Το μονοπώλιο των Pfizer/BioNTech και πώς η Γερμανία κερδίζει από τη “πανδημία”

Η Γερμανία, με έναν πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων, αποτελεί μόνο το 1,07% των κατοίκων του πλανήτη. Παρόλα αυτά, έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διάδοση της “ιδέας” ότι έχουμε μια παγκόσμια πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα με αφανισμό. Από τις δηλώσεις της κας Μέρκελ οτι η “πανδημία” δεν θα λήξει αν δεν εμβολιαστεί το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, το γνωστό μας PCR test του περιβόητου(και εξαφανισμένου πλέον) Dr. Drosten, τα rapid test (τα περισσότερα προέρχονται απο τη Γερμανία), τις μάσκες (η χρήση των FFP2 ξεκίνησε και επιβλήθηκε στη Γερμανία), μέχρι και τις αντιλήψεις περι “εγκλεισμού” και επιβολής αυστηρών ποινών στους κατοίκους. Η Γερμανία παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασχολείται τόσο επίμονα με νέα μέτρα και συνεχίζει, μαζί με την Ελλάδα, να είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους εργαζόμενους του τομέα υγείας.

Κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό και αποφεύγεται “δια ροπάλου” να αναφερθεί στα ΜΜΕ αποτελεί το γεγονός ότι η Γερμανία είναι, από την εποχή έναρξης της “πανδημίας”, ο μεγαλύτερος χορηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα, το ποσό που “δώρισε” η Γερμανία στον ΠΟΥ είναι διπλάσιο από αυτό του “φιλανθρωπικού ιδρύματος” του Bill Gates, των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Οι κορυφαίοι 20 χορηγοί του ΠΟΥ. Πηγή WHO

Η αντίληψη ότι η επιβολή εμβολιασμού και τα συναφή μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι προϊόν της επιρροής της “Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας” στις κυβερνήσεις αποτελεί κοινό σημείο μεταξύ των επικριτών αυτών των μέτρων. Επιπλέον, με το εμβόλιο της Pfizer να οδεύει από τη μία “επιτυχία” στην άλλη και να κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην αγορά εμβολίων Covid-19 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη (για να μην αναφέρουμε το Ισραήλ, του οποίου η εκστρατεία εμβολιασμού αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από την Pfizer), είναι σαφές ότι αυτό που πραγματικά εννοείται σήμερα με τον όρο “Big Pharma” είναι η Pfizer και μόνο η Pfizer.

Μετά την αρνητική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών (ιδίως των περιπτώσεων θρόμβωσης) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη ρυθμιστική παρέμβαση εκ μέρους των εθνικών εποπτικών αρχών, οι δύο άλλες πραγματικές εναλλακτικές λύσεις της “Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας”, η AstraZeneca στην ΕΕ και η Johnson & Johnson στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχουν υποβιβαστεί σε καθεστώς “μικρών παικτών”.

Φαίνεται ότι στη Δύση τουλάχιστον, οδεύουμε προς ένα εικονικό μονοπώλιο εμβολίων Covid-19 για την Pfizer. Ακόμα και το εμβόλιο Covid της Moderna – μιας εταιρείας που ως γνωστόν δεν είχε φέρει ποτέ φάρμακο στην αγορά στο παρελθόν και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “Big Pharma” – τίθεται όλο και περισσότερο υπό έλεγχο για την πρόκληση μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες και η χρήση του περιορίζεται σε άτομα άνω των 30 ετών σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Η Pfizer, αντίθετα, παρέμεινε ανέγγιχτη. Και αυτό παρόλο που η μυοκαρδίτιδα είναι μια ευρέως αναφερόμενη και επίσημα αναγνωρισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια και των δύο εμβολίων mRNA, Moderna και Pfizer, παρόλο που η πρόσφατη στατιστική ανάλυση του CDC, σε κάθε περίπτωση, δεν βρήκε “σημαντική διαφορά” στην αναφερόμενη μυοκαρδίτιδα μεταξύ των δύο εμβολίων για τους άνδρες 18-25, και παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι το Moderna παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία (η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ακόμη και διπλάσια από εκείνη του Pfizer έξι μήνες μετά, σύμφωνα με αυτή μελέτη [σελ. 11]).

Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της υπέρμετρης δύναμης της “Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας” – δηλαδή της Pfizer – θα μπορούσε να υπάρξει; Αλλά αν η Pfizer δεν κυβερνούσε τον κόσμο πριν από δύο χρόνια, πώς έφτασε να κυβερνά τον κόσμο σήμερα;

Πολλοί Αμερικανοί ανακάλυψαν ξαφνικά ποιος κρύβεται πίσω από τη Pfizer, μόνο όταν η πλήρης έγκριση του FDA για το εμβόλιο “Pfizer” δεν δόθηκε τελικά στην Pfizer, αλλά στην BioNTech Manufacturing GmbH του Mainz της Γερμανίας. O πραγματικός κατασκευαστής του λεγόμενου εμβολίου “Pfizer” είναι ακριβώς ο γερμανός συνεργάτης της Pfizer, η BioNTech.

Αυτό είναι ήδη εμφανές πράγματι από την κωδική ονομασία του εμβολίου: BNT162b2. Περιττό να πούμε ότι το “BNT” δεν σημαίνει Pfizer. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών καθιστά επίσης απολύτως σαφές ότι το BNT162b2 είναι το εμβόλιο της BioNTech. Έτσι, εκτός από τα δικά της άμεσα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου, η BioNTech λαμβάνει “έως και διψήφια κλιμακωτά δικαιώματα” από την Pfizer για τις πωλήσεις του εμβολίου από την τελευταία στις περιοχές που της έχουν εκχωρηθεί.

Αυτό σημαίνει επιπλέον “120 εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολές, ίδια κεφάλαια και βραχυπρόθεσμες πληρωμές έρευνας και έως και 305 εκατομμύρια δολάρια σε πιθανές πληρωμές ορόσημων ανάπτυξης, κανονιστικών και εμπορικών ορόσημων”. (Δείτε το δελτίο τύπου της BioNTech εδώ.) Η BioNTech, παρεμπιπτόντως, έχει παρόμοια συμφωνία με τη Fosun Pharma για την εμπορική διάθεση του εμβολίου της στην Κίνα.

Τώρα, μακριά από το να είναι “Big Pharma”, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, η BioNTech ήταν ακόμα, στην πραγματικότητα, μια μικρή, αγωνιζόμενη νεοφυής επιχείρηση, η οποία, όπως και η Moderna, δεν είχε ακόμη φέρει κάποιο προϊόν στην αγορά. Η ίδια η BioNTech στην ετήσια έκθεση του 2019 που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιγράφει την εταιρεία ως εξής: “Είμαστε μια βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου χωρίς φαρμακευτικά προϊόντα εγκεκριμένα για εμπορική πώληση”.

Η αναφορά συνεχίζει με ειλικρίνεια: “Έχουμε υποστεί σημαντικές ζημίες από την ίδρυσή μας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε σημαντικές ζημίες για το προβλέψιμο μέλλον….” Έτσι, κατά το 2ο τρίμηνο του 2020, η BioNTech είχε μόνο 41,8 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα (εκτός προϊόντων) και ζημίες υπερδιπλάσιες (88,3 εκατομμύρια ευρώ). Χάρη στο εμβόλιο Covid-19, όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 2ο τρίμηνο του 2021, τα έσοδά της είχαν εκτοξευθεί στα 5,31 δισ. ευρώ – μια αύξηση πάνω από 100 φορές! – εκ των οποίων πάνω από τα τρία τέταρτα (4 δισεκατομμύρια ευρώ) είναι κέρδη.

Όπως το έθεσε στο Reuters ο οικονομολόγος Carsten Brzeski της ολλανδικής τράπεζας ING, η BioNTech είχε πάει “από το 0 στο 100 μέσα σε μόλις ένα χρόνο”. Τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου που ανακοίνωσε η BioNTech δείχνουν εκτιμώμενα έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ και μικτά κέρδη σχεδόν 4,7 δισ. ευρώ.

Η ιστορία του πώς η BioNTech έγινε από το μηδέν ήρωας είναι μια καθαρή ιστορία κυβερνητικού παρεμβατισμού και επιδοτήσεων. Στη πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε την ίδια την ίδρυση της BioNTech. Ήταν λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση που αναγνώρισε τη βιοτεχνολογία ως έναν σημαντικό, δυνητικά αναπτυσσόμενο τομέα και, το 2005, εγκαινίασε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με ρητό στόχο την προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας που βασίζονται στην ακαδημαϊκή έρευνα: το Gründungsoffensive Biotechnologie ή σύντομα “Go-Bio”.

Η ιδέα, όπως εξηγείται εδώ (σύνδεσμος στα γερμανικά), είναι να παρέχονται έως και δύο στάδια υποστήριξης: μια πρώτη επιχορήγηση σε μια ερευνητική ομάδα με ένα εμπορικά υποσχόμενο σχέδιο και, στη συνέχεια, εφόσον η ερευνητική ομάδα καταφέρει να ιδρύσει μια εταιρεία με βάση την έρευνά της, μια δεύτερη επιχορήγηση στη νεοσύστατη επιχείρηση.

Η BioNTech ήταν μία από τις επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα του προγράμματος Go-Bio. Το 2007, το Go-Bio παρείχε για πρώτη φορά επιχορήγηση “Φάσης Ι” ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της έρευνας του ιδρυτή της BioNTech, Ugur Sahin, στο Πανεπιστήμιο του Mainz σχετικά με την ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο με βάση το mRNA, και στη συνέχεια ακολούθησε επιχορήγηση “Φάσης ΙΙ” ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη νεοϊδρυθείσα BioNTech RNA Pharmaceuticals GmbH το 2010. (Για τις λεπτομέρειες, στα γερμανικά, δείτε εδώ.)

Στα επόμενα χρόνια, η BioNTech θα συνέχιζε να απολαμβάνει δημόσια χρηματική υποστήριξη: τόσο από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, πρωτεύουσα του οποίου είναι η πόλη του Μάιντς, όσο και ως ηγετικό μέλος ενός λεγόμενου “συμπλέγματος” εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων στην περιοχή του Μάιντς, το οποίο από το 2012 έως το 2017 έλαβε 40 εκατομμύρια ευρώ σε υποστήριξη (σύνδεσμος στα γερμανικά) από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Το σύμπλεγμα ονομάζεται Cluster for Individualized Immune Intervention ή “Ci3”. Οι πρόεδροι του Ci3 είναι η σύζυγος του Sahin και διευθύνουσα σύμβουλος της BioNTech, Özlem Türeci, και ο συνιδρυτής της BioNTech, Christoph Huber.

Αλλά η ροή του “δημόσιου μάννα” προς την BioNTech αυξήθηκε στη συνέχεια μαζικά το 2020, όταν το ξέσπασμα της “πανδημίας” της Covid έδωσε στην εταιρεία την ευκαιρία να στραφεί από τις μέχρι τώρα ανεπιτυχείς προσπάθειές της να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο με βάση το mRNA στην ανάπτυξη ενός εμβολίου με βάση το mRNA κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσε ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SWR (και που αργότερα αφαίρεσε από τη ιστοσελίδα), η BioNTech είχε ήδη επικοινωνήσει με τη δημόσια ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για τα εμβόλια, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, σχετικά με τα σχέδιά της να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 τον Φεβρουάριο του 2020 – σε μια εποχή που διάσπαρτες αναφορές για τοπικές μολύνσεις με Covid-19 εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην Ευρώπη και πριν καν ο ΠΟΥ κηρύξει την ύπαρξη πανδημίας!

Τον Απρίλιο, οι κλινικές δοκιμές είχαν ήδη ξεκινήσει. (Δείτε το μητρώο κλινικών δοκιμών της ΕΕ εδώ.) Στις 15 Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρείχε στην BioNTech 375 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις (σύνδεσμος στα γερμανικά) για την υποστήριξη του εμβολίου Covid-19. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε ήδη συνεισφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ σε δανειακή χρηματοδότηση. Η γερμανική χρηματοδότηση δεν χρειάζεται να επιστραφεί.

Αλλά με ένα συνολικό μέσο εταιρικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% στη Γερμανία και έναν πραγματικό ομοσπονδιακό συντελεστή σχεδόν 16%, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει μια υγιή απόδοση από την επένδυσή της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, η BioNTech είχε έσοδα 16-17 δισ. ευρώ από τα εμβόλια Covid-19 για το 2021.

Ήδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου της BioNTech, ο Γερμανός οικονομολόγος Sebastian Dullien υπολόγισε ότι τα έσοδα της BioNTech από μόνα τους θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ και συνεπώς θα ευθύνονται για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,5% – δηλαδή αφού προηγουμένως η BioNTech δεν συνεισέφερε ουσιαστικά τίποτα στο γερμανικό ΑΕΠ! Η BioNTech από μόνη της θα αντιπροσωπεύει έτσι περίπου το 1/8 της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας για το 2021.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίστηκαν, ωστόσο, σε ελαφρώς χαμηλότερες προβλέψεις εσόδων και σε σημαντικά υψηλότερη αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για γερμανική ανάπτυξη 2,4%, η BioNTech από μόνη της αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/5 της γερμανικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα πιο δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, εξάλλου, ο μέχρι σήμερα φορολογικός λογαριασμός της εταιρείας για το 2021 ανέρχεται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρ’ όλη τη συζήτηση για τη δύναμη της Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας, το εμβόλιο Covid-19 που γίνεται σήμερα το πρότυπο σε όλο τον δυτικό κόσμο έχει έναν πολύ πιο ισχυρό κρατικό χορηγό και ο κρατικός χορηγός είναι η Γερμανία. Αυτό εγείρει ιδιαίτερα προφανή και ακανθώδη ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι συμβάσεις για τα εμβόλια και για τα 27 κράτη μέλη διαπραγματεύτηκαν από μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen.

Η Επιτροπή έλαβε τις αποφάσεις της από μια “Κοινή Ομάδα Διαπραγμάτευσης” που εκπροσωπούσε επτά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας [βλ. “Διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια” εδώ]- πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία συμμετείχε, στην πραγματικότητα, στις διαπραγματεύσεις για να προωθήσει ένα προϊόν που η ίδια είχε χρηματοδοτήσει. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος δόσεων παραγγέλθηκε από κανέναν άλλον εκτός από την BioNTech/Pfizer [βλ. υπό “Ποια ήταν τα αποτελέσματα…” εδώ.)

Αλλά με τη Γερμανία να μπορεί να ενισχύει τη δύναμή της και να την προβάλλει σε παγκόσμια κλίμακα ακριβώς μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γερμανική χορηγία του εμβολίου BioNTech/”Pfizer” εγείρει επίσης ερωτήματα για το κατά πόσο η χώρα αυτή τελικά “πιέζει” τον πλανήτη να αγοράσει το προϊόν της.

Διαβάστε σχετικά:

Η ζωή σου στο χρηματιστήριο

Η συνιδρυτής της BioNTech, Türeci παραδέχεται: Προετοιμασία για πανδημία ήδη απο το τέλος του 2019

Τα συμβόλαια της ΕΕ με την Pfizer-BioNTech και Moderna. Δικηγορικό γραφείο τα χαρακτηρίζει παράνομα

Γερμανία, η μπίζνα με τα “εμβόλια”: Παραγγέλθηκαν πολύ περισσότερα από όσα είχαν μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27.08.2022

Follow us: