Μεγάλη Βρετανία: πολιτικοί αναφέρουν ότι τα μαζικά test σε υγιή παιδιά είναι “επιβλαβή, επιθετικά και μη τεκμηριωμένα”

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες η διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα πανδημικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης(Pandemic Response and Recovery) που ώς στόχο έχει, την παροχή ενός βήματος για πολιτικούς, επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, οικονομολόγους, επιχειρηματίες και άλλους εμπειρογνώμονες και την ενημέρωση για μια πιο εστιασμένη και ευέλικτη προσέγγιση της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2022, η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή της για το 2022, για να εισηγηθεί αν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι “μαζικές εξετάσεις” υγιών παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Υπό τη συμπροεδρία της βουλευτή Esther McVey και του βουλευτή των Εργατικών Graham Stringer, η ομάδα εξέτασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πραγματοποίησης μαζικών COVID-19 test στα σχολεία, καθώς και τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία που προκαλούνται από τις συνεχείς “διαγνώσεις”.

Η κ. McVey δήλωσε:
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι από τις 27 Ιανουαρίου δεν χρειάζεται πλέον να φοριούνται μάσκες προσώπου στα σχολεία ήταν πολύ ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, τα παιδιά εξακολουθούν να καλούνται συστηματικά να υποβάλλονται σε test, ακόμη και παιδιά του δημοτικού σχολείου, γεγονός που αντιβαίνει στις κυβερνητικές οδηγίες, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα. Η απειλή του κλεισίματος των σχολείων μπορεί να έχει αρθεί, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εξακολουθούν να χάνουν ακόμη περισσότερη σχολική εκπαίδευση χάρη στα συνεχή test και την απαίτηση να απομονώνονται τα υγιή παιδιά. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν είναι οδηγοί μετάδοσης. Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονές μας δεν βρήκαν κανένα όφελος από τη πραγματοποίηση μαζικών test. Αντίθετα, προκαλείται αναστάτωση, βλάβη και αγωνία και δύο χρόνια μετά δεν έχουμε αξιόπιστες τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου για τα οφέλη των μαζικών δοκιμών σε υγιή παιδιά σχολικής ηλικίας.

“Τα στοιχεία που ακούσαμε είναι σαφή. Τα test στα σχολεία πρέπει να σταματήσουν, ιδίως ελλείψει οποιουδήποτε είδους μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας. Συνεδριάσεις με στοιχεία όπως αυτή είναι τόσο σημαντικές, ώστε να μας επιτρέπουν να έχουμε μια πλήρη εικόνα πριν πάρουμε μια απόφαση και θέσουμε την υπόθεσή μας στην κυβέρνηση”.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Graham Stringer δήλωσε:
“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε μια τόσο επεμβατική διαδικασία και ακούσαμε σήμερα για παιδιά ηλικίας μόλις δύο ετών που περιορίστηκαν σωματικά από τους γονείς τους, τους έβαλαν “κεφαλοκλείδωμα” ή έκαναν εμετό μετά τα test. Όπως έχω ξαναπεί, τα στοιχεία για την επιβολή τέτοιου είδους μέτρων πρέπει να είναι συντριπτικά και δεν γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εξέταση υγιών παιδιών είναι ωφέλιμη και θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του SAR-CoV-2. Για να μην αναφέρω τα ποσά που δαπανούνται για τις δοκιμές, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί πολύ καλύτερα για την αποκατάσταση ορισμένων ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σίγουρα έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η μαζική δοκιμή υγιών παιδιών”

Το APPG άκουσε τη Δρ Angela E Raffle, επίτιμη λέκτορα του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τη Δρ Allyson Pollock, κλινική καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, την κλινική ψυχολόγο για παιδιά και εφήβους, Δρ Zenobia Storah, την καθηγήτρια Ellen Townsend, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τον Mark Ward, έναν γονέα που μίλησε για τις τραυματικές εμπειρίες από τα test του μικρού του παιδιού.

Όλοι τάχθηκαν κατά των μαζικών δοκιμών σε υγιή παιδιά στα σχολεία, τονίζοντας την ανεπάρκεια των επιστημονικών και κλινικών στοιχείων και ότι η μαζική πραγματοποίηση test, αντί να έχει οποιοδήποτε όφελος για τη δημόσια υγεία, προκαλεί σημαντική βλάβη στα παιδιά.

Η Δρ Angela E Raffle σχολίασε:
“Οι εξετάσεις SARS-CoV-2 σε υγιή παιδιά στα σχολεία πρέπει να σταματήσουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κατά των μαζικών δοκιμών χωρίς συμπτώματα λόγω του υψηλού κόστους, της έλλειψης στοιχείων για τον αντίκτυπο και του κινδύνου εκτροπής πόρων από πιο σημαντικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις ότι η πραγματοποίηση test στα παιδιά οδηγεί σε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων COVID-19. Η πολιτική απόφαση στην Αγγλία να εισαγάγει τον έλεγχο στα σχολεία φαίνεται ότι ήταν μια πολιτική απόφαση, για να δημιουργηθεί η εντύπωση της ασφάλειας, αντί να επενδύσει στο προσωπικό και στον εξαερισμό που θα είχε αντίκτυπο. Τα test που χρησιμοποιούνται δεν έχουν αξιολογηθεί κατάλληλα ως self-test ή για χρήση σε παιδιά. Τα παιδιά έχουν χαμηλότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Το καθαρό αποτέλεσμα των σχολικών test είναι επιβλαβές λόγω του τραύματος των επαναλαμβανόμενων test και της διατάραξης της ζωής των παιδιών μέσω του επαναλαμβανόμενου αποκλεισμού και της απομόνωσης. Οι εξετάσεις είναι σημαντικές όταν γίνονται υπό ιατρική επίβλεψη προκειμένου να καθοδηγούν τις αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο θεραπείας ενός παιδιού που νοσεί, αλλά η αδιάκριτη χρήση των test σε παιδιά που είναι καλά δεν δικαιολογείται“.

Η καθηγήτρια Allyson Pollock πρόσθεσε: “Τόσα πολλά από τα λεγόμενα μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόστηκαν αδιακρίτως, κατά τρόπο οριζόντιο και ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και ορθών αξιολογήσεων. Οι μαζικές εξετάσεις σε υγιή παιδιά σχολικής ηλικίας είναι ένα τέτοιο μέτρο χωρίς αποδείξεις, το οποίο έχει σοβαρές συνέπειες. Ο μαζικός έλεγχος είναι διαγνωστικός έλεγχος και στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τις αρχές του Wilson και του Junger του 1968 για τον διαγνωστικό έλεγχο και απέτυχε να ζητήσει τη συμβουλή της Εθνικής Επιτροπής Διαγνωστικού Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εξέταση υγιών παιδιών χωρίς να υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις για το όφελος και τις βλάβες είναι άκρως ανήθικη. Τα υγιή παιδιά υποβάλλονται σε εξετάσεις και απομονώνονται χωρίς λόγο. Τα παιδιά διατρέχουν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και πολλά από αυτά θα παραμείνουν ασυμπτωματικά ή θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα. Τα τεστ δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη μετάδοση. Η μαζική εξέταση υγιών παιδιών δεν είναι μόνο μια τραυματική εμπειρία, αλλά και ανήθικη και τρομακτική σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Η εξέταση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο αν κρίνεται κλινικά απαραίτητο, όπως αν ένα παιδί είναι αρκετά άρρωστο ώστε να χρειάζεται ιατρική φροντίδα υπό ιατρική παρακολούθηση”.

Η κλινική ψυχολόγος για παιδιά και εφήβους, Dr Zenobia Storah, χαρακτήρισε τη μαζική εξέταση υγιών παιδιών ως “επιβλαβή, επεμβατική και ατεκμηρίωτη” και “τίποτα λιγότερο από μια κρατικά χρηματοδοτούμενη κακοποίηση παιδιών“.

Η Δρ Zenobia Storah δήλωσε επιπλέον:
“Εργάζομαι με νέους τα τελευταία δύο χρόνια και έχω δει μια κατακόρυφη αύξηση των καταστάσεων ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα μέτρων όπως η πραγματοποίηση των test. Αυτά τα εμμονικά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων προκαλούν ανησυχητικά επίπεδα εξαιρετικά αγχωτικής συμπεριφοράς. Διατηρούν και ενισχύουν τα μηνύματα φόβου, τα οποία επιδεινώνονται περαιτέρω όταν τα παιδιά περιβάλλονται από ενήλικες, τους γονείς ή τους δασκάλους τους, που επίσης κάνουν συνεχώς test. Είναι εντελώς ασυνήθιστο για μια κοινωνία να μεταχειρίζεται τα παιδιά της με τέτοιο καταχρηστικό τρόπο, να πετάει από το παράθυρο δεκαετίες κατανόησης για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών χωρίς να έχει λάβει υπόψη τους παράγοντες κινδύνου. Ένας στους έξι νέους πληροί σήμερα τα διαγνωστικά κριτήρια για τουλάχιστον μία διαταραχή της ψυχικής υγείας, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να μειωθούν ή και να αντιστραφούν οι μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει αυτό στα παιδιά μας. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα και οι πολιτικές των μαζικών test, όπως και οι μάσκες, πρέπει να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, μια για πάντα. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για όλα τα παιδιά και για όλα τα σχολικά και εξωσχολικά περιβάλλοντα”.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Ellen Townsend, δήλωσε στους βουλευτές και τους ομολόγους της: “Δεν είναι σαφές τι επιτυγχάνεται με τη μαζική εξέταση υγιών παιδιών από την άποψη της Δημόσιας Υγείας. Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για να γίνει κατανοητό αν υπάρχουν οφέλη και δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση των ψυχολογικών επιπτώσεων απο τη πραγματοποίηση των test – αυτό αποτελεί σοβαρή και ανήθικη παράλειψη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο για τους άλλους, αλλά οι βλάβες που προκαλούνται στα παιδιά, η διατάραξη των πρωτοκόλλων δοκιμών στα σχολεία και οι απουσίες που προκύπτουν, είναι εντελώς δυσανάλογες με τα διακηρυγμένα οφέλη των αδιάκριτων μαζικών δοκιμών. Η πρόεδρος του Royal College of Paediatrics and Child Health είχε απόλυτο δίκιο όταν δήλωσε πέρυσι ότι τα test στα σχολεία προκαλούν περιττό χάος“.

Follow us: