Σε ισχύ τέθηκε το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της EUROPOL

Είναι πλέον επίσημο: η Europol μπορεί να αναλύει σε μεγάλη κλίμακα τα δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών. Ο σχετικός κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη.

Ο αμφιλεγόμενος νέος κανονισμός της Europol δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τη Δευτέρα και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη. Με τη μεταρρύθμιση, οι νομοθέτες της ΕΕ διεύρυναν σημαντικά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Αρχής. Στο μέλλον, οι ερευνητές της Europol θα μπορούν να επεξεργάζονται εκτεταμένα και πολύπλοκα σύνολα δεδομένων και θα υποστηρίζουν τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας με αναλύσεις δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως η γερμανική ομοσπονδιακή εγκληματολογική υπηρεσία (BKA) ή η γαλλική εθνική αστυνομία, παρέχουν στην Europol μεγάλες ποσότητες δεδομένων εδώ και χρόνια. Ο οργανισμός με έδρα τη Χάγη βοήθησε, για παράδειγμα, τις ευρωπαϊκές δικαστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να διεισδύσουν στην υπηρεσία κρυπτογραφημένων επικοινωνιών του καναδικού παρόχου Sky ECC. Μόνο αυτό το πραξικόπημα λέγεται ότι παρείχε πληροφορίες για εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα. Προηγουμένως, είχε χακαριστεί ο παροχέας Encrochat με παρόμοιο τρόπο. Η βάση δεδομένων της Europol εκτιμάται τώρα ότι περιέχει τουλάχιστον τέσσερα petabytes.

“Προσωπικά δεδομένα” από ανύποπτους πολίτες

Η ίδια η Europol περιγράφει τις νέες αρμοδιότητές της ως τη δυνατότητα “να επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα χωρίς κατηγοριοποίηση του υποκειμένου των δεδομένων, εφόσον και όποτε αυτό είναι απαραίτητο για την υποστήριξη συγκεκριμένης εν εξελίξει ποινικής έρευνας”. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση μεγάλων και πολύπλοκων συνόλων δεδομένων που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν μόνο “αφού εξαχθούν και αναλυθούν οι σχετικές πληροφορίες”.

Μια μεταβατική ρύθμιση καθορίζει τους όρους για τα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί από την Europol πριν από την τροποποίηση του κανονισμού. Τα κράτη μέλη, η εισαγγελία της ΕΕ και η δικαστική αρχή Eurojust μπορούν να δηλώσουν ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται και στα δεδομένα που διαβιβάστηκαν πριν από τη μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια, η Europol μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα παλαιά αρχεία.

Οι υπέρμαχοι των πολιτικών δικαιωμάτων επικρίνουν ότι αυτό θα ” νομιμοποιήσει αναδρομικά” την παράνομη επεξεργασία δεδομένων. Το 2020, ο Wojciech Wiewiórowski, ο Επίτροπος της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, είχε ήδη επικρίνει τους ερευνητές της Europol ότι υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και ενεργούν παράνομα, συλλέγοντας και αναλύοντας μη διαχειρίσιμες ποσότητες δεδομένων. Ανυποψίαστοι πολίτες, όπως θύματα ή μάρτυρες, κινδύνευαν να συνδεθούν “παράνομα με εγκληματικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την ΕΕ”.

Ειδικοί στη προστασία των δεδομένων: “Ισχυρές αμφιβολίες” για τη νομιμότητα

Ο Wiewiórowski είχε διατάξει στις αρχές του έτους ότι η αρχή πρέπει να αποφασίσει εντός έξι μηνών εάν οι προσωπικές πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω και διαφορετικά να τις διαγράψει. Η απαίτηση αυτή θα καταστεί σε μεγάλο βαθμό παρωχημένη με τον νέο κανονισμό της Europol. Ως εκ τούτου, ο Wiewiórowski διαμαρτυρήθηκε τη Δευτέρα ότι οι αλλαγές αποδυναμώνουν εξίσου τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και τις εποπτικές του εξουσίες. Είπε ότι είχε “ισχυρές αμφιβολίες” ως προς το κατά πόσον η μεταγενέστερη εξουσιοδότηση για την αποθήκευση και ανάλυση αρχείων δεδομένων που είχαν ήδη διαβιβαστεί ήταν νόμιμη.

Η τροπολογία επιτρέπει επίσης στην Europol να λαμβάνει, να αποθηκεύει και να αναλύει προσωπικά δεδομένα από εταιρείες όπως η Facebook, η Microsoft και η Google, τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες. Αυτό θα ισχύει και για πληροφορίες από τρίτες χώρες, εφόσον “έχουν θεσπίσει κατάλληλες εγγυήσεις προστασίας δεδομένων σε νομικά δεσμευτική πράξη” ή εφόσον η ίδια η Europol θεωρεί ότι υπάρχουν τέτοιες εγγυήσεις. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας μπορεί επίσης να κινήσει ειδικές εθνικές έρευνες εφόσον θίγονται συμφέροντα της ΕΕ. Σε αντάλλαγμα, η αρχή πρέπει να διορίσει νέο υπεύθυνο για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Follow us: