Όχι, η Covid-19 ΔΕΝ προκαλεί μυοκαρδίτιδα

Μετά την εκρηκτική αύξηση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, αρκετοί “ειδικοί” έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη τάση αυτή στον κορωνοϊό. Μάλιστα, όπως έχουμε πλέον σε μία δικτατορία συνηθίσει, οι ειδικοί αυτοί έκαναν τηλεοπτικές εμφανίσεις και έλεγαν στον κόσμο ότι η μόνη μυοκαρδίτιδα που υπάρχει οφείλεται μόνο στη λοίμωξη και όχι στο εμβόλιο -χωρίς βέβαια να παρουσιάσουν τα στοιχεία ή να μας πουν πώς έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα.

Ένας από αυτούς είναι ο Ο Δρ Ιωαννης Παληος, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κύριος αυτός μας “ενημερώνει” στην σελίδα του ότι:

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό (COVID-19) μπορεί να προκαλέσει: οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιδείνωση γνωστής καρδιακής νόσου π.χ. καρδιακής ανεπάρκειας. Η οξεία φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κάποια ρήξη αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και να οδηγήσει σε έμφραγμα. Η φλεγμονώδης αντίδραση δημιουργεί συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση αρρυθμιών, ακόμα και κολπικής μαρμαρυγής. Η μυοκαρδιακή φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε οξεία μυοκαρδίτιδα και να επιδεινώσει σημαντικά την καρδιακή μας λειτουργία.

Πηγή

Στη προσωπική του ιστοσελίδα, ο ίδιος αυτός ιατρός μας ενημερώνει ότι:

Συνήθως η οξεία μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από COVID-19 ως πόνος στο θώρακα και συνοδεύεται από παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος (θετική τροπονίνη). Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της οξείας μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Είναι εξέταση ασφαλής, ανώδυνη, μη αιματηρή, χωρίς ακτινοβολία και έχει τεράστια αξία στη διάγνωση της οξείας μυοκαρδίτιδας και την πρόγνωση των ασθενών μετά από προσβολή από οξεία μυοκαρδίτιδα.

Πηγή

Για να δούμε τι έλεγε ο γιατρός αυτός σε μερικές από τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του:

Μελέτη: COVID-19-Συνδεόμενη καρδιακή παθολογία κατά τη μεταθανάτια αξιολόγηση: μια συλλογική συστηματική ανασκόπηση

Η μελέτη αναφέρεται σε μία ομάδα ανασκόπησης που περιλαμβάνει 50 μελέτες με 548 καρδιές. Η διάμεση ηλικία των αποθανόντων ήταν 69 έτη. Τα επικρατέστερα οξέα καρδιαγγειακά ευρήματα ήταν η νέκρωση του μυοκαρδίου (διάμεσος: 100,0%, IQR, 20%-100%, αριθμός μελετών = 9, αριθμός ασθενών = 64) και μυοκαρδιακό οίδημα (διάμεσος: 100,0%, IQR, 20%-100%, αριθμός μελετών = 9, αριθμός ασθενών = 64): 55,5%, IQR, 19,5%-92,5%, αριθμός μελετών = 4, αριθμός ασθενών = 46). Ο διάμεσος αναφερόμενος επιπολασμός της εκτεταμένης, της εστιακής ενεργής και της πολυεστιακής μυοκαρδίτιδας ήταν όλοι 0,0%. Οι επικρατέστερες χρόνιες μεταβολές ήταν η υπερτροφία των μυοκυττάρων (διάμεσος: 69,0%- IQR, 46,8%-92,1%) και η ίνωση (διάμεσος: 35,0%- IQR, 35,0%-90,5%). Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο μυοκάρδιο με διάμεσο επιπολασμό 60,8% (IQR 40,4-95,6%).

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα:

Η μελέτη μας παρέχει επίσης στοιχεία για τον καρδιακό τροπισμό του SARS-CoV-2 και επιβεβαίωσε τον χαμηλό επιπολασμό της μυοκαρδίτιδας σε ασθενείς με COVID-19.

Μελέτη: Η επίπτωση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας σε μη εμβολιασμένους ασθενείς μετά την COVID-19-Μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 787.968 ενήλικα μέλη της Clalit Health Services (ηλικίας ≥ 18 ετών), αποτελούμενα από τη κοόρτη COVID-19 (n=196.992) και μια κοόρτη ελέγχου 3:1 που αντιστοιχούσε σε φύλο και ηλικία (n=590.976). Η συνολική παρακολούθηση ήταν 700.040 ανθρωπομήνες στη κοόρτη COVID-19 και 2.100.077 ανθρωπομήνες στη κοόρτη ελέγχου, με διάμεση παρακολούθηση 4,1 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, εννέα περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 11 περιπτώσεις περικαρδίτιδας ανιχνεύθηκαν στη κοόρτη COVID-19. Στη κοόρτη ελέγχου ανιχνεύθηκαν 27 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 52 περιπτώσεις περικαρδίτιδας. Δύο από τους εννέα ασθενείς με μυοκαρδίτιδα νοσηλεύτηκαν λόγω σοβαρής λοίμωξης από την COVID-19 με ανάγκη μηχανικού αερισμού και η μυοκαρδίτιδα διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στην COVID-19 τις ημέρες 19 και 37 μετά τη μόλυνση, αντίστοιχα. Κανένας από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με περικαρδίτιδα δεν νοσηλεύτηκε λόγω λοίμωξης από COVID-19.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει αύξηση της επίπτωσης της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας σε ασθενείς που έχουν ανακτήσει την COVID-19 σε σύγκριση με αντίστοιχους μη μολυσμένους ελεγχόμενους.

Ο πρόεδρος της Moderna ψεύδεται στην Επιτροπή της Γερουσίας ότι η Covid προκαλεί συχνότερα μυοκαρδίτιδα από ότι ο ίδιος ο “εμβολιασμός”

Εντωμεταξύ, στις 22.03.2023, ο διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, κατέθεσε στην Επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με την αύξηση της τιμής του “εμβολίου” COVID-19 κατά 400%, τη σύγκρουση συμφερόντων στον καθορισμό των προγραμμάτων εμβολιασμού και τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν ο κύριος Παληος να παραμένει ακόμα Διευθυντής τμήματος σε νοσοκομείο και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι διδάσκει ακριβώς τους φοιτητές του; Πώς να λένε αερολογίες χωρίς επιστημονικές αποδείξεις και στοιχεία;

Αυτό είναι το μέλλον της ιατρικής μας;

Follow us: