Ο Ε.Ο.Φ παραδέχεται οτι τα περισσότερα “self-test” στην αγορά, δεν είναι πιστοποιημένα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με μερικούς μήνες καθυστέρησης αποφάσισε επιτέλους να κοινοποιήσει τη λίστα με τα πιστοποιημένα “αυτοδιαγνωστικά τεστ” ανίχνευσης του κορωνοϊού τα οποία έχουν λάβει πιστοποιητικό CE απο κοινοποιημένο οργανισμό. Ο ΕΟΦ και συγκεκριμένα, το Τμήμα Αξιολόγησης Υγειονομικού Υλικού, αναφέρει οτι τα προϊόντα 3 μόνο εταιρειών είναι πιστοποιημένα και έχουν κοινοποιηθεί στο μητρώο Ι/Π(Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα) του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού(με ημερομηνία 03.06.2021), μόνο τα ακόλουθα προϊόντα είναι πιστοποιημένα για χρήση στην Ελληνική επικράτεια:

  • «Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card» (ref.:1N40C5-2, ref.:1N40C5-4, ref.:1N40C5-6) της κατασκευάστριας εταιρείας Xiamen Boson Biotech Co., Ltd., (China), με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για την Ε.Ε. την εταιρεία LOTUS NL B.V (Netherlands) και πιστοποιητικό CE από τον Κοινοποιημένο Οργανισμό TÜV SÜD Product Service GmbH, Νo. 0123, με ημερομηνία λήξης 26/5/2022.
  • «FlowFlex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test (Self-Testing)» (ref.: L031-118M5), της κατασκευάστριας εταιρείας ACON BIOTECH (HANGZHOU) CO., LTD, (China), με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για την Ε.Ε. την εταιρεία MEDNET GMBH (Germany) και πιστοποιητικό CE από τον Κοινοποιημένο Οργανισμό TÜV SÜD Product Service GmbH, Νo. 0123, με ημερομηνία λήξης 26/5/2024.
  • «SARS-CoV-2 Antigen Self Test Nasal 5 Tests» (ref.: 9901-NCOV-06G), της κατασκευάστριας εταιρείας SD BIOSENSOR, INC (S. Korea), με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για την Ε.Ε. την εταιρεία MT PROMEDT (Germany) και πιστοποιητικό CE από τον Κοινοποιημένο Οργανισμό TÜV SÜD Product Service GmbH, Νo. 0123, με ημερομηνία λήξης 26/5/2024.

Οι πρώτες αυτονόητες ερωτήσεις που προκύπτουν είναι:
-Τί γίνεται με τα υπόλοιπα “αυτοδιαγνωστικα” test που ακόμα κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά;
-Τα αποτελέσματα των εκατομμυρίων “self-test” , που εξαναγκαστικά οι πολίτες τόσο καιρό χρησιμοποίησαν και που δέν ήταν πιστοποιημένα, θα αξιολογηθούν και πάλι με κάποιον τρόπο; Αν τα τέστ δεν ήταν πιστοποιημένα απο τον αρμόδιο κρατικό μηχανισμό, πού βασίστηκε η κυβέρνηση για τη λήψη των μέτρων; Σε μή πιστοποιημένα test-kits;
-Στη “Γηραιά ήπειρο” κατοικούν περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότερες δε χώρες είναι τεχνολογικά τόσο εξελιγμένες, που σίγουρα θα μπορούσαν να κατασκευάσουν αντίστοιχα test. Για ποιό λόγο χρειάζεται να εισάγουμε μαζικά αυτά τα προϊόντα απο την Ασία και να εκπροσωπούνται στην Ευρώπη απο εταιρείες φαντάσματα;

Επικίνδυνα τεστ και ο ρόλος του ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο Ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3Α 11 Ιανουαρίου1983) έχει σαν πρώτιστο σκοπό την προστασία και βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, καθώς και την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης γενικά επί των προϊόντων της αρμοδιότητάς του και την ανάπτυξη των σχετικών εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και της τεχνολογίας και έρευνας. Για πολλούς ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΦ, θεωρείται «σοφός» και προφητικός αφού έχει εξυπηρετήσει τις λειτουργίες του οργανισμού για τα τελευταία τριάντα χρόνια, χωρίς να έχει υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις. Η Φαρμακευτική Νομοθεσία (Οδηγίες 2001/83, 2001/82, 2004/27 και 2004/28 καθώς και Κανονισμός 726/2001) είναι κοινή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης, χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, επιθεώρησης παραγωγής και διακίνησης, ελέγχου κυκλοφορίας, φαρμακοεπαγρύπνησης, ελέγχου κλινικών μελετών κλπ. Η παρούσα Νομοθεσία εφαρμόζεται με συνεκτικό τρόπο από τον ΕΟΦ, ένας αυτόνομος Κρατικός Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου ,ο ΕΟΦ είναι υπεύθυνος εκτός των άλλων για “Την έγκριση, απόρριψη, ανανέωση, τροποποίηση, αναστολή ή και ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας των ειδών του άρθρου 2(που περιλαμβάνει τα Βιολογικά αντιδραστήρια IN VITRO καθώς και αντιδραστήρια μαζικής και τυποποιημένης παραγωγής για διαγνωστική και γενικά ιατρική χρήση) του νόμου αυτού”.

Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, συνεχίζουμε να βρίσκουμε σε διάφορα online φαρμακεία διαθέσιμα “self-test” τα οποία συνεχίζονται να πωλούνται χωρίς ο ΕΟΦ να επεμβαίνει.
Εμείς θα συνεισφέρουμε στην προσπάθεια του ΕΟΦ να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά του αναφέροντας μερικές ιστοσελίδες που συνεχίζουν να διαθέτουν μή-πιστοποιημένα τεστ και τα οποία έχουν “βαφτίσει” ως αυτοδιαγνωστικά:

www.skroutz.gr
www.pharmacy4u.gr
www.smile-pharmacy.gr
www.ofarmakopoiosmou.gr
www.bestprice.gr
www.bioprom.gr
www.dpharmacy.gr
www.pharm24.gr
www.pharm16.gr

Όπως έχουμε ήδη γράψει, ακόμα και το ίδιο το κράτος παρανομεί καθώς για την διαφημιστική καμπάνια χρησιμοποίησε ένα τεστ το οποίο δεν είναι πιστοποιημένο απο τον ίδιο τον υπεύθυνο κρατικό οργανισμό, τον ΕΟΦ. Επίσης, τα περισσότερα τεστ που διατέθηκαν “δωρεάν”(με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου) απο τα φαρμακεία, δέν ήταν πιστοποιημένα.

Για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων διαγνωστικών σκευασμάτων έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. Η περιβαλλοντολογική καταστροφή απο την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και πλαστικών που περιέχουν τα τεστ αυτά είναι ανυπολόγιστη. Η δε αποτελεσματικότητα αυτών των τεστ και η μαζική χρήση τους απο τον πληθυσμό δέν έχει προσφέρει μέχρι σήμερα απολύτως σε τίποτα στην καταπολέμηση της επιδημίας. Η επιστολή μας προς τον ΕΟΦ παραμένει αναπάντητη(έχουμε απευθυνθεί ήδη στον Συνήγορο του Πολίτη). Το να προσπαθούμε να αποδείξουμε οτι είμαστε υγιείς με τη χρήση ενός αμφιλεγόμενου τεστ αποτελεί για εμάς απόδειξη του πώς η κατάσταση που ζούμε έχει ξεφύγει πέρα απο κάθε έλεγχο και έχει ξεπεράσει τα όρια της παράνοιας.

Δεν θα έπρεπε ήδη ο ΕΟΦ να έχει απαγορέψει την κυκλοφορία όλων αυτών των προϊόντων;
Ή πλέον ο καθένας μπορεί να πουλάει λ.χ. ασπιρίνη ως παρακεταμόλη;

Follow us: