Νέα Αμερικανική μελέτη: Πολιτείες χωρίς lockdowns και χωρίς κλείσιμο σχολείων παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι όσο πιο δρακόντεια είναι τα μέτρα, τόσο χειρότερες είναι οι επιδόσεις των κρατών στο θέμα της καταπολέμησης της επιδημίας. Τα μεμονωμένα μέτρα έχουν συχνά καταστροφικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η εντολή του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να στέλνει τους αρρώστους στο γηροκομείο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το κλείσιμο των συνόρων στην Ιταλία, το οποίο οδήγησε στην μαζική αναχώρηση των Ρουμάνων νοσηλευτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το National Bureau of Economic Research, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Chicago Casey Mulligan, ο Stephen Moore του Heritage Foundation και ο Phil Kerpen της Committee to Unleash Prosperity εξετάζουν τις τάσεις στους θανάτους απο/με Covid, την οικονομική και σχολική ανάπτυξη κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα αποτελέσματα με λίγα λόγια: Η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και η Καλιφόρνια απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την “πανδημία” COVID-19 λόγω αυστηρών περιορισμών και μέτρων, ενώ η Φλόριντα βρέθηκε μεταξύ των βέλτιστων πολιτειών της χώρας.

Οι τελευταίες 10 θέσεις της μελέτης καταλαμβάνονται κυρίως από τις πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και ήταν από τις τελευταίες που άνοιξαν ξανά τα σχολεία τους.

Αυτός ο χάρτης επισκόπησης δείχνει τα συνδυασμένα αποτελέσματα. Ο πίνακας δείχνει τη συνδυασμένη βαθμολογία κάθε κράτους μαζί με τις συνιστώσες της.

Τα αποτελέσματα στο Νιού Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια ήταν από τα χειρότερα και στις τρεις κατηγορίες: θνησιμότητα, οικονομία και σχολική εκπαίδευση. Η Γιούτα, η Νεμπράσκα και το Βερμόντ ήταν οι πρώτες και στις τρεις κατηγορίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ένα σαφές γεωγραφικό μοτίβο, το οποίο ενδεχομένως αντανακλά χωρικές συσχετίσεις σε δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές μεταβλητές. Ωστόσο, το Ιλινόις, το Νέο Μεξικό, το Κολοράντο και η Καλιφόρνια αποτελούν εξαίρεση μεταξύ των γεωγραφικών γειτόνων τους, με χαμηλές συνολικές βαθμολογίες. Η Φλόριντα, το Αρκάνσας, η Δυτική Βιρτζίνια και η Γιούτα αποτελούν εξαίρεση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

“Το κλείσιμο της οικονομίας και των σχολείων τους ήταν μακράν το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι κυβερνήτες και οι πολιτειακοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID, ειδικά στις μπλε πολιτείες”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Stephen Moore, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και συνιδρυτής της “Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Ευημερίας”(Committee To Unleash Prosperity).

Παρόλο που ο νυν απαξιωμένος πρώην κυβερνήτης Άντριου Κουόμο επαινέθηκε αρχικά για τη σκληρή αντίδρασή του στην “πανδημία”, η “Αυτοκρατορική Πολιτεία” τα πήγε άσχημα από κάθε άποψη, καταλαμβάνοντας συνολικά την 49η θέση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το New Jersey είχε τη χειρότερη επίδοση. Η Καλιφόρνια, το Ιλινόις και η Ουάσινγκτον έλαβαν επίσης κακό βαθμό.

“Είχαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας προσαρμοσμένα στην ηλικία, υψηλή ανεργία και σημαντικές απώλειες του ΑΕΠ, και κράτησαν τα σχολεία τους κλειστά πολύ περισσότερο από ό,τι σχεδόν όλα τα άλλα κράτη”, αναφέρει η μελέτη.

Η Γιούτα, η Νεμπράσκα, το Βερμόντ και η Φλόριντα – όλες κυβερνώνται από Ρεπουμπλικάνους – βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολιτείες που κράτησαν κλειστά τα καταστήματα, τις εκκλησίες, τα σχολεία και τα εστιατόρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνες που παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές.

Το χαμηλό ποσοστό θανάτων σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ και η Νέα Υόρκη, όπου ο Κουόμο δέχθηκε πυρά για ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαιτούσε από τα γηροκομεία να δέχονται ασθενείς με COVID-19, μπορεί να εξηγείται από την πολιτική των γηροκομείων.

Η Φλόριντα, της οποίας ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ron DeSantis ήρε τους περιορισμούς COVID νωρίτερα κατά την πανδημία, κατέλαβε την 28η θέση στη θνησιμότητα, σύμφωνα με τη μελέτη. Συγκριτικά, η ιδιαίτερα διαχωρισμένη Καλιφόρνια κατέλαβε την 27η θέση σε θανάτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κλείσιμο των σχολείων δεν είχε καμία επίδραση στον αριθμό των θανάτων μεταξύ παιδιών ή ενηλίκων.

” Οι πολιτείες που έβαλαν λουκέτο στις οικονομίες τους είχαν κατά μέσο όρο δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από τις πολιτείες που δεν συμμετείχαν σε αυστηρούς περιορισμούς”, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

“Αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας διατηρούνται εδώ και δύο χρόνια. Τα περισσότερα κράτη που έχουν αποκλείσει τις οικονομίες τους δεν έχουν ακόμη ανακτήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν τους πρώτους μήνες της COVID”.

Η Νέα Υόρκη κατέλαβε την 33η θέση για τις χαμηλότερες επιπτώσεις στην εκπαίδευση και την προτελευταία θέση για τις οικονομικές επιδόσεις. Η Καλιφόρνια κατέλαβε την 50η θέση όσον αφορά την εκπαιδευτική ανεπάρκεια και την 40η θέση όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις.

Συγκριτικά, η Φλόριντα κατέλαβε την τρίτη θέση όσον αφορά τις λιγότερες επιπτώσεις στην εκπαίδευση και τη 13η θέση όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις.

Ημερομηνία δημοσίευσης:16.04.2022

Follow us: