Pfizergate: Δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε αγωγή κατά της Von der Leyen

Την Τετάρτη (26 Ιουνίου), δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε αγωγή κατά του εκ νέου διορισμού της Ursula von der Leyen ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Von der Leyen κατηγορήθηκε από τον ενάγοντα για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμβολαίου για τα εμβόλια με την Pfizer.

Την περασμένη Παρασκευή (21 Ιουνίου), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε τις ευρωεκλογές, επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον του γαλλόφωνου Πρωτοδικείου των Βρυξελλών σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες. Η διαδικασία, η οποία πλέον έχει απορριφθεί, κινήθηκε από έναν Βέλγο για να αναγκάσει το κόμμα να την απομακρύνει από επικεφαλής υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής.

Το ΕΛΚ δεν εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία, αλλά ο δικαστής χαρακτήρισε την υπόθεση ως “επείγουσα” και εισάκουσε τα επιχειρήματα του ενάγοντος.

Τον Απρίλιο του 2023, ο ενάγων – ο Frédéric Baldan, Βέλγος λομπίστας που ειδικεύεται στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας – είχε ήδη καταθέσει μήνυση κατά της von der Leyen ενώπιον ανακριτή στη Λιέγη. Την κατηγόρησε για κατάχρηση εξουσίας, εξαφάνιση δημόσιων εγγράφων και διαφθορά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση εμβολίων που είχε πραγματοποιήσει μέσω γραπτού μηνύματος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

Η σύμβαση, η οποία αφορούσε την αγορά έως και 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Covid-19, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2021, εκτιμήθηκε τότε σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων προκάλεσε αντιδράσεις, που οδήγησαν σε παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι η von der Leyen υπερέβη τον ρόλο της διαπραγματευόμενη τα εμβόλια για λογαριασμό της βελγικής κυβέρνησης- την κατηγορεί ότι αποκόμισε οφέλη από τη διαπραγμάτευση και την καταγγέλλει ότι διέγραψε τα εν λόγω γραπτά μηνύματα.

Σύμφωνα με την δικηγόρο του ενάγοντος, 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, πολιτικών κομμάτων και δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, έχουν εν τω μεταξύ προσχωρήσει στην αγωγή.

Η ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου της Λιέγης τον Μάιο αναβλήθηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που ώθησε τον δικηγόρο του Baldan να στείλει επίσημο αίτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, Věra Jourová, και στον επικεφαλής του ΕΛΚ Manfred Weber. Σε αυτό καλούσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αναγκάσουν τη von der Leyen και τους επιτρόπους της να παραιτηθούν.

Ο δικηγόρος κάλεσε το ΕΛΚ να προσφύγει στο δικαστήριο των Βρυξελλών με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς η δέσμη μέτρων για την ηγεσία της ΕΕ -και ως εκ τούτου και η θέση του προέδρου της Επιτροπής- αποφασίστηκε πλέον από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου.

Οδηγία για τους πληροφοριοδότες

Ο Baldan υποστηρίζει ότι ο ίδιος και οι άλλοι ενάγοντες στην ποινική υπόθεση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα εάν η von der Leyen επανεκλεγεί και λέει ότι θα πρέπει να προστατευθεί από την οδηγία της ΕΕ για τους πληροφοριοδότες.

Επανειλημμένα επεσήμανε ότι η διαπίστευση της ΕΕ ως λομπίστας ανακλήθηκε λίγες ώρες μετά από συνέντευξη Τύπου για το Pfizergate, την οποία είχε δώσει μαζί με την πλέον αποβιώσασα ευρωβουλευτή Michèle Rivasi.

Ωστόσο, ο Βέλγος δικαστής απέρριψε το αίτημα του Baldan “καθώς δεν απέδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης ή σοβαρού προβλήματος που να δικαιολογεί μια άμεση απόφαση”.

Ο Baldan και η δικηγόρος του επιμένουν ότι πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως πληροφοριοδότης.

Ο λομπίστας δήλωσε στο βελγικό ειδησεογραφικό κανάλι LN24 ότι βγήκε στη δημοσιότητα μετά την υποβολή μήνυσης για ποινικό αδίκημα πέρυσι. Η δικηγόρος του χαρακτήρισε την υπόθεση “σοβαρή”, ένα άλλο κριτήριο, και αναφέρθηκε στον αριθμό των μερών που είχαν προσχωρήσει στην ποινική καταγγελία.

Η δικηγόρος του Baldan εξέφρασε τη λύπη της για τη δήλωση του δικαστή ότι εναπόκειται στον ενάγοντα να αποδείξει γιατί πρέπει να θεωρηθεί πληροφοριοδότης. Κατά τη γνώμη της, αυτό παραβιάζει την οδηγία της ΕΕ και τη βελγική νομοθεσία.

Η δικαστής δήλωσε επίσης ότι “ο Baldan προσπάθησε να επαναλάβει τη δίκη [στη Λιέγη]” και αναφέρθηκε στις εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες.

Ο ενάγων θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ελπίζει να δικαιωθεί πριν από την ψηφοφορία επιβεβαίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου.

Σχετικό βίντεο:

Εμείς αφιερώνουμε το παρακάτω βίντεο στη κυρία Von der Leyen. Ψυχοπαθείς και μαφιόζοι έχουν εγκατασταθεί στα ανώτατα αξιώματα και μας κυβερνούνε. Οι αξίες, τα ιδανικά και ο σεβασμός στον άνθρωπο αποτελούν πλέον άγνωστες λέξεις γι’αυτούς, που απ’ότι φαίνεται, μας οδηγούν με συνοπτικές διαδικασίες στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28.06.2024

Ακολουθήστε μας στο Telegramhttps://t.me/corona_Greece

Τα βίντεό μας στο Odysee https://odysee.com/@eyewideopen:2

Follow us: