Η Von der Leyen κατασπαταλά δισεκατομμύρια: “εμβόλια” Corona καταλήγουν σε χωματερές

Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις “εμβολίων” έχουν πλέον καταστραφεί στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αγοράσουν περαιτέρω μεγάλες ποσότητες από τους κατασκευαστές μέχρι το 2027.

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις “εμβολίων” Covid-19 έχουν καταστραφεί στην ΕΕ από την κορύφωση της επονομαζόμενης πανδημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιοδικού Politico, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ανέρχεται σε τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις τιμές των σκευασμάτων που αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης.

Για τις χώρες που δεν ανέφεραν κατανομή, θεωρήθηκε σταθμισμένη μέση τιμή 19,39 ευρώ. Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανό να βρίσκεται στο κατώτερο άκρο του πεδίου τιμών. Οι τιμές – όπως και όλες οι λεπτομέρειες των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων – αποτελούν αντικείμενο απόλυτης μυστικότητας εκ μέρους της ΕΕ.

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε στοιχεία από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, η ζημιά είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή ορισμένες χώρες δεν έχουν παράσχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες απόρριψης των αποβλήτων τους. Η Γαλλία, για παράδειγμα, δεν έχει σχεδόν καθόλου επίκαιρα στοιχεία στη διάθεσή της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν πετάξει κατά μέσο όρο 0,7 “εμβόλια” ανά κάτοικο σε σχέση με τον πληθυσμό. Η Εσθονία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά την καταστροφή των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Στη Γερμανία, κατά την αποστολή των στοιχείων στο Politico τον Ιούνιο του 2023, υπήρχαν άλλα 120 εκατομμύρια εμβόλια σε απόθεμα που αναμενόταν να καταστραφούν.

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα προϊόντα κατά της Covid-19 στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν αγοράσει συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις, που αντιστοιχεί σε περισσότερες από τρεις δόσεις ανά άτομο στην Ευρώπη. Πολλές από αυτές τις δόσεις βρίσκονται τώρα σε χώρους υγειονομικής ταφής σε ολόκληρη την ήπειρο. Έτσι, το ποσοστό απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την καταστροφή περισσότερων από 312 εκατομμυρίων εμβολίων.

Πολλά από τα “εμβόλια” αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συναγωνίζονταν για να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις. Εκείνη την εποχή, η ΕΕ υπέγραψε τη μεγαλύτερη ενιαία σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και την BioNTech. Η συμφωνία αυτή επαινέθηκε δημοσίως και η όποια κριτική για τις ποσότητες χαρακτηρίστηκε ως “ανεύθυνη”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους συντονιστές της αγοράς της ΕΕ εκείνη την εποχή αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή είχε ταχθεί υπέρ της αγοράς μικρότερης ποσότητας. Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι τόσο το εύρος όσο και η χρονική στιγμή της συμφωνίας ήταν προβληματκά, σύμφωνα με το Politico. Ακόμη και όταν αναγνωρίστηκε επίσημα ότι η πανδημία εξασθενούσε, οι χώρες υποχρεώθηκαν με σύμβαση να αγοράζουν δόσεις. Οι προσπάθειες για δωρεά των πλεοναζόντων εμβολίων σε τρίτες χώρες απέτυχαν λόγω έλλειψης ζήτησης, λογιστικών προβλημάτων και νομικών εμποδίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δέχεται πιέσεις για τη σύμβαση της ΕΕ με την Pfizer. Οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της ΕΕ είχε ανταλλάξει μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla, κατά την προετοιμασία της συμφωνίας. Η Von der Leyen αρνείται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των επικοινωνιών της. Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια δεν έχει λάβει καμία πληροφορία από την πρόεδρο. Η εισαγγελία της ΕΕ διεξάγει έρευνα σε σχέση με τα εμβόλια. Η Αρχή δε λέει αν η von der Leyen βρίσκεται επίσης υπό έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι ακόμη γνωστά.

Η σύμβαση έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που αντιτάχθηκαν στις αγορές. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται “εμβόλια” και η Pfizer μαζί με τη BioNTech τους έχει μηνύσει για μη πληρωμή. Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού και των δύο πρώην υπουργών Υγείας. Κατηγορούν τους πολιτικούς ότι προκάλεσαν στο κράτος ζημία συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω υπέρογκων αγορών εμβολίων.

Λόγω της μειωμένης ζήτησης για εμβολιασμούς στην ΕΕ, στο μέλλον θα πρέπει να καταστραφούν και άλλα “εμβόλια” σε μεγάλη κλίμακα. Η αναθεωρημένη σύμβαση με την Pfizer υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν εμβόλια τουλάχιστον μέχρι το 2027. Η εισαγωγή νεότερων “εκδόσεων” προσαρμοσμένων στις τελευταίες παραλλαγές του ιού έχει καταστήσει τα παλαιότερα “εμβόλια” πλεονάζοντα.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα αποθέματα αυτά θα καταστραφούν πλήρως (αν δεν έχει γίνει ήδη…).

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24.12.2023

Ακολουθήστε μας στο Telegramhttps://t.me/corona_Greece

Τα βίντεό μας στο Odysee https://odysee.com/@eyewideopen:2

Follow us: