Τοξικά υγρά – Το Αμβούργο δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τα αμφιλεγόμενα “γρήγορα τεστ” στα σχολεία

Μεταφράζουμε απο την Γερμανική εφημερίδα “WELT

Το Αμβούργο παρήγγειλε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ταχεία τεστ από έναν κορεατικό προμηθευτή, ειδικά για χρήση σε σχολεία. Σύμφωνα με την έρευνα της WELT, αυτά περιέχουν μια τοξική χημική ουσία και χρησιμοποιούνται χωρίς μέτρα προστασίας. Τώρα η πόλη τραβάει σταματάει τα τέστ.

Σύμφωνα με έρευνα της WELT, η πόλη του Αμβούργου δεν θα χρησιμοποιεί στο μέλλον στα σχολεία τα τεστ της κορεατικής μάρκας SD Biosensor (Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test – σ.σ διαβάστε σχετικό μας άρθρο εδώ καθώς και την επιστολή μας στον ΕΟΦ). Το υγρό σε αυτές τις δοκιμές, από τις οποίες έχουν αγοραστεί περίπου 2.089.000 κιτ δοκιμών, περιέχει τη χημική ουσία οκτυλοφαινόλη – η ουσία αυτή ταξινομείται ως ουσία υψηλού κινδύνου(SVHC) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται εξαιρετικά τοξική.

Η σχολική επιτροπή υπερασπίζεται την προηγούμενη χρήση του, αλλά ο εκπρόσωπος της σχολικής επιτροπής Peter Albrecht λέει επίσης: “Με τις επερχόμενες παραδόσεις, θα χρησιμοποιηθεί ένα κιτ δοκιμών που εξαλείφει και αυτόν τον ελάχιστο κίνδυνο”.

Δύο εκατομμύρια τεστ κιτ από τον προμηθευτή

Από τις αρχές Απριλίου, η πόλη του Αμβούργου αγόρασε έξι εκατομμύρια τεστ ταχείας εξέτασης για χρήση απο μή ιατρικό προσωπικό, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κυβερνητικά γραφεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, με ακαθάριστο κόστος 9.896.040 ευρώ. Σχεδόν δύο εκατομμύρια τεστ προέρχονται από τον κορεατικό προμηθευτή SD Biosensor, τα τεστ διανέμονται από τη Roche και χρησιμοποιούνται επίσης στα σχολεία του Αμβούργου. Οι μαθητές χρησιμοποιούν αυτά τα τεστ υπό την…επίβλεψη των εκπαιδευτικών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών δηλώνει σχετικά με την οκτυλοφαινόλη:

Η ουσία είναι “πολύ τοξική” και μπορεί να “προκαλέσει σοβαρές οφθαλμικές βλάβες” και “δερματικούς ερεθισμούς”. Συνεπώς, το ένθετο συσκευασίας αναφέρει στο πλαίσιο της Πρόληψης P280 ότι πρέπει να φοριούνται “γάντια/προστασία ματιών/γυαλιά ασφαλείας”. Το “P” σημαίνει “Precautionary Statements”, που αποτελεί απαίτηση ασφαλείας της ΕΕ. Και όμως, στα σχολεία του Αμβούργου, τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτά τα τεστ εντελώς χωρίς μέτρα προστασίας, δήλωσαν εκπρόσωποι των γονέων στη WELT.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν αυτά τα τεστ.

Γιατί επιτρέπεται στους μαθητές να χειρίζονται τα υγρά αυτά χωρίς προστασία; Γιατί η σχολική επιτροπή χρησιμοποιεί ένα τεστ που περιέχει μια τέτοια δυνητικά επικίνδυνη χημική ουσία; Σχετικά με το θέμα, η σχολική επιτροπή δήλωσε: “Σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία, δεν υπήρχαν εναλλακτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε επαρκή ποσότητα κατά τη στιγμή της παραγγελίας, οπότε κατέφυγαν στα rapid test τα οποία μετέτρεψαν σε rapid αυτοδιαγνωστικά τεστ αντικαθιστώντας το στυλεό”.

Μόνο για εφαρμογή απο τρίτους

Ωστόσο, οι οδηγίες ασφαλείας αναφέρουν μόνο την επαγγελματική ρινική σάρωση από τρίτους. “Εάν τρίτοι διενεργούν τα τεστ(και μόνο τότε), πρέπει να φοριέται κατάλληλος προστατευτικός ρουχισμός.” Αυτό θα βοηθούσε στην προστασία των τρίτων από μολύνσεις που προκαλούνται από την επαφή με υλικά δοκιμών.

Και τώρα η ανατροπή: Εφόσον, ωστόσο, τα τεστ δεν διενεργούνται από τρίτους, αλλά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως αυτοδιαγνωστικά , το βήμα αυτό παραλείπεται. Όταν τα παιδιά αυτοεξετάζονται, “κανείς από όσους αυτοεξετάζονται δεν υποχρεούται να φοράει προστατευτικά γυαλιά ή κάτι παρόμοιο”. Αυτό που παραμένει ασαφές: Γιατί οι επαγγελματίες τρίτοι που εξετάζουν κάποιον πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα άλλα τα άπειρα παιδιά δεν χρειάζεται να το κάνουν όταν κάνουν χρήση των “αυτοδιαγνωστικών” τέστ;

Κανένας τραυματισμός μέχρι στιγμής

Απαντώντας σε ερώτηση της WELT, ο προμηθευτής Roche εξηγεί ότι η εν λόγω χημική ουσία αποτελεί συστατικό του ρυθμιστικού διαλύματος, το οποίο με τη σειρά του παρέχεται σφραγισμένο σε προκατασκευασμένο και σφραγισμένο σωληνάριο. Το στυλεό δεν το περιέχει. Επομένως, αποκλείεται η άμεση επαφή με τον ρινικό βλεννογόνο. “Όταν το τεστ χρησιμοποιείται σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, ο χρήστης δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε επαφή με το ρυθμιστικό διάλυμα”, δήλωσε εκπρόσωπος.

“Ως εκ τούτου, τα προληπτικά μέτρα που απαριθμούνται στο P280 δεν είναι υποχρεωτικά εάν το τεστ χρησιμοποιείται σωστά και αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.” Ωστόσο, συνιστάται η χρήση του μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της WELT, δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί στην τάξη με τις δοκιμές.

Ορισμένα σχολεία έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το τεστ

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα τεστ για μη ειδικούς που δεν περιέχουν αυτή την ουσία. Γιατί δεν παραγγέλθηκαν αυτά; Η σχολική επιτροπή εξήγησε ότι εκείνη τη στιγμή “δεν υπήρχαν εναλλακτικά αυτοδιαγνωστικά σε επαρκείς ποσότητες”. Ο εκπρόσωπος Τύπου Peter Albrecht τόνισε επίσης: “Ο χρήστης συνήθως δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με το υγρό δοκιμής και σίγουρα δεν το πίνει”. Ωστόσο, η πόλη αποφάσισε τώρα να αλλάξει πορεία.

Σε ορισμένα σχολεία, όπως το περιφερειακό σχολείο στο Rissen, το τεστ δεν χρησιμοποιείται πλέον μετά την έρευνα της WELT.

Η Sabine Boeddinghaus, σχολική εμπειρογνώμονας του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε: “Αυτά τα επικίνδυνα τεστ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν χρησιμοποιηθεί! Αποδεικνύεται ότι τα σχολεία άνοιξαν εν μέρει, αλλά η διασφάλιση από μια συνοδευτική στρατηγική δοκιμών απλά δεν μπορούσε να διασφαλιστεί”. Ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τις αρχές.

Σε απάντηση ερώτησης του Αριστερού Κόμματος, η Γερουσία είχε απαντήσει πρόσφατα ότι τα τεστ που χρησιμοποιούνται στα σχολεία “είναι εύκολο να διεξαχθούν και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου”.

Follow us: