Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παραδέχεται ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη παρά από την Covid-19

Στις 14.06.2022, η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Virgine Joron κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απευθυνόμενη προς το ECDC (E-002128/2022) ζητώντας απαντήσεις για το αν τελικά, οι αποκαλούμενοι “εμβολιασμοί” κατά της Covid-19 έχουν κάποιο όφελος για τα παιδιά.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπορεί να έχει αποβεί μοιραίος για περίπου 10 000 άτομα στην Ευρώπη. Έχει επίσης καταγράψει περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών[1]. Μερικές φορές οι αντιδράσεις αυτές είναι σοβαρές: ένα παιδί 13 ετών φέρεται να έχασε το 90% της όρασής του μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της Pfizer[2].

Στα τέλη του 2021, η Επιτροπή και ο EMA ενέκριναν υπό όρους τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά, παρόλο που η βασική κλινική μελέτη C4591007 δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάιο του 2026[3].

1. Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να δημοσιεύσει στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό (π.χ. μείωση της θνησιμότητας και των νοσηλειών) και πόσο ασφαλές είναι να εμβολιάζονται υγιή παιδιά χωρίς συνοσηρότητα (ηλικίας έως 12 ετών και μεταξύ 12 και 18 ετών) κατά της COVID-19;
2. Δεδομένου του καθησυχαστικού χαρακτήρα της παραλλαγής Omicron και του γεγονότος ότι τα τρέχοντα εμβόλια στοχεύουν σε παλαιές μεταλλάξεις του ιού και δεν έχουν αποτρέψει την ευρεία δημόσια κυκλοφορία της παραλλαγής, ποια ήταν η εκτιμώμενη σχέση οφέλους-κινδύνου από τον εμβολιασμό υγιών παιδιών κατά της COVID-19 (ηλικίας έως 12 ετών και μεταξύ 12 και 18 ετών) την 1η Ιουνίου 2022;

Με τη γνωστή ταχύτητα που μας έχει συνηθίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα “πανδημίας” και διαφάνειας, η Επίτροπος για θέματα Υγείας κα Κυριακίδου απάντησε στις 24.08.2022 με καθυστέρηση 2 μηνών.

Αναλυτικά η απάντηση της κας Κυριακίδου:

1)Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε διάφορες τεχνικές εκθέσεις με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες[1]. Εκτιμάται ότι οι εμβολιασμοί οδήγησαν σε παγκόσμια μείωση κατά 63% των συνολικών θανάτων κατά το πρώτο έτος του εμβολιασμού κατά της COVID-19[2]. Τα στοιχεία που σχετίζονται με την Omicron δείχνουν ότι το Comirnaty έχει 50-60% αποτελεσματικότητα στους εφήβους κατά της λοίμωξης και ελαφρώς υψηλότερη κατά της συμπτωματικής λοίμωξης. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της νοσηλείας είναι 68% σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και 43% σε εφήβους[3]. Τα εμβόλια COVID-19 που διατίθενται στην ΕΕ/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης με την παραλλαγή Omicron, αλλά εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές εκβάσεις της ασθένειας. Δεδομένου ότι η προστασία φθίνει με την πάροδο του χρόνου, συνιστώνται αναμνηστικές δόσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών[4]. Οι γνωστοί κίνδυνοι της COVID-19 και οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους από μια σπάνια, ανεπιθύμητη αντίδραση στον εμβολιασμό.

2)Δεν υπάρχουν ειδικές εκτιμήσεις για την σχέση οφέλους-κινδύνου για τα παιδιά και τους εφήβους σε επίπεδο ΕΕ. Η απόφαση για το αν θα συμπεριληφθούν νεότερες ηλικιακές ομάδες στο πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 είναι εθνική και εξαρτάται από το εθνικό πλαίσιο. Ο εμβολιασμός σε παιδιά και εφήβους μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η μετα-COVID-κατάσταση και το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά. Τα παιδιά και οι έφηβοι χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου είναι επίσης ευάλωτα σε σοβαρή νόσο και νοσηλεία λόγω επιπλοκών.

Η δημιουργία χάους με αόριστες απαντήσεις

Ιδιαίτερα στο 2ο σκέλος της απάντησης της επιτρόπου, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που η κα Κυριακίδου είναι επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπεύθυνη ουσιαστικά για την υγεία περίπου 447 εκατομμυρίων ανθρώπων), απαντάει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα λακωνικά, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στη λήψη απόφασης για το αν τα πειραματικά σκευάσματα είναι κατάλληλα για τα παιδιά στου τοπικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, για την Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι τελευταίες συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμών προτείνουν την ολοκλήρωση του βασικού “εμβολιασμού” σε άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω καθώς και χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό καθώς και 2ης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Στο έγγραφο με τίτλο “ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ COVID-19” γίνεται αναφορά ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τη 3η δόση για τις ηλικίες κάτω των 11 ετών. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να συστήνει τη λήψη της 3ης ένεσης, 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού “εμβολιασμού”.

Η κα Επίτροπος αναφέρει επίσης οτι “ο εμβολιασμός σε παιδιά και εφήβους μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η μετα-COVID-κατάσταση και το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά. Τα παιδιά και οι έφηβοι χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου είναι επίσης ευάλωτα σε σοβαρή νόσο και νοσηλεία λόγω επιπλοκών“, χωρίς βέβαια να παραθέσει κάποια στοιχεία ή δεδομένα.

Είναι τελικά η γρίπη πιο επικίνδυνη για τα παιδιά από ότι η Covid-19;

Στο 1ο σκέλος της απάντησής της, η κα Κυριακίδου κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε ένα έγγραφο που δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Το έγγραφο αυτό, κάνει αναφορά σε “μη-δημοσιευμένη ανάλυση των περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν στο σύστημα TESSy” (γιατί δεν δημοσιεύει το ECDC τα δεδομένα;).

Στη παράγραφο 1.3 του εγγράφου, το ECDC αναφέρει αυτολεξεί:

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι περισσότεροι έφηβοι με COVID-19 έχουν ήπια συμπτώματα και πολύ χαμηλό κίνδυνο θανάτου [12]. Ωστόσο, ορισμένοι έφηβοι αναπτύσσουν σοβαρή αναπνευστική δυσλειτουργία και χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με μελέτες, το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων παιδιατρικών ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν σοβαρή νόσο, η οποία συχνά σχετίζεται με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις [13].

Αυτό που πολλοί εδώ (προφανώς και η κα Κυριακίδου) απλά αγνοούν είναι η αναφορά (12) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The Lancet Child & Adolescent” με τίτλο “Children and young people remain at low risk of COVID-19 mortality” . Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνέλεξαν τα στοιχεία απο τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Νότιο Κορέα και κατάφεραν να εξάγουν το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου Covid-19 για τα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών (για τις ΗΠΑ) και 0-19 ετών για τις υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους σε έναν πίνακα τον οποίο και ανανεώνουν με βάση τα τελευταία δεδομένα. Ο πίνακας βρίσκεται στα Google Docs.

Σε κόκκινο πλαίσιο οι συνολικοί θάνατοι καθώς και το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 πληθυσμού.

Από τον παραπάνω πίνακα εξάγουμε το συμπέρασμα ότι το ποσοστό θνησιμότητας της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας 0-19 ετών κυμαίνεται περίπου στο 0,19 ανά 100.000 παιδιά.

Στις ΗΠΑ, η θνησιμότητα της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών είναι 0,34 (ανά 100.000 παιδιά της ηλικίας αυτής) και 0,16 για τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών.

Το CDC στην ιστοσελίδα του με τίτλο “INFLUENZA-ASSOCIATED PEDIATRIC MORTALITY” δημοσιεύει τα δεδομένα της θνησιμότητας των παιδιών όσον αφορά τη γρίπη. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, τη περίοδο της γρίπης 2020-21 αναφέρθηκε μόνο ένας θάνατος. Προφανώς κανείς δεν ασχολήθηκε την συγκεκριμένη περίοδο καθώς το κράτος ήταν απασχολημένο να μετράει γενικά και αόριστα, άλλους νεκρούς…

Την περίοδο της γρίπης 2019-20, σχεδόν 200 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τη γρίπη. Η ιστοσελίδα STATISTA παρουσιάζει μια σαφή εικόνα για το ποσοστό θανάτων από τη γρίπη στις ΗΠΑ.

Από τον παραπάνω πίνακα, παρατηρούμε ότι η θνησιμότητα της γρίπης για τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών (1,8 ανά 100.000 πληθυσμού) βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τη θνησιμότητα της COVID-19 για την ίδια ηλικιακή κατηγορία (0,34). Το ίδιο συμβαίνει για τα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών οπου η θνησιμότητα της γρίπης είναι 0,3 ενώ της COVID-19 είναι 0,16 (για παιδιά 5-14 ετών).

Το ίδιο συμβαίνει και με τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 23 Μαΐου, 2022, η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε μία ανάλυση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η χώρα μας όπως πάντα, καθυστερεί να δημοσιεύσει τα επίσημα στατιστικά θανάτων και αιτιών θανάτων, πράγμα ακατανόητο και αδικαιολόγητο εν μέσω μιας αποκαλούμενης “πανδημίας” που οδήγησε στη χρήση δραματικών και παράλογων μέτρων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά. Μάλιστα, όπως η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφορεί, η νομοθεσία τους επιτρέπει να καθυστερήσουν τη δημοσίευση των δεδομένων και η υπηρεσία χρησιμοποιεί στο μέγιστο το παραθυράκι του νόμου.

Η τελευταία ολοκληρωμένη δημοσίευση των δεδομένων με τις αιτίες θανάτων όπως ορίζει το σύστημα καταγραφής ICD-10, αφορά το έτος 2019. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, στη χώρα μας έχασαν τη ζωή τους το 2019 λόγω της γρίπης 4 παιδιά ηλικίας 0-19 ετών.

Σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις (πλέον εβδομαδιαίες) του ΕΟΔΥ, αν λάβουμε πάντα υπόψιν ότι είναι σωστές, το 2020 δεν έχασε κανένα παιδί τη ζωή του από την COVID-19 ενώ το 2021 φαίνεται ότι 4 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID-19.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τις αρχές του 2022, οι καταγραφές θανάτων στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ συμπεριελάμβαναν τους θανάτους με Covid-19 και όχι αυτές μόνο από Covid-19. Επιπλέον, πολλά από τα test-kit που κυκλοφορούσαν (και συνεχίζουν να κυκλοφορούν) στην αγορά αντιδρούσαν και σε άλλους παθογόνους οργανισμούς και ασθένειες όπως τη γρίπη A H1N1. Αναλυτικά έχουμε αναφερθεί στην τεράστια αυτή απάτη εδώ. Μένει πλέον η Ελληνική στατιστική υπηρεσία να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα με τους δείκτες ICD-10 ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όπως είδαμε παραπάνω, μάλλον του χρόνου (2023) θα μάθουμε τι συνέβη πραγματικά το 2021.

Τα στοιχεία που εξαφανίζονται

Μέχρι πρόσφατα (και δυστυχώς παραμένει η κατάσταση ως έχει σε διάφορες χώρες που συνεχίζουν το κυνήγι μαγισσών), όποιος τολμούσε έστω να κάνει μια σύγκριση της επικινδυνότητας μεταξύ του SARS-CoV-2 και των ιών της γρίπης, αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από τους τηλε-ειδικούς και διάφορους διαφημιστές των πειραματικών αυτών σκευασμάτων. Το ίδιο δε το κράτος χαρακτήρισε γονείς που αρνούνται να δοκιμάσουν τα σκευάσματα αυτά στα παιδιά τους, “ψεκα” και ότι πιστεύουν ότι η “γη είναι επίπεδη”, στη πιο γελοία και διχαστική διαφήμιση προγράμματος εμβολιασμού που έγινε ποτέ (και είναι ακόμα online). Μέσα σε όλα αυτά, αν ανατρέξει κάποιος να συγκρίνει τα στοιχεία και τα ποσοστά θνησιμότητας της γρίπης και της covid-19, θα ανακαλύψει ότι τα περισσότερα συγκριτικά στοιχεία από τους “αρμόδιους”, είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν εξαφανιστεί. Ενδεικτικό του “φαινομένου” αποτελεί η σελίδα του ίδιου του ΠΟΥ εξαφάνισε από τη σελίδα του όλες τις συγκριτικές αναφορές γρίπης/covid-19.

Ημερομηνία δημοσίευσης:03.10.2022

Follow us: