Νέα μελέτη από Βρετανία: οι εμβολιασμένοι είναι εξίσου μολυσματικοί με τους ανεμβολίαστους

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 δεν θα πρέπει να προστατεύει μόνο από τη μόλυνση, αλλά εδώ και πολύ καιρό οι “ειδικοί” ελπίζουν ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μεταδίδουν τον ιό λιγότερο έντονα. Μια μελέτη(29.10.2021) δείχνει οτι παρά την “πλήρη προστασία” από τον εμβολιασμό, τα άτομα με πολλαπλούς εμβολιασμούς έχουν παρόμοιο ιικό φορτίο με τα ανεμβολίαστα άτομα και μπορούν να μεταδώσουν αποτελεσματικά τον ιό – ακόμη και σε πλήρως “εμβολιασμένους” ανθρώπους.

Σύγκριση του ιικού φορτίου σε εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα άτομα

Στη μελέτη κοόρτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητήθηκε από 602 επαφές 471 ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 να συλλέξουν δείγματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε διάστημα έως και 20 ημερών. Συνολικά, λοιπόν, συλλέχθηκαν 8145 δείγματα μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου 2020 και 15 Σεπτεμβρίου 2021. Τόσο τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος όσο και άλλες επαφές άνω των 5 ετών επιλέχθηκαν για τη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία του ιικού φορτίου των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων με τη μετάλλαξη δέλτα και το συνέκριναν με εκείνο των μη εμβολιασμένων ατόμων με δέλτα, άλφα και προ-άλφα λοίμωξη.

Σχεδόν καμία διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων

Πρωταρχικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής ανάλυσης ήταν η εκτίμηση του ποσοστού δευτερογενούς μόλυνσης σε ενδοοικογενειακές επαφές – δηλαδή η πιθανότητα εμφάνισης μόλυνσης σε ευαίσθητα άτομα εντός συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Επιπλέον, εξετάστηκε το μέγιστο ιικό φορτίο, ο ρυθμός αύξησης και μείωσης του ιικού φορτίου μεταξύ των συμμετεχόντων σε σχέση με τις διάφορες μεταλλάξεις και την κατάσταση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό δευτερογενούς μόλυνσης μεταξύ των ενδοοικιακών επαφών που εκτέθηκαν στη μετάλλαξη δέλτα ήταν 25 τοις εκατό για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, 38 τοις εκατό για τα μη εμβολιασμένα άτομα. Ήταν σχετικά αδιάφορο αν το μολυσμένο άτομο που μετέδωσε τον ιό είχε ήδη εμβολιαστεί ή όχι (25% για τους εμβολιασμένους έναντι 23% για τους ανεμβολίαστους).

Το μέγιστο ιικό φορτίο δεν διέφερε σημαντικά παρά την κατάσταση εμβολιασμού ή τον τύπο μετάλλαξης, αλλά αυξήθηκε ελαφρώς με την ηλικία. Στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με μόλυνση της μετάλλαξης δέλτα, το ιικό φορτίο μειώθηκε ελαφρώς ταχύτερα κατά μέσο όρο. Στα ανεμβολίαστα άτομα, η πτώση ήταν κάπως πιο αργή.

Τα μέτρα εξακολουθούν να συνιστώνται ακόμη και για τους εμβολιασμένους

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, ο εμβολιασμός μειώνει ελάχιστα τον κίνδυνο μόλυνσης από τη μετάλλαξη δέλτα και επιταχύνει την “ιική κάθαρση”, δηλαδή την απομάκρυνση των κοροναϊών από τον οργανισμό. Ωστόσο, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις έχουν παρόμοιο μέγιστο ιικό φορτίο με τα ανεμβολίαστα άτομα και μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο οικιακό περιβάλλον – ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένες επαφές. Επομένως, συνιστάται η τακτική εξέταση και η τήρηση των αποστάσεων καθώς και των κανόνων υγιεινής, ιδίως κατά την περίοδο της γρίπης, ακόμη και για τα εμβολιασμένα άτομα.

Δραματική αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων που νόσησαν δείχνουν τα νούμερα απο τη Γερμανία

Οι εμβολιασμένοι που νόσησαν αντιπροσωπεύουν πλέον ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό των νέων λοιμώξεων από ό,τι πριν από λίγους μήνες – και η τάση εξακολουθεί να είναι αυξητική. Ειδικά μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων που νόσησαν έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το Robert Koch Institute, το 58,9% των ατόμων άνω των 60 ετών που προσβλήθηκαν από τη Covid-19 μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 24 Οκτωβρίου είχαν εμβολιαστεί, όπως και το 43,7% των ατόμων άνω των 60 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας της ασθένειας, καθώς και το 33,4% των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυτής της ηλικιακής ομάδας. Από τα άτομα άνω των 60 ετών που πέθαναν από/με Covid-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 45% ήταν εμβολιασμένα.

Μεταξύ των ηλικιών 18 έως 59 ετών, το 37,5% των συμπτωματικών νέων λοιμώξεων μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 24 Οκτωβρίου ήταν εμβολιασμένοι.

Ελλάδα: Ανύπαρκτα στοιχεία και αποφυγή παραδοχής της πραγματικής κατάστασης

Στη χώρα μας, το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ συνεχίζουν στις ημερήσιες εκθέσεις επιτήρησης τους να μας παρέχουν…Greek statistics, χωρίς πραγματικά δεδομένα και με γραφήματα για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει από πού προκύπτουν. Εμείς με τη σειρά μας έχουμε αποστείλει ερωτήσεις τόσο στον ΕΟΦ όσο και στον ΕΟΔΥ για τη παροχή περισσότερων στοιχείων όσων αφορά την αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων στη χώρα μας, χωρίς να έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Τη μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε και παρακάτω.

Follow us: