στη Βαυαρία μόνο σε περίπτωση “σοβαρού λόγου”. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι επαγγελματικές δραστηριότητες και τα ραντεβού με γιατρούς, τα ψώνια, ο δρόμος προς τον/την σύντροφο, καθώς και ο αθλητισμός ή η άσκηση στον καθαρό αέρα, “αλλά αποκλειστικά μόνος ή με μέλη του ίδιου του νοικοκυριού”. Η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να ελέγχει τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Στη Βαυαρία, υπήρχε ήδη περιορισμός στην έξοδο πριν και μετά τη συγκεκριμένη περίοδο – στην τρέχουσα διαδικασία, ωστόσο, αφορούσε συγκεκριμένα μόνο την περίοδο του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Ομοσπονδιακοί δικαστές: Δεν δικαιολογούνται εύλογα οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε

Στη σημερινή τους απόφαση, οι ομοσπονδιακοί δικαστές της Λειψίας επεσήμαναν ότι η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαυαρία είχε καταστήσει παράνομη, για παράδειγμα, την ανάγνωση ενός βιβλίου σε παγκάκι πάρκου. Η πολιτειακή κυβέρνηση δεν είχε δικαιολογήσει εύλογα ότι αυστηρότεροι κανόνες πέραν του περιορισμού των επαφών ήταν απαραίτητοι για την πρόληψη της εξάπλωσης της Covid.

Ο Holetschek υπερασπίζεται τη στάση της Βαυαρίας

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek (CSU) υπερασπίστηκε και πάλι τη στάση της κυβέρνησης του κρατιδίου παρά τη νομική ήττα, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να δράσει γρήγορα για την προστασία των ανθρώπων εκείνη τη στιγμή. “Την άνοιξη του 2020, υπήρχαν μόνο περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τον νέο και εξαιρετικά μεταδοτικό κορονοϊό, κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο”.

Είπε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις και να μην καθυστερούν πολύ. “Η καμπύλη μόλυνσης θα μπορούσε να ισοπεδωθεί μόνο με λιγότερες επαφές”, τόνισε ο υπουργός. Η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κινδύνου μόλυνσης ήταν απαραίτητη λόγω της σοβαρής πορείας της νόσου και της έλλειψης ανοσολογικής προστασίας του πληθυσμού: “Η προστασία των ανθρώπων ήταν το μέτρο και ο στόχος των ενεργειών μας”.
“Αποτελεσματική και σωστή θεραπεία”

Σύμφωνα με τον Holetschek, η κυβέρνηση του κρατιδίου παραμένει πεπεισμένη ότι οι περιορισμοί εξόδου στα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου 2020 ήταν “από την άποψη της εποχής, ένα αποτελεσματικό και σωστό μέσο για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της Βαυαρίας”. Αυτό δεν αλλάζει ακόμη και αν, εκ των υστέρων, τα δικαστήρια καταλήξουν τώρα σε διαφορετική εκτίμηση. “Σεβόμαστε την απόφαση και θα αναλύσουμε προσεκτικά τους λόγους της απόφασης και θα εξάγουμε τις απαραίτητες συνέπειες από αυτήν”.

Βαυαρικό διοικητικό δικαστήριο: ” Μη αναλογικό η απόφαση του Βαυαρικού κρατιδίου”

Με την απόφασή του, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη γραμμή του Βαυαρικού Διοικητικού Δικαστηρίου. Πριν από ένα χρόνο, το Βαυαρικό Διοικητικό Δικαστήριο είχε κηρύξει αναδρομικά άκυρη την αυστηρή ρύθμιση της Βαυαρίας. Στη συγκεκριμένη μορφή του, ο περιορισμός εξόδου ήταν τόσο αυστηρός που ήταν δυσανάλογος.

Επιπλέον, ο περιορισμός της εξόδου από το κρατίδιο στη συγκεκριμένη μορφή του ήταν επίσης “παράλογος“, δήλωσε τότε το δικαστήριο. “Τα περιφερειακά και τοπικά μέτρα θα ήταν επίσης τα ηπιότερα μέσα”. Η πολιτειακή κυβέρνηση είχε τότε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή: Βαυαρική Ραδιοτηλεόραση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22.11.2022

Follow us: