Οι σοβαρές παρενέργειες υπερβαίνουν τον κίνδυνο νοσηλείας με COVID-19 στο Σουηδικό πληθυσμό

Μια πρόσφατη ανασκόπηση των τυχαιοποιημένων δοκιμών φάσης ΙΙΙ των “εμβολίων” COVID-19 mRNA έδειξε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για τους εμβολιασθέντες σε σύγκριση με τους ασθενείς ελέγχου. Δεδομένα από τη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων (LV) επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 οδήγησαν σε σαφή αύξηση των αναφερόμενων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πιθανολογούμενων σοβαρών παρενεργειών (SSSEs) και των θανάτων. Παρόλα αυτά, οι Υπηρεσίαες Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Επιβεβαιώνουν τα στοιχεία αυτόν τον ισχυρισμό;

Το περιεχόμενο της μελέτης

Με σκοπό να προσδιορίσουμε τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης μιας SSSE, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, έναντι της νοσηλείας ή του θανάτου με COVID-19, αναλύσαμε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από το LV, το FoHM, το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας (SoS) και τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας (SCB). Υποθέτοντας ότι το 5% του συνόλου των SSSE αναφέρεται στη Σουηδία, η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο εμβολιασμός COVID-19 είναι πιθανό να ωφελήσει μόνο μία ομάδα – άνδρες ηλικίας άνω των 90 ετών. Για όλες τις άλλες ομάδες, η επίπτωση των SSSEs υπερέβαινε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου με COVID-19.

Η ανάλυσή μας πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια. Στο πρώτο βήμα, υπολογίσαμε τον αριθμό των ατόμων ανά 100.000 που νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν με λοίμωξη COVID-19 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας. Αρχικά χρησιμοποιήσαμε δεδομένα για τον αριθμό των ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν με (n=81.864) ή πέθαναν από (n=12.111, σύνολο n=93.975) COVID-19 στο νοσοκομείο από τον Μάρτιο του 2020, τον πρώτο μήνα της σημαντικής μόλυνσης, έως τις 3 Ιουνίου 2022, με βάση την ηλικία και το φύλο. Επιπλέον, μέχρι τις 30 Μαΐου 2022, n=4.488 άτομα είχαν πεθάνει από COVID-19 σε άλλο περιβάλλον (σύνολο n=16.599), και κάνουμε την υπόθεση ότι όλοι ήταν ηλικίας 10 ετών και άνω (ένα παιδί ηλικίας 0-9 ετών είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνει εκτός νοσοκομείου). Δεδομένου ότι η ηλικία των μη νοσηλευόμενων περιστατικών ήταν άγνωστη, υποθέσαμε παρόμοια κατανομή ηλικίας με την ομάδα των νοσηλευόμενων, αντιστοιχίζοντας τα περιστατικά σε ηλικιακές ομάδες αναλόγως.

Για να εκτιμήσουμε τις νοσηλείες και τους θανάτους με COVID-19 κατά το πρώτο έτος μόλυνσης, Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021, προσαρμόσαμε τον συνολικό αριθμό νοσηλειών και θανάτων ηλικίας 10 ετών και άνω έως τις 3 Ιουνίου 2022 (n=98.463) κατά το ποσοστό κατά το πρώτο έτος (53,2%, n=51.338) όλων των νοσηλειών με COVID-19 για όλες τις ηλικίες έως τις 3 Ιουνίου 2022 (n=96.522),3 με αποτέλεσμα n=52.370 περιστατικά ηλικίας 10 ετών και άνω. Χρησιμοποιώντας τον πληθυσμό στις 31 Δεκεμβρίου 2020, μπορέσαμε στη συνέχεια να εκτιμήσουμε τον αριθμό των νοσηλευθέντων και των θανόντων με COVID-19/100.000 κατά τους πρώτους 12 μήνες σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο:

Στο δεύτερο βήμα, υπολογίσαμε τον αριθμό των ατόμων που αντιμετώπισαν τουλάχιστον ένα SSSE κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους εμβολιασμού/100.000 εμβολιασθέντες σύμφωνα με τον ορισμό του LV για ένα σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν:

Μια αναφορά θεωρείται σοβαρή εάν η πιθανολογούμενη ανεπιθύμητη ενέργεια οδηγεί σε θάνατο, είναι απειλητική για τη ζωή, συνεπάγεται νοσηλεία ή παρατεταμένη νοσηλεία, οδηγεί σε αναπηρία, προκαλεί συγγενή δυσπλασία ή άλλο ιατρικά σημαντικό συμβάν.

Το σουηδικό πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2020. Συμπεριλάβαμε τις αναφορές των SSSEs μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η LV θεώρησε ότι n=8.496 από τα αναφερόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν SSSEs.

Για να εκτιμήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ΜΑΒ ανά εμβολιασμένο άτομο στις ομάδες, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από το FoHM. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους εμβολιασμού, το 85,4% του πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ωστόσο, δεν είχαμε δεδομένα σχετικά με την ηλικιακή κατανομή και το φύλο, αλλά μπορέσαμε να υπολογίσουμε το ποσοστό εμβολιασμού ανά ηλικία συνδυάζοντας το ποσοστό 85,4% με δεδομένα σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού στις διάφορες ηλικιακές ομάδες έως τις 19 Ιουνίου 2022 και προσαρμόζοντας την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από τις 23 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 19 Ιουνίου 2022. Με βάση τον πληθυσμό στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανά ηλικία και φύλο, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.

Δεδομένου ότι τα δεδομένα του FoHM έδειξαν ότι αναλογικά περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες είχαν εμβολιαστεί, προσαρμόσαμε το γεγονός αυτό στο τελικό μοντέλο – ο αριθμός αυξήθηκε για τις γυναίκες και μειώθηκε για τους άνδρες, ώστε το ποσοστό των εμβολιασμένων γυναικών να είναι 1,0314 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εξής:

Τέλος, στο τρίτο βήμα, υπολογίσαμε τον αριθμό των SSSE ανά νοσηλευόμενο ή θανόντα με COVID-19. Το ποσοστό αναφοράς των SSSEs στη Σουηδία μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο 1-2%. Δεδομένου ότι το ακριβές ποσοστό αναφοράς για τις SSSE του εμβολίου COVID-19 είναι άγνωστο, εξετάσαμε τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ένα υποτιθέμενο ποσοστό αναφοράς SSSE 5%, 10% ή 25%. Έτσι, μπορέσαμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό των ατόμων που παρουσίασαν τουλάχιστον μία SSSE/άτομο που νοσηλεύτηκε με COVID-19, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο:

Μια τιμή >1 υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός με COVID-19 ήταν μειονεκτικός για τη συγκεκριμένη ομάδα. Οι γυναίκες και οι άνδρες ηλικίας 10-79 ετών έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις SSSE. Υποθέτοντας ένα ποσοστό αναφοράς SSSE 5%, οι άνδρες ηλικίας 10-19 ετών ήταν οι πλέον επιβαρυμένοι και αντιμετώπισαν 14,1 φορές υψηλότερη επίπτωση SSSE από τη νοσηλεία με COVID-19. Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι του εμβολιασμού υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη στην πλειονότητα των ομάδων και ο εμβολιασμός φάνηκε να είναι επωφελής μόνο στους άνδρες ηλικίας άνω των 90 ετών. Υποθέτοντας μια πολύ συντηρητική εκτίμηση ενός ποσοστού αναφοράς SSSE 25%, ο κίνδυνος υπερτερεί του οφέλους για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών και τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Αν και χρησιμοποιήσαμε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, το πλήρες σύνολο δεδομένων που απαιτείται για τον ακριβή προσδιορισμό της σχέσης κινδύνου-οφέλους του εμβολιασμού COVID-19 είναι διαθέσιμο μόνο στις σουηδικές αρχές. Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε τις αρχές να προβούν σε πλήρως διαφανή και ανεξάρτητη επανεξέταση των διαθέσιμων δεδομένων από εμπειρογνώμονες, ώστε να παράσχουν ακριβείς αναλύσεις νοσηρότητας, θνησιμότητας και οφέλους-κινδύνου.

  • Sven Román, MD, Παιδοψυχίατρος, από το 2015 Σύμβουλος ψυχιατρικής
  • Anette Stahel, MSc στη βιοϊατρική, πρώην ερευνήτρια για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Skövde
  • Jonathan Gilthorpe, PhD, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής βιολογίας, Πανεπιστήμιο Umeå
  • Johan Eddebo, PhD, ερευνητής στην ψηφιοποίηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, φιλοσοφία της θρησκείας, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα
  • Niklas Lundström, PhD, MSc στη Μηχανική Φυσική, Αναπληρωτής Καθηγητής στα Μαθηματικά, Πανεπιστήμιο Umeå

Πηγή: Brownstone Institute

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21.07.2022

Follow us: