Τι συνέβη πραγματικά με τον ΠΟΥ;

Του Dr. Peter F. Mayer

Μετά τη λήξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας την 1η Ιουνίου 2024, ορισμένοι θεώρησαν ότι το εγχείρημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης του ΠΟΥ είχε αποτύχει. Ωστόσο, η συνθήκη για την πανδημία ΔΕΝ ματαιώθηκε. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 17 και 18 Ιουλίου 2024. Οι τροποποιήσεις των διεθνών υγειονομικών κανονισμών (IHR) υιοθετήθηκαν. Η Big Pharma κέρδισε.

Τα βασικά σημεία των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών και τμήματα της συνθήκης για την πανδημία εγκρίθηκαν τελικά στο τέλος. Δεν ωφελεί να επισημάνουμε ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικαστικές προθεσμίες και ότι η τελική συνθήκη παρουσιάστηκε πραξικοπηματικά αργά το βράδυ της τελευταίας ημέρας και κηρύχθηκε δεκτή χωρίς ψηφοφορία.

Ο δημοσιογράφος που έχει μελετήσει τις συνθήκες του ΠΟΥ πιο προσεκτικά και έχει παρακολουθήσει τις συζητήσεις της συνέλευσης των χωρών του ΠΟΥ είναι ο James Roguski. Και επιβεβαιώνει την ηχηρή επιτυχία της Big Pharma και της δυτικής ολιγαρχίας που κρύβεται πίσω από αυτήν:

Η 10η συνεδρίαση του διακυβερνητικού διαπραγματευτικού οργάνου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 17 Ιουλίου 2024 σε υβριδικό σχήμα. Ελπίζουν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τη “συμφωνία για την πανδημία” έως το τέλος του 2024.

Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις των διεθνών υγειονομικών κανονισμών.

Υπογράφηκε μια νέα συμφωνία του WIPO.

Επισημαίνει ότι την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, υπογράφηκε επίσης συνθήκη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) στη Γενεύη. Η νέα συνθήκη του WIPO ορίζει ότι η χώρα προέλευσης των γενετικών πόρων που χρησιμοποιούνται πρέπει να γνωστοποιείται σε κάθε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο Roguski πιστεύει ότι αυτό ακριβώς είναι που έλυσε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, οι οποίες οδήγησαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τις τροποποιήσεις των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, εάν επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την προτεινόμενη “συμφωνία για την πανδημία” πριν από το τέλος του 2024.

Οι αλλαγές στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς (IHR)

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του ΠΟΥ, ούτε μια λέξη δεν ειπώθηκε ή γράφτηκε για την αποτυχία και τη ζημιά που προκάλεσαν τα lockdowns, η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι οδηγίες χρήσης μάσκας, η δόλια χρήση του RT-PCR ως διαγνωστικού τεστ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκάλεσαν φάρμακα όπως η μιδαζολάμη και η ρεμδεσιβίρη, ή οι προφανείς αποτυχίες και η ζημιά που προκάλεσαν τα λεγόμενα “εμβόλια” COVID-19.

Ο Roguski συνεχίζει να γράφει ότι για να κατανοήσουμε τις υποτιθέμενες τροπολογίες, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους όρους “παγκόσμια δημόσια αγαθά” (global public goods) και “απαρτχάιντ των εμβολίων”.

Το σημαντικότερο μάθημα που πήραν οι συμμετέχοντες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι η ” Big Pharma ” ΔΕΝ είναι επαρκώς ισχυρή. Η επιδίωξη τους είναι να καταστήσουν τα φαρμακευτικά προϊόντα διαθέσιμα σε απεριόριστες ποσότητες σε όλο τον κόσμο.

Η λύση που συμφωνήθηκε ήταν η δημιουργία ενός “Συντονιστικού Χρηματοπιστωτικού Μηχανισμού”, ο οποίος θα επέτρεπε τη μαζική μεταφορά πλούτου για την οικοδόμηση παραγωγικής και εμπορικής ικανότητας σε γεωγραφικά διασκορπισμένη βάση. Τα άρθρα 13, 44, 44α και 54α παρέχουν τη βάση για ένα σύστημα μεταφοράς απεριόριστου ποσού κεφαλαίων χωρίς να διευκρινίζεται από πού θα πρέπει να προέρχονται τα χρήματα, σε ποιον θα πρέπει να διανεμηθούν ή ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να τεθούν. Οι τροποποιήσεις δεν προβλέπουν επίσης καμία απαίτηση για τον έλεγχο αυτής της μαζικής μεταφοράς πλούτου, η οποία θα επιτρέψει την ύπαρξη μαζικών συγκρούσεων συμφερόντων και διαφθοράς.

Ο Ashley Bloomfield, συν-επικεφαλής της WGIHR (Ομάδα εργασίας για τις τροποποιήσεις των διεθνών υγειονομικών κανονισμών) δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του τα ακόλουθα:

Υπήρχε απλώς βαθιά και άνιση πρόσβαση σε όσους στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν ήταν σε θέση να λάβουν την υποστήριξη, τους πόρους και τα προϊόντα που χρειάζονταν. Αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτών των τροπολογιών.

Αυτές οι τροπολογίες… Έχουν νόημα; Κατά την κρίση μου, ναι.

Δεν νομίζω ότι μπορούν απλώς να απορριφθούν ως τεχνικές ή αποδυναμωμένες τροπολογίες.

Ειδικότερα, νομίζω ότι οι νέες διατάξεις του άρθρου 13 για την ισότιμη πρόσβαση σε σχετικά προϊόντα υγείας, το νέο άρθρο 44α για τη δημιουργία του συντονιστικού μηχανισμού χρηματοδότησης. Και στο προηγούμενο άρθρο 44, ενισχύονται οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων κρατών να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη. Και στη συνέχεια, φυσικά, το άρθρο 54, το οποίο θεσπίζει αυτή την επιτροπή εφαρμογής για την υποστήριξη της εφαρμογής αυτών των αλλαγών.

Νομίζω ότι όλες αυτές είναι σημαντικές αλλαγές.

Υπογράφηκαν από 196 συμβαλλόμενα κράτη και έχουν πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής. Ακόμη και όταν συμφωνηθεί και επικυρωθεί η συμφωνία για την πανδημία, είναι απίθανο να έχει τόσο ευρεία εφαρμογή. Έτσι, αυτό είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα των IHR.

Ως εκ τούτου, χαίρομαι ιδιαίτερα για τις ενισχυμένες δεσμεύσεις των χωρών να στηρίξουν και να βοηθήσουν η μία την άλλη και, στη συνέχεια, φυσικά, να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αυτή είναι μια τροπολογία που μου αρέσει ιδιαίτερα. Και όσον αφορά την ανάπτυξη, η πρόταση αυτή ήρθε μόλις την προτελευταία ημέρα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, αξιοποιώντας κατά κάποιο τρόπο τη φανταστική δουλειά που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πανδημία και με επικεφαλής ένα από τα μέλη του Προεδρείου. …. Πρέσβης Tovar…. Το άρθρο 20 του σχεδίου συμφωνίας για την πανδημία προέβλεπε τη δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπεριλάβουν τον εν λόγω μηχανισμό στη IHR και να τον καθιερώσουν έτσι ώστε να έχει ευρύτερη, πιο καθολική εφαρμογή και, δεύτερον, να μπορεί να θεσπιστεί ταχύτερα.

Αυτό είναι μια πραγματική νίκη. Όσοι έχουν παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία θα γνωρίζουν ότι υπήρξε μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του Νότου σχετικά με την ανάγκη για ένα νέο ταμείο. Με τον Συντονιστικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό, τα συμβαλλόμενα κράτη της IHR έχουν τώρα μια σταθερή και νομικά δεσμευτική υποχρέωση να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυτής της πλατφόρμας και οι εργασίες γι’ αυτήν μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Οι εργασίες για τη δημιουργία του συντονιστικού χρηματοδοτικού μηχανισμού, ώστε ο μηχανισμός αυτός να είναι σε λειτουργία όταν η Επιτροπή Εφαρμογής συνεδριάσει για πρώτη φορά, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει εντός των επόμενων 12 μηνών, μπορούν να βασιστούν στο έργο που έχει ήδη επιτελέσει ο ΠΟΥ.

Και υπάρχει επίσης η ειδική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο συμφωνηθέν κείμενο ότι εάν απαιτείται νέα χρηματοδότηση ή εάν απαιτούνται νέες πηγές χρηματοδότησης, αυτές θα πρέπει να εξεταστούν. Έτσι, υπάρχει μια δέσμευση που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομικά δεσμευτικό έγγραφο, το οποίο είναι ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, και οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα.

Στο παράρτημα 1 απαριθμούνται ορισμένες πρόσθετες ικανότητες και δυνατότητες που είναι νέες και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πρόληψης και της ετοιμότητας.

Ο Roguski καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια μαζική επέκταση της υποδομής του βιομηχανικού συμπλέγματος των νοσοκομειακών φαρμακευτικών επειγόντων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής mRNA, βιολογικών εργαστηρίων για γενετική αλληλουχία και μαζικών προσπαθειών για την επέκταση της “προληπτικής επιτήρησης” (Παράρτημα 1) για την ανίχνευση και το κέρδος από παθογόνους μικροοργανισμούς με πανδημικό δυναμικό.

Επιπλέον, έχουν γίνει τροποποιήσεις στο άρθρο 24, στο άρθρο 27 και στο παράρτημα 4, ώστε να επιτρέπεται στα κράτη να δίνουν εντολή στους ” φορείς μεταφοράς” (ταξιδιωτικούς πράκτορες) να διευκολύνουν την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας “επί του μέσου μεταφοράς και κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση από αυτό”. Αυτό επεκτείνει την υφιστάμενη εξουσία κάθε κράτους βάσει του άρθρου 31 να “υποχρεώνει τον ταξιδιώτη να υποβληθεί σε … ιατρική εξέταση … εμβολιασμό ή άλλη προφύλαξη … απομόνωση, καραντίνα ή επιτήρηση της δημόσιας υγείας“.

Ο αρχηγός κάθε κράτους μέλους μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 61 της IHR και να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τις τροποποιήσεις της IHR για το 2024, ενημερώνοντας επίσημα τον ΠΟΥ, υποβάλλοντας επιστολή απόρριψης πριν από τον Απρίλιο του 2024. Για παράδειγμα, το Ιράν, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία και η Νέα Ζηλανδία απέρριψαν τις τροποποιήσεις της IHR για το 2022.

Η “συμφωνία για την πανδημία”

Σε αντίθεση με πολλές υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές που κυκλοφορούν στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, η “συμφωνία για την πανδημία” ΔΕΝ απορρίφθηκε. Η 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας “αποφάσισε… να παρατείνει την εντολή του Διακυβερνητικού Διαπραγματευτικού Οργάνου… ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις εργασίες του το συντομότερο δυνατό και να παρουσιάσει το αποτέλεσμά του προς εξέταση από την εβδομηκοστή όγδοη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2025 ή νωρίτερα, αν είναι δυνατόν το 2024, σε ειδική σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας“.

Η “συμφωνία για την πανδημία” έχει ως στόχο να δώσει κίνητρα και να ανταμείψει την αναζήτηση παθογόνων μικροοργανισμών με πανδημικό δυναμικό, δημιουργώντας ένα συντονισμένο δίκτυο εργαστηρίων του ΠΟΥ που θα υποβάλλει γενετικές πληροφορίες στο σύστημα πρόσβασης σε παθογόνα και επιμερισμού των οφελών (PABS), οδηγώντας στην ανάπτυξη εξαιρετικά κερδοφόρων προϊόντων που θα διατίθενται μέσω του παγκόσμιου δικτύου διανομής και εφοδιασμού του ΠΟΥ.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η ” Συνθήκη για την Πανδημία ” έχει σχεδιαστεί ως συνθήκη-πλαίσιο, παρόμοια με τη Συνθήκη-πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας σύμβασης-πλαισίου θα δημιουργήσει μια μόνιμη Συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών, η οποία θα συνεδριάζει ετησίως για να εγκρίνει πρωτόκολλα, σε μεγάλο βαθμό χωρίς τη συμμετοχή ή τον έλεγχο του κοινού.

Περίληψη

Με τη συνθήκη του WIPO, οι διαφωνίες σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία φαίνεται να έχουν επιλυθεί, και με τις τροποποιήσεις των IHR, οι διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση φαίνεται να έχουν επιλυθεί.

Η συνθήκη του WIPO και οι τροποποιήσεις των IHR έχουν υιοθετηθεί, και η “συνθήκη για την πανδημία” φαίνεται να είναι κοντά στην υιοθέτησή της μέχρι το τέλος του 2024, η οποία δεν είναι η νίκη που υποστήριζαν αρκετοί φίλοι ακτιβιστές.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να εντείνουμε την αντίστασή μας στον έλεγχο της Big Pharma επί του ΠΟΥ και επί των δικών μας κυβερνήσεων και ζωών.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29.06.2024

Ακολουθήστε μας στο Telegramhttps://t.me/corona_Greece

Τα βίντεό μας στο Odysee https://odysee.com/@eyewideopen:2

Follow us: