Νέα μελέτη: Οι έφηβοι έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα μετά τη δεύτερη δόση του προϊόντος των BioNTech/Pfizer

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatrics της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

“Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου αγγελιοφόρου RNA (mRNA) αυξάνονται παγκοσμίως, ιδίως σε νεότερους άνδρες ενήλικες και εφήβους. Ζυγίζοντας τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας έναντι των οφελών της πρόληψης του σοβαρού COVID-19, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ταϊβάν ανέστειλαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA για τους εφήβους. Παρομοίως, οι έφηβοι (ηλικίας 12 έως 17 ετών) στο Χονγκ Κονγκ έχουν ενημερωθεί να λαμβάνουν 1 δόση του BNT162b2 αντί για 2 δόσεις σε διαστήματα 21 ημερών από τις 15 Σεπτεμβρίου 2021″, αναφέρει η νέα μελέτη .

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 43 έφηβοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο λόγω μυοκαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer και ότι το 84% των νοσηλειών (36 από τους 43) συνέβησαν μετά τη δεύτερη δόση.

“Ο ακατέργαστος λόγος κινδύνου της δεύτερης δόσης προς την πρώτη δόση ήταν 7,11 (95% CI, 3,16-15,97). Η αθροιστική επίπτωση της μυοκαρδίτιδας μειώθηκε από 43 περιπτώσεις σε 202.315 εμβολιασμένους εφήβους (21,25, 95% CI, 15,38-28,63) ανά 100.000 άτομα σε 0 περιπτώσεις σε 22.245 εμβολιασμένους εφήβους όταν εφαρμόστηκε η πολιτική μιας δόσης”.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας στους εφήβους “θα μπορούσε να είναι η χρήση μόνο μιας δόσης, μια χαμηλότερη δόση για δύο δόσεις, όπως συνιστάται για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ή ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων”.

Το portugalresident.com αναφέρει:

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους στο Χονγκ Κονγκ, παρατηρήθηκε επίπτωση 39 περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 κατοίκους. Με άλλα λόγια, από τους 2.563 εφήβους που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις, ένας εμφάνισε αυτή τη σοβαρή καρδιακή λοίμωξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια “πολύ χαμηλότερη επίπτωση” (περίπου πέντε περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασθέντες) όταν στους εφήβους προσφέρθηκε μόνο μία δόση του εμβολίου.

Η UM επιβεβαιώνει αυτό που έχει ήδη επισημανθεί: Τα έφηβα αγόρια (και οι νεαροί άνδρες) έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό με Covid 19 από ό,τι τα έφηβα κορίτσια (νεαρές γυναίκες). Η μελέτη κοόρτης, που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ, ανέλυσε δεδομένα μεταξύ 10 Μαρτίου και 18 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. “Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα έχουν δείξει τον σαφή και αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, γι’ αυτό και οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν στις 15 Σεπτεμβρίου να μη χορηγηθεί δεύτερη δόση στους εφήβους”, δήλωσε η UM.

Follow us: