Ιταλία: μόνο το 2,9% των επίσημων κρουσμάτων πέθανε από covid

Από την αρχή της “πανδημίας”, υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο καταμέτρησης των θανάτων. Ήταν σαφές από την αρχή ότι επηρεάζονταν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις. Η μέση ηλικία θανάτου ήταν και είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 χρόνια πάνω από το προσδόκιμο ζωής. Αυτό ισχύει και στην Ιταλία. Περισσότερο από το 97% των ατόμων που πέθαναν από ή με Covid είχαν τουλάχιστον μία γνωστή προϋπάρχουσα ασθένεια. Το Istituto Superiore di Sanità επίσημα πλέον, ανακοίνωσε την αξιολόγηση των δεδομένων.

Η Ιταλία αποτέλεσε το έναυσμα για τα lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο. Θυμόμαστε ακόμα τα στρατιωτικά φορτηγά και τις εικόνες των φέρετρων στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, εικόνες που όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν από τη Λαμπεντούζα το 2013 .

Μία απο τις εκατοντάδες εικόνες που κυκλοφόρησαν και που προέρχονται απο το ναυάγιο που έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες το 2013

Το lockdown και το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε τους νοσηλευτές(οι περισσότεροι απο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ) έξω από τα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας. Αυτό οδήγησε στην καταστροφή.

Τον Μάιο του 2020 δημοσιεύθηκε κοινή έκθεση του Istituto Nazionale di Statistica (Istat) και του Istituto Superiore di Sanità (ISS). Ο πρώτος θάνατος με Covid-19 καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Για την περίοδο από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019, υπήρξαν 25.354 επιπλέον θάνατοι. Ωστόσο, από αυτούς, μόνο 13.710 περιπτώσεις ή το 54% αποδόθηκαν στη Covid-19.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Istituto Superiore di Sanità της 5ης Οκτωβρίου 2021 σχετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με το Covid, ο ιός έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους ανθρώπους από τη συνηθισμένη γρίπη. Σύμφωνα με το στατιστικό δείγμα των ιατρικών αρχείων που συνέλεξε το ινστιτούτο, μόνο το 2,9% των θανάτων που καταγράφηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 οφείλονταν στη Covid-19. Έτσι, από τους 130.468 θανάτους που καταγράφονται από τις επίσημες στατιστικές κατά τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, μόνο 3783 οφείλονται στον ίδιο τον ιό SARS-CoV-2. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι Ιταλοί που έχασαν τη ζωή τους είχαν από μία έως πέντε ασθένειες που τους άφηναν ήδη λίγες ελπίδες, σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Εξάλλου, το 67,7% είχε περισσότερες από τρεις ασθένειες και το 18% είχε δύο.

Ακολουθεί η κατανομή των ηλικιών από την ελαφρώς συντομευμένη αγγλική έκδοση:

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, το 65,8% των θανόντων είχε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το 23,5 % είχε επίσης άνοια, το 29,3 % διαβήτη και το 24,8 % κολπική μαρμαρυγή. Και δεν είναι μόνο αυτό: το 17,4% είχε ήδη έναν άρρωστο πνεύμονα, το 16,3% είχε διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια– το 15,7% έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια, το 28% από ισχαιμική καρδιοπάθεια, περισσότεροι από ένας στους δέκα ήταν επίσης παχύσαρκοι, περισσότεροι από ένας στους δέκα είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι, αν και σε μικρότερο βαθμό, είχαν σοβαρά προβλήματα με το συκώτι, αιμοκάθαρση και αυτοάνοσα νοσήματα.

Εδώ είναι ο εντυπωσιακός πίνακας:

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί οτι η περιοχή που αναφέρθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι στην Ιταλία (Lombardia) κατέχει τη πρώτη θέση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και ύπαρξη αυξημένων ποσοστών μικρο-σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα δε το Χειμώνα, τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια που μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει. Και αυτό για εβδομάδες ολόκληρες.

Πηγή: https://aqicn.org

Τα στοιχεία αυτά από την Ιταλία επιβεβαιώνουν και πάλι ότι, σε αντίθεση με τη γρίπη, ο κίνδυνος κάτω των 50 ετών είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Ακόμα, ο κίνδυνος για τους υγιείς ανθρώπους είναι χαμηλός έως ανύπαρκτος.

Το 2,9% χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις πρέπει επίσης να θεωρηθεί σχετικό. Υπάρχουν ασθένειες που εξελίσσονται χωρίς ορατά συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στην ογκολογία. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο δεν παρατηρούν καν τον καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου της μήτρας. Η νόσος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τα συμπτώματα θα εμφανιστούν φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η ιταλική μελέτη το αποδεικνύει και πάλι: η προφύλαξη είναι ο χρυσός κανόνας κατά της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Στις αρχές του έτους, Ιταλοί ειδικοί ιατροί απευθύνθηκαν επίσης στο κοινό και ζήτησαν τη χρήση της βιταμίνης D ως προφύλαξη από το Covid-19.

Αυτό που συνέβη βέβαια είναι διαφορετικό, ο κορυφαίος γραφειοκράτης της ΕΕ και τώρα Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παίρνει σκληρή γραμμή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα green pass.

Ωστόσο στην Ιταλία αυτή τη στιγμή, υπάρχει σημαντική αντίσταση.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 06.11.2021

Follow us: