Cochrane Review: Τα rapid και τα antigen τεστ ακατάλληλα για ασυμπτωματικούς

Το δίκτυο Cochrane είναι ένα διεθνές δίκτυο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Cochrane απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει πληροφορίες υψηλής ποιότητας για τη λήψη αποφάσεων για την υγεία. Είτε είστε γιατρός ή νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενής ή φροντιστής, ερευνητής τα δεδομένα του Cochrane παρέχουν ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση των γνώσεων περί υγειονομικής περίθαλψης και της λήψης αποφάσεων.

Ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι μαζικές rapid δοκιμές, ειδικοί, γιατροί και επιδημιολόγοι χαρακτήρισαν αυτά τα τέστ σε υγιείς ανθρώπους ως αναποτελεσματικά. Είναι επίσης ηθικά παράλογο να πρέπει ξαφνικά να αποδείξει κανείς οτι είναι υγιής.

Αλλά είναι επίσης και επιστημονικά απαράδεκτο. Μια ενημερωμένη μελέτη του Cochrane, στην οποία έχουν αξιολογηθεί έως τώρα 64 αναλύσεις, αποδεικνύει οτι η μαζική αύξηση της χρήσης των rapid τεστ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι ανούσια και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ακόμη και με υψηλό ρυθμό της τάξης 500/100.000, το 70-90% των “καλύτερων” τεστ είναι ψευδώς θετικά. Με την τιμή 50 ανά 100.000, η ​​οποία εξακολουθεί να είναι υψηλή για άτομα χωρίς συμπτώματα, ακόμη και το 98% είναι ψευδώς θετικά.

Η ενημερωμένη ανασκόπηση των 64 μελετών δείχνει ότι τα rapid test αντιγόνων σε άτομα με πιθανά συμπτώματα COVID-19 είναι πιο κατάλληλα για τον σωστό εντοπισμό περιπτώσεων COVID-19 από ό, τι σε ασυμπτωματικά άτομα. Δείχνει επίσης μεγάλες διαφορές στην ακρίβεια των δοκιμών από διαφορετικούς κατασκευαστές, με πολύ λίγους να πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Για άτομα με συμπτώματα, κατά μέσο όρο το 72% των ατόμων που είχαν COVID-19 αναγνωρίστηκαν σωστά ως “μολυσμένα”. Αυτά τα τέστ είχαν την καλύτερη απόδοση την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όταν ταυτοποίησαν το 78% των ατόμων με COVID-19. Το ποσοστό των ατόμων με COVID-19 που ταυτοποιήθηκαν σωστά ποικίλλει απο τέστ σε τέστ και εξαρτάται επίσης από το εάν ακολουθήθηκαν ή όχι οι οδηγίες των κατασκευαστών σχετικά με τον τρόπο χρήσης των test kits. Για άτομα με συμπτώματα COVID-19, η σωστή αναγνώριση των διαφόρων τέστ κυμαινόταν από 34% (Coris Bioconcept Assay), έως 58% (Innova Assay) και έως 88% (SD Biosensor STANDARD Q Assay). Ο ΠΟΥ έχει θέσει πρότυπα απόδοσης για δοκιμές που ανιχνεύουν μόλυνση σε άτομα με συμπτώματα. Για να πληροί αυτά τα πρότυπα(σύμφωνα με τον ΠΟΥ πάντα), ένα τέτοιο τέστ πρέπει να εντοπίζει σωστά τουλάχιστον το 80% των ατόμων με λοίμωξη και να βγάζει “αρνητικούς” τουλάχιστον το 97% των μη “μολυσμένων” ατόμων.

Όσον αφορά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, η μελετη αναφέρει:

Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων με SARS-CoV-2 είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερος στη μαζική εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων. Σε μια ομάδα 10.000 ατόμων χωρίς συμπτώματα, στην οποία 50 άτομα είναι πραγματικά μολυσμένα με SARS-CoV-2, μεταξύ 24 και 35 ατόμων θα αναγνωρίζονται σωστά ως φορείς ιών, ενώ μεταξύ 15 και 26 θα ήταν λάθος αρνητικοί. Θα περίμενε κανείς ότι οι δοκιμές θα έδιναν μεταξύ 125 και 213 θετικά αποτελέσματα και ότι μεταξύ 90 και 189 από αυτά τα θετικά αποτελέσματα θα ήταν πραγματικά ψευδώς θετικά.

Η συγγραφέας Jacqueline Dinnes, Ανώτερος Ερευνητής στη Δημόσια Υγεία, Επιδημιολογία και Βιοστατιστική στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σχολιάζει: «Η μελέτη μας δείχνει ότι ορισμένες δοκιμές αντιγόνων μπορεί να είναι χρήσιμες όταν άτομα με συμπτώματα υποπτεύονται ότι έχουν COVID-19. Αυτές οι εξετάσεις δεν φαίνεται να λειτουργούν καλά σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα COVID-19.

Εάν κάνετε τον υπολογισμό με τον περισσότερο ρεαλιστικό αριθμό 50 ανά 100.000, θα λάβετε 98% λανθασμένα θετικά αποτελέσματα. Με όλες τις συνέπειες που αναφέρονται παραπάνω.

Και ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε: το τεστ είναι μια ιατρική παρέμβαση που νομικά πρέπει να αξιολογηθεί ως σωματική βλάβη. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από ενημερωμένη συγκατάθεση. Αυτή η αρχή παραβιάζεται μαζικά. Και φυσικά υπάρχουν πάντα σωματικοί τραυματισμοί. Οι ρινορραγίες είναι ιδιαίτερα συχνές και η Ιατρική Ένωση για παράδειγμα του Αυστριακού Steiermark προειδοποίησε για επικίνδυνους τραυματισμούς ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου:

Έχουμε ήδη λάβει αρχικές αναφορές από τις ΗΠΑ σχετικά με τις διατρήσεις της βάσης του κρανίου και τα συρίγγια ΕΝΥ μετά τη λήψη δειγμάτων, καθώς η ρινοβάση εδώ είναι κατα τόπους μόνο ένα λεπτό οστό σαν χαρτί.

Αν αναλογιστεί λοιπόν κανεις την αμφίβολη χρήση των μαζικών αυτών τέστ, είναι πραγματικά καιρός να σταματήσει αυτή η ανοησία.

Ολόκληρη τη μελέτη(412 σελίδες) μπορείτε να την κατεβάσετε και απο εδώ:

Follow us: