Η “πανδημία” καθυστέρησε τις κοινωνικές δεξιότητες των μικρών παιδιών, λέει η επικεφαλής της Ofsted

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που αδυνατούν να κατανοήσουν τις εκφράσεις του προσώπου και έχουν καθυστερήσεις στην επικοινωνία και την αυτοεκπαίδευση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μικρών παιδιών έχουν μείνει ανίκανα να καταλάβουν τις εκφράσεις του προσώπου τους, αφού είχαν λιγότερες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο εποπτικός φορέας εκπαίδευσης της Αγγλίας.

Η Amanda Spielman, επικεφαλής επιθεωρήτρια της Ofsted, δήλωσε ότι τα παιδιά που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα πιο ευάλωτα, με εκείνα που ζούσαν σε μικρότερα σπίτια χωρίς κήπους να περνούν συνήθως περισσότερο χρόνο στις οθόνες κατά τη διάρκεια των διαδοχικών εγκλεισμών, γεγονός που οδήγησε επίσης σε καθυστερήσεις στην εκμάθηση του περπατήματος και του μπουσουλήματος.

Δήλωσε ότι ήταν σαφές από τέσσερις ενημερώσεις σχετικά με την ανάκαμψη της εκπαίδευσης που δημοσίευσε η Ofsted ότι η πανδημία δημιούργησε “παρατεταμένες προκλήσεις”.

Η ίδια είπε: “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ μεγάλες: “Ανησυχώ ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των μικρότερων παιδιών, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στα δημοτικά σχολεία στη συνέχεια”.

Στην ενημέρωση σχετικά με την προσχολική αγωγή, η οποία βασίζεται σε επιθεωρήσεις 70 παρόχων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, ορισμένοι ανέφεραν ότι τα παιδιά είχαν “περιορισμένο λεξιλόγιο”, ενώ ορισμένα μωρά “δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν σε βασικές εκφράσεις του προσώπου”, εν μέρει λόγω της αλληλεπίδρασης με άτομα που φορούσαν μάσκες προσώπου.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, η κ. Spielman δήλωσε ότι η πανδημία και οι εγκλεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εκμάθηση του λόγου και της γλώσσας, προβλήματα με την κοινωνική αλληλεπίδραση και την αυτοπεποίθηση, όπως το να μην ξέρουν πώς να εναλλάσσονται και να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους, και καθυστερήσεις στο περπάτημα και το μπουσούλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της παχυσαρκίας.

Τα παιδιά δεν είχαν επίσης το αναμενόμενο επίπεδο στην ανάπτυξη ζωτικών δεξιοτήτων αυτοεκμαθησης, όπως η εκπαίδευση στο γιογιό, το δέσιμο των κορδονιών τους και το βγάλσιμο του παλτού τους, πρόσθεσε.

Η ίδια δήλωσε: “Τα παιδιά είναι πολύ μικρά, αλλά δεν είναι και τόσο μικρά: “Τα παιδιά είχαν λιγότερο χρόνο στην πρώιμη εκπαίδευση, λιγότερο χρόνο αλληλεπίδρασης με άλλους εκτός της οικογένειας. Για ορισμένα παιδιά δεν έχουν καθόλου αλληλεπίδραση αν έχουν περάσει όλο το χρόνο τους κοιτάζοντας οθόνες. Τα παιδιά μιλούσαν με τις αστείες φωνές των κινούμενων σχεδίων που περνούσαν τεράστιο χρόνο παρακολουθώντας“.

Για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους, η Spielman συμβούλευσε τους γονείς να μιλούν όσο το δυνατόν περισσότερο στα παιδιά τους και να τα βγάζουν βόλτες στα μαγαζιά και στο πάρκο, ώστε να βλέπουν τον κόσμο και να ασκούνται. “Αυτά τα βασικά γονεϊκά πράγματα είναι πιο σημαντικά από την καθυστέρηση της εισόδου τους στο σχολείο”, είπε.

Είπε ότι τα σχολεία είναι καλά προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν παιδιά σε διάφορα αναπτυξιακά επίπεδα, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια θα καταβληθεί στα παιδιά που είχαν τις χειρότερες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εκθέσεις έδειξαν ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς έχουν επινοήσει καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να καλύψουν το χαμένο έδαφος, όπως μέσω μιας “ομάδας κουβέντας” με ημερολόγιο για την καταγραφή των δραστηριοτήτων, ή ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω “καρτών συναισθημάτων” με εικόνες παιδιών που εμφανίζουν διαφορετικές εκφράσεις προσώπου.

Στα σχολεία, η Ofsted διαπίστωσε ότι η “πανδημία” συνεχίζει να επηρεάζει τις γνώσεις και την ψυχική υγεία των μαθητών, με τους διευθυντές να αναφέρουν χαμηλότερη ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση και αυξημένο άγχος και διαταραγμένη συμπεριφορά. Οι διευθυντές εξέφρασαν επίσης ιδιαίτερες ανησυχίες για τα παιδιά της πρώτης τάξης, τα οποία, όπως είπαν, είχαν καθυστερημένη ανάπτυξη λόγου και ομιλίας, καθώς και για τους μειονεκτούντες μαθητές και εκείνους με ειδικές ανάγκες.

Ορισμένα σχολεία ανέφεραν ότι είχαν αυξηθεί οι καταγγελίες σχετικά με τη διασφάλιση, ιδίως όσον αφορά την ενδοοικογεΟρισμένα σχολεία ανέφεραν ότι είχαν αυξηθεί οι καταγγελίες σχετικά με την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Για τους μεγαλύτερους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα έτη 11 και 13, οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται να βοηθήσουν τους μαθητές να καλύψουν το περιεχόμενο που είχαν χάσει, ενώ ταυτόχρονα τους προετοιμάζουν για τις εξετάσεις. Ορισμένοι διευθυντές σχολείων παρατήρησαν ότι το ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες έχει ελαττωθεί.

Ο James Bowen, διευθυντής πολιτικής της ένωσης διευθυντών σχολείων National Association of Head Teachers, δήλωσε: “Τα σχολεία εργάζονται απίστευτα σκληρά για να παρέχουν στους μαθητές την επιπλέον υποστήριξη που χρειάζονται, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνα τους – η κυβέρνηση πρέπει επίσης να επενδύσει στις υπηρεσίες πρώιμης εκπαίδευσης για τις μειονεκτούσες οικογένειες, καθώς και σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όπως η λογοθεραπεία, ώστε τα παιδιά που χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη να τη λαμβάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα”.

Follow us: