Η γένεση μιας “πανδημίας”

Η κρίση της “πανδημίας” ξεκίνησε σε ένα πλαίσιο πανικού με υπερβολική αντίδραση, παράλογα γεγονότα, απίθανες συμπτώσεις και απόλυτα ψέματα. Ώρα για μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Η “πανδημία” του Covid-19 θα ξεκινήσει επίσημα στα μέσα Δεκεμβρίου 2019. Η Κινέζος γιατρός Ai Fen, η οποία ήταν επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Wuhan εκείνη τη στιγμή, αντιμετώπιζε έναν ασθενή με σοβαρή πνευμονία και υψηλό πυρετό που εργαζόταν ως προμηθευτής στην τοπική αγορά ψαριών. Η αξονική τομογραφία των πνευμόνων δείχνει σαφή συμπτώματα της λεγόμενης άτυπης ιικής πνευμονίας, η θεραπεία με συμβατικά φάρμακα δεν βοηθάει. Πραγματοποιείται βρογχοσκόπηση και το δείγμα που λαμβάνεται εξετάζεται για εργαστηριακή διάγνωση. Προφορικά, όπως η Ai Fen αναφέρει, της λένε ότι έχουν εντοπίσει κοροναϊό.

Στις 27 Δεκεμβρίου, ένας άλλος ασθενής μεταφέρθηκε στο θάλαμο έκτακτης ανάγκης, ο οποίος είχε επίσης σοβαρή ιική πνευμονία για δέκα ημέρες, αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ψαραγορά.

Το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου, η Ai Fen επιθεώρησε προσωπικά τη βρογχοσκόπηση του ασθενούς. Εκτός από την ανίχνευση του επικίνδυνου νοσοκομειακού μικροβίου Pseudomonas aeruginosa (ένα βακτήριο), η αναφορά περιέχει επίσης έναν θετικό δείκτη για τον SARS. Η γιατρός ανησυχεί βαθιά. Διακατέχεται απο πανικό και ενημερώνει τους προϊσταμένους της και το τμήμα δημόσιας υγείας και μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου. Μετά από πρόταση ενός συναδέλφου, περιβάλλει τη λέξη SARS με κόκκινο χρώμα στην έκθεση, φωτογραφίζει το έγγραφο και το στέλνει σε έναν γιατρό σε άλλο νοσοκομείο της Wuhan καθώς και σε μια ομάδα πρώην συμφοιτητών μαζί με ένα σύντομο βίντεο της αξονικής τομογραφίας απο τους πνεύμονες.

Εικόνα 1 – Τα ευρήματα που στάλθηκαν από την Ai Fen

Από εκεί, οι ειδήσεις εξαπλώθηκαν, όπως η πυρκαγιά, σε ιατρικούς κύκλους και εκείνο το ίδιο βράδυ έφτασαν στον οφθαλμίατρο Li Wenliang, ο οποίος αργότερα γιορτάστηκε από τον Τύπο ως πληροφοριοδότης(whistleblower). Μοιράζεται την έκθεση και το βίντεο, μαζί με μια σημείωση ότι υπάρχουν επτά γνωστές περιπτώσεις και μια προειδοποίηση για την προστασία του, σε μια ιδιωτική ομάδα στο WeChat με τους συναδέλφους του μαθητές. Υποτίθεται ότι αντίθετα με το αίτημά του, προωθούν ένα στιγμιότυπο απο την οθόνη της συνομιλίας, το οποίο οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη διάδοση των πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα και τελικά σε διαρροή.

Εικόνα 2 – Μήνυμα συνομιλίας που εστάλη από τον Li Wie Lang

Μέχρι αυτό το σημείο, τα γεγονότα είναι το αποτέλεσμα μιας κατανοητής αντίδρασης πανικού από μια ομάδα γιατρών που ανησυχούν για την επικείμενη νέα επιδημία SARS και προσπαθούν να προστατεύσουν τους συναδέλφους και τους συγγενείς.

Η κατάσταση στη Wuhan στα τέλη Δεκεμβρίου μάλλον είναι συγκεχυμένη. Παρά τις προσπάθειες της κινεζικής περιφερειακής κυβέρνησης να καταστείλει τις πληροφορίες, ο ιατρικός κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής. Πραγματοποιούνται αξονικές τομογραφίες και λαμβάνονται εργαστηριακά ευρήματα. Κάθε ιογενής πνευμονία αποτελεί πλέον ύποπτο κρούσμα SARS.

Μπορεί κάποιος να πει, ότι χωρίς τα εργαστηριακά αποτελέσματα δέν θα υπήρχε αιτία πανικού. Η Wuhan είναι μια πόλη άνω των 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει υψηλότατη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια ντουζίνα ανθρώπων με ιογενή πνευμονία θα ήταν απίθανο να παρατηρηθεί εκεί το χειμώνα.

Ιστορικό ύπαρξης μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Wuhan, πηγή http://aqicn.org

Τα νέα για μια πνευμονία που προκαλείται από έναν ιό SARS, αναγνωρίσιμη από μια υποτιθέμενη μη φυσιολογική διάγνωση CT, αλλάζουν τα πάντα.

Στις 31 Δεκεμβρίου, το κινεζικό παράρτημα του ΠΟΥ θα ενημερωθεί για την εμφάνιση πνευμονίας και στις 5 Ιανουαρίου 2020 θα ενημερώσει το κοινό για πρώτη φορά για 44 περιπτώσεις πνευμονίας άγνωστης αιτίας (11 σοβαρές). Στις 7 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το παθογόνο ήταν στενός συγγενής του ιού SARS. Η τοπική ψαραγορά πιστεύεται ότι είναι η προέλευση. Η θεωρία της ζωονόσου, που δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, γεννιέται.

Στις 10 Ιανουαρίου, η πρώτη ψηφιακή αλληλουχία γονιδίων του ιού, γνωστή τώρα ως SARS-CoV-2, εμφανίζεται στο virological.org και στις 12 Ιανουαρίου, τέσσερις ακόμη τέτοιες αλληλουχίες θα δημοσιευθούν από τον Edward Holmes, έναν Αυστραλό ιολόγο και επίκουρο καθηγητή στο Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ελέγχου, στη βάση δεδομένων GISAID (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης).

Μόλις μια μέρα αργότερα, ο ΠΟΥ αποδέχθηκε το πρωτόκολλο δοκιμής PCR του Drosten ως χρυσό πρότυπο. Πέρασαν ακριβώς δύο εβδομάδες από τότε που ο Li Wienlang εξέφρασε τις ανησυχίες του σε μια ομάδα chat. Μια πρωτοφανής διαδικασία. Εντός τριών ημερών στην καλύτερη περίπτωση, ο κ. Drosten και ο Olfert Landt, ιδιοκτήτης της εταιρείας TIB Molbiol (παραγωγός test PCR με έδρα το Βερολίνο), ανέπτυξαν το τέλειο τέστ ενός μέχρι τώρα άγνωστου ιού.

Το έπαθλο όμως του παραλογισμού ωστόσο, πηγαίνει στην εταιρεία του Olfert Landt, TIB Molbiol, η οποία είχε ήδη ολοκληρώσει ένα κιτ δοκιμών στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία δημοσιεύθηκε η πρώτη γονιδιακή ακολουθία του ιού, και άρχισε να το στέλνει σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι αν κάποιος θα ήθελε να πιστέψει ότι, χάρη στις σύγχρονες μεθόδους προσδιορισμού αλληλουχίας και την προηγμένη τεχνολογία διεργασιών στη μοριακή χημεία, είναι δυνατόν να μειωθεί μια διαδικασία που χρειάστηκε μήνες στο SARS σε μια μόνο ημέρα, είναι αδύνατον. Μια διεξοδική και απολύτως απαραίτητη διασφάλιση ποιότητας αποκλείστηκε εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όμως όχι μόνο ο Olfert Landt ήξερε να…διαβάζει το φλυτζάνι. Η ηγεσία της Startup και πλέον πιο γνωστής εταιρείας στον αστέρα της βιοτεχνολογικής σκηνής, BioNTech παρουσιάζει επίσης εξαιρετικά διορατικές δεξιότητες. Η απο τον Οκτώβριο του 2019 εισειγμένη στη NASDAQ εταιρεία, ήταν σε θέση να δημοσιεύσει μόνο ένα μικρό κύκλο εργασιών 121 εκατομμυρίων δολαρίων του 2019. Σχεδόν τίποτα για μια εταιρεία τωρινής αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα επικίνδυνο στοίχημα για το μέλλον και τους επενδυτές. Μια αξιοσημείωτη όμως απόφαση πάρθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Η γερμανική εταιρεία μεταφοράς τεχνολογίας πίσω από το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Pfizer αποφάσισε να ξεκινήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα “Light Speed” με στόχο την παραγωγή ενός εξαιρετικά πειραματικού εμβολίου mRNA (BNT162b2) κατά του SARS-CoV-2. Εκείνη την Πέμπτη του Ιανουαρίου 2020, ήταν γνωστά ακριβώς 46 κρούσματα Covid-19. Παγκοσμίως.

Στις 21 Ιανουαρίου, η TIB Molbil, εδώ και έντεκα ημέρες, στέλνει κιτ δοκιμών και οι Corman, Drosten, Koopmanns, Landt και άλλοι υποβάλλουν το πλέον αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο δοκιμής PCR για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 στην Eurosurveillance. Και πάλι συμβαίνει κάτι εξαιρετικό. Το επιστημονικό περιοδικό, του οποίου στους συντάκτες ανήκει και ο κ. Drosten, χρειάζεται μόνο μια μέρα για τη διαδικασία αξιολόγησης(Peer Review) και δημοσιεύει το βιαστικά καταρτισμένο έγγραφο στις 22 Ιανουαρίου. Μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως εβδομάδες, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Εικόνα 3 – Ταχύτητα του Review Process για το επίμαχο PCR-Test συγκριτικά με άλλες δημοσιεύσεις. Ανάλυση του Ολλανδού αναλυτή δεδομένων Wouter Akoma

Στις 24 Ιανουαρίου, Κινέζοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπαλλήλων του CCDC και του γενικού διευθυντή του, George F. Gao, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο διάσημο New England Journal of Medicine (NEJM) που περιγράφει την απομόνωση και τον προσδιορισμό αλληλουχίας του νέου κοροναϊού και το καθορίζει να είναι η αιτία της πνευμονίας, αν και το κείμενο των τελικών παρατηρήσεων παραδέχτηκε ότι οι έρευνες των επιστημόνων δεν ανταποκρίνονται στα αξιώματα του Koch. Στην πραγματικότητα., ένα σοβαρό λάθος, Ακόμη και στο SARS, η αποδεδειγμένη συμμόρφωση με τα αξιώματα του Koch γιορτάστηκε ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί αξιόπιστα ότι ένα παθογόνο είναι επίσης η αιτία μιας συγκεκριμένης κλινικής εικόνας. Κανείς δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για το SARS-CoV-2.

Είναι μεταγενέστερη σύμπτωση μάλλον ότι ο George F. Gao θα γίνει μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών τον Ιούνιο του 2020.

Την ημέρα της παραπάνω δημοσίευσης, στη Wuhan ξεκινά η κατασκευή δύο κλινικών έκτακτης ανάγκης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε μόλις επτά ημέρες. Τα ΜΜΕ είναι υπερενθουσιασμένα.

Ωστόσο, μάλλον δεν παρατήρησε ο Τύπος, οτι η πρώτη αυτή κλινική θα κλείσει ξανά ένα μήνα αργότερα.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμυρίζουν με πλάνα ανθρώπων που καταρρέουν σε δημόσιους χώρους. Οι εικόνες με “μέτρα προστασίας και καταπολέμησης” της ασθένειας κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο. Φορτηγά με κανόνια χιονιού ψεκάζουν απολυμαντικά σε πόλεις της Κίνας. Ο φόβος εξαπλώνεται μέσα από τα συντακτικά γραφεία όλων των μεγάλων και μικρών πολυμέσων.

Στις 27 Ιανουαρίου, η πρώτη περίπτωση Covid εντοπίστηκε στην εταιρεία προμήθειας αυτοκινήτων Webasto κοντά στο Μόναχο. Η ώρα μηδέν της τρέλας των μέτρων, μιας και αργότερα θα βρει την προέλευσή της εδώ η ιστορία της ασυμπτωματικής μεταφοράς.

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, ο Drosten και οι γιατροί από μια κλινική του Μονάχου δημοσίευσαν μια σύντομη μελέτη στο NEJM, η οποία μπορεί να θεωρηθεί το θεμέλιο του παραπάνω αναφερόμενου θρύλου. Βέβαια αργότερα αποδείχθηκε ότι η ασθενής, μετά την επιστροφή της απο επαγγελματικό ταξίδι στην Κίνα, ήταν πολύ άρρωστη και είχε “μπουκώσει” τον εαυτό της με τη συνήθη παρακεταμόλη για να πάει την επόμενη μερα στη δουλειά. Αλλά η ιστορία έχει πλέον εξαπλωθεί στον κόσμο.

Χρειάστηκαν μόνο 30 ημέρες για να δημιουργηθεί μία υγειονομική κρίση, να δημιουργηθεί βιαστικά ένα πρωτόκολλο για τα PCR τέστ, να παραχθούν κατάλληλα κιτ PCR με σχεδόν μαγική ταχύτητα και να αναλυθούν εξαιρετικά και κρίσιμα ιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά.

Ο Robert E. Hope-Simpson, Βρετανός γιατρός, μελέτησε τη γρίπη για σχεδόν 50 χρόνια. Το έργο του κορυφώθηκε με το βιβλίο του 1992 «Η μετάδοση της γρίπης» χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσει συμπεράσματα. Αυτό που δεν κατάφερε σε πενήντα χρόνια ήταν τώρα δυνατό σε τριάντα ημέρες.

Αυτό που ακολούθησε τους επόμενους μήνες μπορεί να νοηθεί μόνο ως η πλήρης εγκατάλειψη της ηθικής επιστήμης, της υπεύθυνης πολιτικής και της κριτικής δημοσιογραφίας. Η συνολική κατάρρευση των πολιτιστικών μας επιτευγμάτων.

Στις 7 Φεβρουαρίου, ο 34χρονος οφθαλμίατρος Wenliang πέθανε από τις συνέπειες του Covid-19. Ένας θάνατος που συγκριτικά με την Ελλάδα, μετά από ένα χρόνο και πάνω από 200.000 θετικά “κρούσματα”, θα ανήκε σε ένα απο τα 46 άτομα κάτω των 40 ετών.

Στις 13 Φεβρουαρίου, σε κοινή διάλεξη του Charité και του London School of Hygiene and Tropical Medicine στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Βερολίνο, ο Drosten προειδοποίησε δημόσια για πρώτη φορά: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία».

Στις 24 Φεβρουαρίου, Κινέζοι ραδιολόγοι υπέβαλαν ένα έγγραφο στο European Journal of Radiology που υπέδειχνε μια ειδική εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων Covid-19 σε αξονική τομογραφία. Για λίγο καιρό, η Κίνα επιτρέπει ακόμη και ευρήματα που έγιναν αποκλειστικά από CT χωρίς τέστ PCR ή αλληλούχιση ως διάγνωση για τον Covid-19.

Απίστευτες ανοησίες όπως γνωρίζουμε σήμερα, μιάς και δεν υπάρχουν κλινικά ειδικά χαρακτηριστικά μιας νόσου Covid-19 που μπορούν να διακριθούν σε οποιαδήποτε μορφή πνευμονίας από άλλα ιογενή παθογόνα. Ωστόσο, αυτή η σχεδόν ακατανόητη παρερμηνεία θα είναι η βάση για αμέτρητες ιστορίες τρόμου που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης.

Η καριέρα του Christian Drosten στα ΜΜΕ ξεκίνησε με την πρώτη εμφάνιση του στο podcast του NDR στις 26 Φεβρουαρίου, μια εκπομπή “στολισμένη” ως επιστημονική ομιλία. Κατά τη διάρκεια της απίστευτης περιόδου των 76 επεισοδίων (στο τέλος εναλλάσσοντας με τη Sandra Ciesek) του δίνεται χώρος για τη “αναδιοργάνωση” της επιστήμης και κάνει τους ακροατές, εκατομμύρια τις πρώτες μέρες, να παγώνει το αίμα στις φλέβες τους απο τον φόβο.

Η ορχήστρα πανικού έγινε αφόρητα δυνατή όταν ο Βρετανός φυσικός και επιδημιολόγος Neil Ferguson δημοσίευσε στις 16 Μαρτίου μια μελέτη προσομοίωσης των εποχικών διαστάσεων. Η πρόβλεψη: μισό εκατομμύριο θάνατοι στη Μεγάλη Βρετανία, 2,2 εκατομμύρια θάνατοι στις ΗΠΑ. Απαίτηση 275.000 κλινών εντατικής θεραπείας έως τα μέσα Μαΐου, μόνο στα Βρετανικά Νησιά! Μια “μελέτη” τέτοιου παραλογισμού που η εξέταση της προέλευσής της, των μεθόδων και των επιπτώσεών της πρέπει μια μέρα να απασχολήσει τους ιστορικούς των επιστημών.

Εικόνα 4 – Πρόβλεψη θανάτων σε GB και ΗΠΑ
Εικόνα 5 – Πρόβλεψη χρήσης κλινών εντατικής θεραπείας σε GB

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών στη Γερμανία ανέθεσε στους επιστήμονες να δημιουργήσουν σενάρια τρόμου που επιτρέπουν “μέτρα προληπτικής και κατασταλτικής φύσης”. Δεν είναι επιθυμητή μια ανοιχτή και αμερόληπτη έρευνα. Μόνο λίγες μέρες περνούν και η επιστημονική επιχείρηση παραδίδει. Στις 20 Μαρτίου, η Γερμανική Εταιρεία Επιδημιολογίας (DGEpi) εξέδωσε μια ανακοίνωση που δεν ήταν καθόλου κατώτερη από το κουρελόχαρτο του Ferguson, εκτός από το πεδίο εφαρμογής. Έξι λεπτές σελίδες είναι αρκετές για την «πρόβλεψη» του απόλυτου τρόμου.

Σχήμα 6 – Πρόβλεψη χρήσης κλινών εντατικής θεραπείας στη Γερμανία

Το αποτέλεσμα είναι ένα έγγραφο, μοναδικό στην ιστορία της Δυτικής Γερμανίας, διαμορφωμένο από έναν τόσο απάνθρωπο συλλογισμό που μπορεί να γίνει δεκτό μόνο με τρόμο. Αναρωτιέται κανείς πώς λειτουργεί η κατανόηση των δημοσίων υπαλλήλων για τη δημοκρατία. Η έκπληξη ξεθωριάζει όταν μαθαίνει κανείς ότι οι συγγραφείς του φυλλαδίου είναι ο Γερμανός φοιτητής διδακτορικών σπουδών Otto Kölbl, ένθερμος μαοϊκός και φίλος της Κίνας, και ο λομπίστας της Κίνας Maximilian Mayer. Ένα σκάνδαλο που δεν έχει υπάρξει ποτέ στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία.

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε μιας και το ίδιο θέατρο παραλόγου ακολούθησε πιστά και η Ελλάδα. Μέτρα, περιστατικά, μεταλλάξεις, εμβόλια, σκληρά και μαλακά lockdown. Όλα θέματα που χωρίς τα παραπλανητικά ψέματα που μέχρι τώρα μας αφηγούνται, δεν θα είχαμε ασχοληθεί ποτέ.

Οι εισαγγελείς και οι ιστορικοί θα ασχοληθούν κάποτε με τα κίνητρα. Όμως, οι συνέπειες, οι παράπλευρες απώλειες και οι ανεπανόρθωτες ζημιές, πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν από την κοινωνία των πολιτών. Αμέτρητες ζωές έχουν ήδη καταστραφεί, απο τα παιδιά εκλάπη η αθωότητα και η εκπαίδευσή τους. Άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους. Ένα απολυταρχικό καθεστώς τρόμου και “Υγειονομικής δικτατορίας” εξαπλώνεται που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο για πάντα και να αναιρέσει αιώνες Διαφωτισμού.

Για πόσο καιρό ακόμα, πολιτικοί, άνθρωποι του νομικού κόσμου και δημοσιογράφοι θα στρουθοκαμηλίζουν; Ήρθε η ώρα να κάνουν επιτέλους το καθήκον τους! Είναι πλέον καιρός να πράξουμε, να αναλάβουμε δράση, να διασφαλίσουμε οτι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν ελεύθερο, δίκαιο και ειρηνικό κόσμο στον οποίο θα διαπραγματεύονται τον κανόνα των αξιών για τη συνύπαρξή τους και όχι διεφθαρμένους τεχνοκράτες και πεινασμένους για την εξουσία πολιτικούς.

*Το κείμενο το εμπνευστήκαμε απο το εκπληκτικό blog του Αυστριακού Peter F. Mayer, https://tkp.at/

Follow us: