Συμβάσεις “εμβολίων”: Ευρωβουλευτές κατέθεσαν αγωγή κατά της Επιτροπής της ΕΕ

Μια χούφτα Ευρωπαίων νομοθετών μηνύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποκαλύψει πλήρως τις συμβάσεις της για τα “εμβόλια” κατά της Covid-19. Κληθείσα να σχολιάσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή (22 Απριλίου) στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεσμεύεται από ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Η Επιτροπή έχει ως αντικείμενο τον σεβασμό των συμβάσεων“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stefan de Keersmaecker.
Το επιχείρημα της Επιτροπής είναι απίθανο να πείσει την προσπάθεια για διαφάνεια που ασκούν οι πέντε Πράσινοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν την αγωγή τους στο δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο.
Ζητούν από την Επιτροπή να αποκαλύψει την τιμή μονάδας για τα εμβόλια, τις προκαταβολές, τις δωρεές, τις ευθύνες και τις αποζημιώσεις.

Σε δήλωσή της, η Δανή βουλευτής των Πρασίνων Margrete Auken (Socialistisk Folkeparti) χαρακτήρισε τη μήνυση ως αγώνα για το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση.

“Η μυστικότητα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για δυσπιστία και σκεπτικισμό”, ανέφερε.

Οι άλλοι τέσσερις ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αγωγή είναι οι Kim van Sparrentak (Ολλανδία-GroenLinks), Tilly Metz (Λουξεμβούργο-Déi Gréng – Les Verts), Jutta Paulus (Γερμανία – Bündnis 90/Die Grünen) και Michèle Rivasi (Γαλλία – Europe Écologie).

Η Rivasi είναι επίσης μία από τους λίγους ευρωβουλευτές που ψήφισαν πέρυσι κατά του ψηφιακού πιστοποιητικού covid της ΕΕ και είναι σήμερα αντιπρόεδρος της επιτροπής του κοινοβουλίου για την Covid-19. Το πιστοποιητικό θεσπίστηκε υποτίθεται για να διευκολύνει και να κάνει “ασφαλή” τα ταξίδια εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά θεωρείται από τους επικριτές ως μια μορφή διάκρισης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax. Είχε επίσης εξετάσει συμφωνίες με τις Sanofi-GSK, CureVac και Valneva. Αν και δημοσιεύθηκαν, οι συμβάσεις αυτές είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους “μαυρισμένες”. Η Επιτροπή λέει ότι η εμπιστευτικότητα επιβάλλεται για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων.

Εμείς ως Ε.Υ.Ε έχουμε δημοσιεύσει εδώ και καιρό ολόκληρες τις αρχικές συμβάσεις (σχετικές δημοσιεύσεις εδώ και εδώ) των εταιρειών με την Ε.Ε. Μπορείτε αναλυτικά να τις βρείτε και εδώ:

Αυτό συμβαίνει παρά τις αποκαλύψεις ότι ορισμένες από τις διαπραγματεύσεις έγιναν μέσω μηνυμάτων WhatsApp και SMS μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Albert Bourla.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να τα δημοσιοποιήσει, μια κίνηση που επικρίθηκε από τον διοικητικό παρατηρητή της ΕΕ – τον Ευρωπαίο Ombudsman.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02.05.2022

Follow us: