Ολέθριες οι συνέπειες της “πανδημίας” για τα παιδιά

Δεκάδες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων στα παιδιά και τους εφήβους, και τώρα δύο ακόμη νέες έρευνες δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις: Στις ΗΠΑ, οι επιδόσεις των εννιάχρονων στα μαθηματικά και την ανάγνωση υποχώρησαν στο επίπεδο που είχαν πριν από δύο δεκαετίες. Και στη Γερμανία, παρατηρείται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης στα κορίτσια και της παχυσαρκίας στα αγόρια. Τα παιδιά από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα επηρεάζονται κυρίως και στις δύο έρευνες.

Σύμφωνα με τους “New York Times“, τα αποτελέσματα των τεστ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (01.09.2022) δείχνουν “με κάθε σαφήνεια τις καταστροφικές συνέπειες” της πανδημίας στους μαθητές των ΗΠΑ: για πρώτη φορά από την εισαγωγή των σε εθνικό επίπεδο τυποποιημένων τεστ τη δεκαετία του 1970, οι επιδόσεις στα μαθηματικά επιδεινώθηκαν σημαντικά, ενώ οι βαθμολογίες στην ανάγνωση μειώθηκαν πιο απότομα από οποιαδήποτε άλλη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια.

Ενώ οι μειώσεις επηρέασαν σχεδόν όλα τα επίπεδα εισοδήματος, ήταν σημαντικά χειρότερες για τους μαθητές με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Η βαθμολογία των παιδιών από τις οικογένειες με το χαμηλότερο εισόδημα μειώθηκε τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνη των παιδιών από εύπορες οικογένειες.

Παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων στις φτωχότερες περιοχές

Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα σχολεία των ΗΠΑ στις φτωχότερες γειτονιές, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, ήταν κλειστά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και έτσι έπρεπε να βασίζονται στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό εξηγεί επίσης την ιδιαίτερη πτώση των επιδόσεων στις κοινότητες των μαύρων και των ισπανόφωνων.

Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο επενδύσεων στην εκπαίδευση ύψους 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα σχολεία, δεν είναι σαφές αν αυτό θα αντισταθμίσει την εκπαιδευτική αποτυχία των δύο τελευταίων ετών. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ.

Γερμανία: Αυξημένη κατάθλιψη στα κορίτσια

Αντίστοιχα δραματικές επιπτώσεις σε διαφορετικό επίπεδο καταδεικνύονται από την αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν την τιμολόγηση περίπου 782.000 παιδιών και εφήβων ηλικίας έως 17 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία DAK-Gesundheit. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, για παράδειγμα, ο αριθμός των θεραπειών για κορίτσια ηλικίας 15 έως 17 ετών αυξήθηκε κατά 18% σε σύγκριση με το έτος 2018 πριν από τον κορονοϊό, ανέφερε η ασφαλιστική εταιρεία. Για τα παιδιά ηλικίας δέκα έως 14 ετών, το ποσοστό φέρεται να ανέρχεται στο 23%.

Με την αύξηση του αριθμού των έφηβων κοριτσιών που έπασχαν πρόσφατα από κατάθλιψη, η συνταγογράφηση φαρμάκων αυξήθηκε επίσης απότομα. Για παράδειγμα, το ποσοστό των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 17 ετών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή αυξήθηκε κατά 65% το 2021 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της DAK. Στην περίπτωση της φαρμακευτικής αγωγής για διατροφικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές, τα ποσοστά αυξήθηκαν επίσης απότομα το 2021, κατά 75 και 19% αντίστοιχα.

Τα αγόρια πιο υπέρβαρα

Στα αγόρια, από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των νέων ασθενειών κατάθλιψης μειώθηκε κατά 17% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών και κατά 15% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών. Η εικόνα είναι παρόμοια για τις διατροφικές διαταραχές και τις αγχώδεις διαταραχές: Ενώ τα ποσοστά θεραπείας για τα κορίτσια αυξήθηκαν σημαντικά, μειώθηκαν για τα αγόρια. Μεταξύ αυτών, ωστόσο, αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών με σοβαρό υπερβολικό βάρος.

Στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξήθηκαν συνολικά κατά 14% το 2021, αλλά τα αγόρια επηρεάστηκαν περισσότερο. Μεταξύ των αγοριών ηλικίας 15 έως 17 ετών, η παχυσαρκία ήταν κατά 15% αυξημένη και μεταξύ των κοριτσιών αυτής της ηλικιακής ομάδας κατά 6%. Τόσο η κατάθλιψη στα κορίτσια όσο και η παχυσαρκία στα αγόρια έδειξαν ότι τα παιδιά από νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα επηρεάζονταν περισσότερο.

Δραματικά στοιχεία και στην Αυστρία

Στην Αυστρία, η Barbara Haid, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (ÖBVP), ζήτησε “δράση αντί για αναμονή” όσον αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Εν τω μεταξύ, κάθε δεύτερος νέος στην Αυστρία υποφέρει από καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι αυτοκτονικές σκέψεις, τα συμπτώματα άγχους, οι διαταραχές ύπνου και η προβληματική καταναλωτική συμπεριφορά έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το 47% του συνόλου των νέων που ερωτήθηκαν κατά την εαρινή έρευνα δήλωσαν ότι χρειάζονται επαγγελματική υποστήριξη, με ιδιαίτερα έντονη επιδείνωση σε οικογένειες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, με μεταναστευτικό υπόβαθρο και σε οικογένειες που ζουν σε περιορισμένες συνθήκες στέγασης.

Στην Αυστρία, μόνο 181 σχολικοί ψυχολόγοι είναι διαθέσιμοι για τους περίπου 1,1 εκατομμύρια μαθητές. Μαζί με την Αυστριακή Ένωση για την Υγεία των Παιδιών και των Νέων (Kinderliga) και την Αυστριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής των Παιδιών και των Νέων (ÖGKJP), η Haid εξέφρασε την ανησυχία της για την ψυχική υγεία των νέων στην Αυστρία. Δήλωσε ότι η άμεση παρέμβαση είναι συχνά ζωτικής σημασίας και ότι οι μακρές λίστες αναμονής ή οι χρόνοι αναμονής για θέσεις ασφάλισης υγείας επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, παρόλο που το κράτος συνέλεξε ανεξέλεγκτα δεδομένα όσον αφορά τη κίνηση των πολιτών, τη χρήση “αυτοδιαγνωστικών test” και επέβαλε τα αυστηρότερα μέτρα σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι “ειδικοί” και αρκετοί πανεπιστημιακοί φαίνεται να μην ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το θέμα της ψυχικής υγείας στους νέους και τις επιπτώσεις των άσκοπων lockdown και εγκλεισμών.

Σε ερώτησή μας προς την ΕΛΣΤΑΤ (η οποία διαθέτει τα στοιχεία), η απάντηση που λάβαμε ήταν λίγο πολύ να… περιμένουμε 2 χρόνια καθώς η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν “αναγκάζει” την ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιεύει πρόωρα τα δεδομένα -με λίγα λόγια, η λέξη “πρόληψη” και “άμεση αντιμετώπιση” κοινωνικών προβλημάτων είναι απλά άγνωστες λέξεις στην Ελλάδα.

“H εκδήλωση της πανδημίας “πάγωσε” την ανθρώπινη ιστορία και οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα. H εισβολή υπήρξε βίαιη και αιφνίδια, προκαλώντας συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας και καθημερινό άγχος που εξάντλησε σταδιακά παιδιά, εφήβους και τους σημαντικούς ενηλίκους του περιβάλλοντός τους. Η κόπωση αυτή, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη καραντίνα, εκφράζεται με έλλειμμα προοπτικής και αισιοδοξίας – μια πρωτόγνωρη παραίτηση που συνυπάρχει με έντονο θυμό και ρητορική του μίσους», ανέφερε η Αρτεμις Κ. Τσίτσικα, αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Όπως αναδεικνύεται ανάγλυφα από τα σημάδια του εγκλεισμού στους εφήβους, το μακρόσυρτο lockdown δεν ήταν καθόλου ανώδυνο, απεναντίας προκάλεσε πολλαπλές πληγές.

Σύμφωνα με την κ. Τσίτσικα, «οι επιπτώσεις στα παιδιά και στους εφήβους είναι σημαντικές και μετρήσιμες και θα μας απασχολούν για αρκετό χρόνο ακόμη, δεδομένου ότι αποτελούν ευάλωτη ομάδα υπό ανάπτυξη και οι μεταβολές του άμεσου περιβάλλοντός τους επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους». Τα συμπεράσματα από τις μελέτες της ομάδας έρευνας για την COVID-19 του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» είναι πολύ ανησυχητικά. Προέρχονται από μετα-ανασκοπήσεις πλήθους ερευνών και δημοσιεύσεων σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με τα ευρήματα ποιοτικής μελέτης που πραγματοποιεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας. Οι ερευνητές σημειώνουν πως η απομάκρυνση των παιδιών από τη σχολική κοινότητα στον φυσικό χώρο όχι μόνο δυσκόλεψε σημαντικά τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και εκτόξευσε τα ποσοστά διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που ήδη ήταν υψηλά στην προ κορωνοϊού εποχή. «Οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου 20% να εκδηλώνουν σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Στα παιδιά αυτά παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση με διατροφικές παρεκτροπές, υπερβαρότητα, έλλειμμα φυσικής άσκησης και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας, καθώς και με αναστροφή του ωραρίου του ύπνου, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα και απόσυρση. Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με ηλεκτρονικά παιχνίδια και εκδηλώνουν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων με εκφράσεις εσωτερίκευσης και απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος, που μπορεί να φτάσει και το 40% έναντι 20% προ COVID-19. O αυτοτραυματισμός (cutting) παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση στα κορίτσια και φτάνει το 10% έναντι 3%-5% πριν», αναφέρει η κ. Τσίτσικα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η άνοδος της συχνότητας του διαδικτυακού εκφοβισμού και της ρητορικής του μίσους, που εμφανίζεται να αντιμετωπίζει κατά την περιήγησή του στο Ιντερνετ το 50% των εφήβων, έναντι του ήδη πολύ υψηλού 30% προ πανδημίας. Περίπου ένας στους δύο εφήβους, δηλαδή, φαίνεται να δέχθηκε ή να έστειλε απειλητικά, προσβλητικά μηνύματα. Καταγράφονται ακόμα «αποκλεισμός από ομάδες, αυθαίρετη χρήση προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών, καθώς και ακραίες επιθέσεις βίας ή στιγματισμός ομάδων, όπως επαγγέλματα που σχετίζονται με την COVID λοίμωξη, ασθενείς ή οικογένειες με ασθενή COVID, ηλικιακές ομάδες με ευαλωτότητα, άτομα με αναπηρία, διαφορετικότητα κ.λπ.)», καταγράφουν οι ερευνητές. «Υπήρξε μια όξυνση των επιθετικών συμπεριφορών αυτή την περίοδο, μια τάση ενοχοποίησης του άλλου», σημειώνει η κ. Τσίτσικα.

Ενα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που καταγράφηκε είναι η τάση αύξησης της σχολικής διαρροής. «Στα παιδιά που είχαν ήδη κάποια σχολική άρνηση φαίνεται να παγιώνεται η τάση εγκατάλειψης του σχολείου, με κίνδυνο η σχολική διαρροή να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 10% πανελλαδικά για τις υποχρεωτικές βαθμίδες εκπαίδευσης», τονίζει με ανησυχία η κ. Τσίτσικα, που είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ). «Λόγω της μακρόχρονης αποχής από το σχολείο, ακόμα και παιδιά που δεν είχαν τάσεις άρνησης εμφανίζουν τώρα δυσκολίες επιστροφής. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα μαθήματα, αλλά με το πώς θα τους ξαναδούν οι συμμαθητές τους, πώς θα “μιλήσουν” τη γλώσσα του σώματος, που είναι πολύ σημαντική για τους εφήβους», λέει. Επίσης, παιδιά με προϋπάρχουσες δυσκολίες παλινδρόμησαν και χρειάστηκαν ειδική παρέμβαση και μεταβολή της θεραπευτικής τους προσέγγισης.

Τα παιδιά πρόσφυγες και τα παιδιά οικογενειών με ασθενέστερο βιοτικό/οικονομικό επίπεδο και εκπαίδευση των γονιών είχαν σημαντικά δυσμενέστερες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία τους και βιώνουν χρόνιο και απειλητικό στρες.

Συνολικά, οι συνθήκες του εγκλεισμού έθεσαν σε δοκιμασία τις ισορροπίες όλης της οικογένειας και των σημαντικών ενηλίκων της ζωής των παιδιών (γονείς, κηδεμόνες). «Οικονομικές προκλήσεις, απώλεια της βοήθειας των παππούδων/γιαγιάδων ή και οικιακών βοηθών, ανάγκη τηλεργασίας με τις ανάλογες συνέπειες. Ολα μοιάζουν να ισορροπούν σε μια τεντωμένη κλωστή που για κάθε οικογενειακό υποσύνολο έχει μοναδικό μείγμα και αντοχές που συχνά στερεύουν και τα πράγματα εκτροχιάζονται», σημειώνει η κ. Τσίτσικα, κάτι που εκφράστηκε και στον τετραπλασιασμό, την περίοδο της πανδημίας, των τηλεφωνικών κλήσεων για βοήθεια στη γραμμή «ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015» της Μονάδας Εφηβικής Υγείας.

Σώστε τα παιδιά.
Σταματήστε την παράνοια.

Ημερομηνία δημοσίευσης:04.09.2022

Follow us: