Για την Παγκόσμια Ημέρα Ιβερμεκτίνης στις 23 Ιουλίου: Μελέτη δείχνει 92% μείωση των θανάτων από Covid

Του Dr. Peter F. Mayer

Η πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ιβερμεκτίνης ξεκίνησε με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα σωτήρια οφέλη του φαρμάκου ιβερμεκτίνη. Την ημέρα αυτή, ο ιστότοπος θα παρέχει επίσης μια 24ωρη σειρά βίντεο με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η ιβερμεκτίνη εγκρίθηκε για ανθρώπινη χρήση το 1987. Το 2015, ο δημιουργός της ιβερμεκτίνης τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση του τρόπου λειτουργίας της ιβερμεκτίνης:

  • Η ιβερμεκτίνη εμποδίζει την είσοδο του SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Ο SARS-CoV-2 εισέρχεται σε ένα κύτταρο μέσω της πρωτεΐνης σε σχήμα ακίδας στην επιφάνειά του. Η πρωτεΐνη προσδένεται στους υποδοχείς ACE-2 του κυττάρου και στη συνέχεια συγχωνεύεται με την κυτταρική μεμβράνη. Η ιβερμεκτίνη το εμποδίζει αυτό, καθώς συνδέεται με την πρωτεΐνη spike του ιού και με ένζυμα στην κυτταρική μεμβράνη.
  • Η ιβερμεκτίνη μπορεί να εμποδίσει τις ιικές πρωτεΐνες να κινούνται εντός και εκτός του κυτταρικού πυρήνα Πιστεύεται ότι ο SARS-CoV-2, όπως και άλλοι ιοί RNA, χρησιμοποιεί το σύστημα μεταφοράς πρωτεϊνών του κυττάρου για να μεταφέρει τις δικές του πρωτεΐνες στον πυρήνα. Εκεί μπλοκάρει το προειδοποιητικό σήμα του μολυσμένου κυττάρου – την ιντερφερόνη – έτσι ώστε τα γύρω κύτταρα να μην γνωρίζουν τι έρχεται. Η ιβερμεκτίνη ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδρομή, αφήνοντας τον ιό σε αδιέξοδο. Ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στον πυρήνα – και δεν μπορεί να εμποδίσει το κύτταρο να απελευθερώσει ιντερφερόνη για να προειδοποιήσει άλλα κύτταρα.
  • Εμποδίζει την αντιγραφή και τη σύνθεση του ιού. Μόλις ένας ιός εισέλθει σε ένα κύτταρο, καταλαμβάνει τον μηχανισμό του και του λέει να παράγει περισσότερο ιό. Η ιβερμεκτίνη συμβάλλει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου, καθώς δεσμεύει ορισμένα από τα ένζυμα και τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.
  • Μειώνει τη φλεγμονή. Καθώς η νόσος Covid-19 εξελίσσεται, ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση που βλάπτει τους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και προβλήματα πήξης, συμπεριλαμβανομένης της θρόμβωσης. Αυτό συμβαίνει ενεργοποιώντας την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες μέσω υποδοχέων τύπου Toll (TLRs) στο σώμα και επίσης μέσω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Μετατροπέας σήματος και ενεργοποιητής της μεταγραφής 3 (STAT3). Το αποτέλεσμα είναι μια “καταιγίδα κυτταροκινών”.
    Η ιβερμεκτίνη μειώνει την παραγωγή κυτταροκινών με διάφορους τρόπους:
    – Αναστέλλει τη σηματοδότηση ενός συγκεκριμένου TLR, του TLR4, και, συνεπώς, μπλοκάρει επίσης το συγκεκριμένο μονοπάτι σηματοδότησης κατάντη του TLR4 που παράγει κυτταροκίνες.
    – αναστέλλει το STAT3
    – καταστέλλει την παραγωγή της ιντερλευκίνης-6 (IL6) και του παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNFα), δύο σημαντικών συστατικών των κυτταροκινικών καταιγίδων.
    – Αναστέλλει την HMGB1 – μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τον TLR4 και μεσολαβεί στη φλεγμονή των πνευμόνων.
  • Εμποδίζει την πήξη του αίματος. Ο SARS-C0V-2 συνδέεται επίσης με τους υποδοχείς CD147 στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Με αυτόν τον τρόπο, δεν εισέρχεται στα κύτταρα, αλλά αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει σε πήξη του αίματος. Η ιβερμεκτίνη εμποδίζει αυτό το φαινόμενο, καθώς συνδέεται με την πρωτεΐνη spike.
  • Βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει οξεία μυοκαρδιακή βλάβη και να βλάψει χρονίως το καρδιαγγειακό σύστημα των ενεργά μολυσμένων ατόμων και των ατόμων με μακρά κύηση. Η ιβερμεκτίνη μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία αυξάνοντας την παραγωγή μιτοχονδριακού ΑΤΡ, ακόμη και υπό υποξικές συνθήκες.
  • Μπορεί να βοηθήσει στον επαναπληθυσμό του μικροβιώματος. Μειωμένα επίπεδα bifidobacteria παρατηρούνται σε άτομα που είναι ευάλωτα στην covid-19, όπως οι ηλικιωμένοι και οι παχύσαρκοι. Η ιβερμεκτίνη, ένα υποπροϊόν της ζύμωσης του Streptomyces, μπορεί να αυξήσει τα bifidobacteria στο έντερο, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας έναντι της Covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω, βλέπε “The mechanisms of action of ivermectin against SARS-CoV2 – an extensive review” (Zaidi et al., 2021) και “Microbiome-Based Hypothesis on Ivermectin’s Mechanism in Covid-19: Ivermectin feeds bifidobacteria to boost immunity” (Hazan, 2022).

Νέα μελέτη: Η ιβερμεκτίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 92%.

Μια νέα μεγάλη προοπτική μελέτη παρατήρησης σε 88.000 άτομα δείχνει ότι η ιβερμεκτίνη λειτουργεί- όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο το καλύτερο. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Research Gate με τίτλο “Η τακτική χρήση της ιβερμεκτίνης ως προφύλαξη για το COVID-19 οδήγησε σε μείωση έως και 92% του ποσοστού θνησιμότητας από το COVID-19 με τρόπο δόσης-απόκρισης: αποτελέσματα μιας προοπτικής μελέτης παρατήρησης σε αυστηρά ελεγχόμενο πληθυσμό 88.012 ατόμων μεταξύ 223.128 συμμετεχόντων”: Αποτελέσματα μιας προοπτικής μελέτης παρατήρησης σε αυστηρά ελεγχόμενο πληθυσμό 88.012 ατόμων μεταξύ 223.128 συμμετεχόντων).

Δεδομένου ότι αυτές οι μελέτες έχουν την τάση να διαγράφονται, ορίστε το pdf για να το κατεβάσετε.

Αυτή η διερευνητική ανάλυση μιας προοπτικής μελέτης παρατήρησης αφορούσε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε ιβερμεκτίνη σε δόση 0,2 mg/kg/ημέρα για δύο διαδοχικές ημέρες κάθε 15 ημέρες. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε διάστημα 150 ημερών. Έγιναν συγκρίσεις μεταξύ μη χρηστών (άτομα που δεν έκαναν χρήση ιβερμεκτίνης), τακτικών χρηστών και παράτυπων χρηστών στην πόλη Itajaí. Το σύνολο της αστικής βάσης δεδομένων χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό και τη σύγκριση της μόλυνσης COVID-19 και του κινδύνου θανάτου από COVID-19.

Συνολικά, το ποσοστό μόλυνσης από το COVID-19 ήταν 49% χαμηλότερο μεταξύ των τακτικών χρηστών από ό,τι μεταξύ των μη χρηστών και 25% χαμηλότερο από ό,τι μεταξύ των περιστασιακών χρηστών. Το ποσοστό νοσηλείας μειώθηκε κατά 100% στους τακτικούς χρήστες σε σύγκριση με τους περιστασιακούς χρήστες και τους μη χρήστες και κατά 29% στους περιστασιακών χρήστες σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 92% χαμηλότερο για τους τακτικούς χρήστες σε σύγκριση με τους μη χρήστες και 84% χαμηλότερο σε σύγκριση με τους περιστασιακούς χρήστες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 37% χαμηλότερο για τους περιστασιακούς χρήστες σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Follow us: